استفاده از نانوساختارها،گامی در راستای افزایش برداشت نفت از مخازن کشور

به گزارش ستاد ویژه توسعه فناوری نانو، تلاش این پژوهشگران ارایه راهکاری نوین است که علاوه بر افزایش برداشت، گامی در راستای کاهش هزینه های این فرایند نیز بردارد.

رهاسازی چاه ها و میدان های نفتی، که شامل مقادیر قابل توجهی از نفت هستند، یک مشکل در حال رشد در حوزه انرژی است. از این رو لازم است با اعمال روش های کارآمد، در راستای ازدیاد برداشت نفت از مخازن تلاش شود. 

با پیشرفت های روزافزون فناوری نانو در صنایع بالادستی نفت، به کاربرد نانوذرات با اندازه، شکل و خواص سطحی مطلوب، به عنوان یک افزودنی مؤثر و کارآمد در روش های مختلف ازدیاد برداشت نفت توجه ویژه ای شده است.

در این راستا، محققان دانشگاه اصفهان در تلاش هستند تا با انجام طرحی در قالب پایان نامه دانشجویی مبتنی بر نیاز صنعت، برای رفع این مشکل اقدام کنند.

حمیده رادنیا مجری این طرح پژوهشی، در مورد لزوم این پژوهش گفت: افزایش برداشت نفت از مخازن نفتی موجود، یکی از اولویت ها ی اصلی صنعت نفت کشور است از همین رو، علاوه بر فعالیت های میدانی رایج، توسعه مطالعات و انجام فعالیت های تحقیقاتی، به منظور بهبود یا ایجاد روش های جدید ازدیاد برداشت امری ضروری و اجتناب ناپذیر است.

وی افزود: یکی از راه های افزایش برداشت، تولید مواد جدید با خواص ویژه و منحصر به فرد است که بتواند کشش سطحی آب و نفت را کاهش دهد و همزمان سبب افزایش ویسکوزیته آب تزریقی به مخازن شود. 

رادنیا با بیان اینکه هدف اصلی در این طرح بررسی عملکرد نوعی نانوساختار، پایدارسازی امولسیون ها و کاربرد آن در فرایندهای ازدیاد برداشت نفت است، خاطرنشان کرد: منبع تولید این نانوماده بسیار ارزان قیمت است.

به گفته این محقق، با وجودی که از ذرات جامد به عنوان پایدارکننده امولسیون، به طور گسترده در صنایع غذایی، دارویی و آرایشی استفاده می شود، اما به ندرت برای اهداف برداشت نفت مورد استفاده قرار گرفته اند. 

رادنیا افزود: پایدارکننده های جامد، ذرات جامد کلوئیدی دارای اندازه میکرونی هستند و به سادگی در حفره های سنگ ها به دام می افتند. بنابراین پخش امولسیون های پایدار شده با آنها برای فواصل زیاد امکان پذیر نیست و استفاده از نانوذرات جامد می تواند راه حلی مناسب برای رفع این مشکل باشد. 

این طرح پژوهشی در قالب پایان نامه دکترای حمیده رادنیا با همکاری دکتر علیرضا سلیمانی نظر و دکتر علیمراد رشیدی و به سفارش بخش بالادستی صنعت نفت در حال انجام است.

ستاد ویژه توسعه فناوری نانو به پایان نامه های تحصیلات تکمیلی که برای رفع نیاز، توسعه یا ارتقای محصولات صنایع یا شرکت های فناوری نانو، تعریف و انجام می شوند، حمایت های تشویقی ویژه پرداخت می کند.

No tags for this post.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا