انجام غربالگری در دوران جنینی از تولد نوزاد مبتلا به آنومالی پیشگیری می کند

 دکتر لیلا نظری افزود: غربالگری های دوران بارداری برای سنجش سلامت جنین در سه ماهه اول و دوم بارداری انجام می شود و شامل برخی آزمایش های است که طی آن خون مادر بررسی می شود.

وی در مورد سونوگرافی گفت: در سونوگرافی چند شاخصه در مورد جنین مورد بررسی قرار می گیرد که مهمترین آن بررسی اندازه استخوان بینی است که اگر در آن استخوان بینی کودک دیده شود مشکلی وجود ندارد اما اگر دیده نشود احتمال وجود برخی سندرم ها وجود دارد که شایع ترین آنها سندروم دان است.
نظری با تاکید بر غربالگری سه ماهه اول بارداری ادامه داد: اگر مشکلی در این غربالگری دیده شد، نمی توان تنها با این غربالگری تایید کرد که بیماری وجود دارد بنابراین نیاز به انجام غربالگری در سه ماهه دوم است.
عضو کمیته اجرایی اولین کنگره چالش های بالینی در مامایی، زنان و نازایی تصریح کرد: اگر در غربالگری دوم نیز مشکلی دیده شد، لازم است که آمنیوسنتز به عنوان یک آزمایش تشخیصی انجام شود.
نظری در مورد عوارض ناشی از این غربالگری ها گفت: غربالگری ها به دلیل اینکه تهاجمی نیستند و آسیبی به جنین و مادر نمی زنند، بسیار مفید هستند و هیچ عارضه ای برای مادر و جنین ندارند.
وی افزود: غربالگری جنین هزینه چندانی ندارد و می توان با استفاده از آن به راحتی بیماری های احتمالی را تشخیص داد و بعد از تشخیص به انجام اقدامات لازم در این رابطه پرداخت.
نظری با بیان اینکه سونوگرافی باید در 11 تا 12 هفتگی بارداری انجام شود و اگر در زمان مقرر صورت نگیرد ارزشی ندارد، گفت: اگر در غربالگری سه ماهه اول جواب مثبت باشد، باید به سرعت غربالگری سه ماهه دوم و آزمایش های تشخیصی انجام شود تا اگر مشکلی تشخیص داده شد، با اجازه پزشکی قانونی ختم بارداری صورت گیرد.
وی گفت : بسیاری از سندرم ها به ویژه سندرم دان، بیماری های خونی مانند هموفیلی و بیماری های ارثی در این غربالگری ها مورد بررسی قرار می گیرند.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی هدف از انجام غربالگری ها را پیشگیری از تولد نوزادی با آنومالی های زیاد دانست و افزود: در واقع می توان با هزینه کمتر و روش های ساده تر و با اجازه ختم حاملگی از تولد یک نوزاد با آنومالی های زیاد و تحمیل هزینه های مالی و روانی بر خانواده ها و جامعه پیشگیری کرد.
نظری تاکید کرد: البته غربالگری ها به تنهایی نمی توانند وجود یک بیماری را تایید کنند بنابراین لازم است آزمایش های تشخیصی نیز در کنار آنها انجام شود.
وی با بیان اینکه هرچه سن مادر بیشتر باشد، احتمال اینکه آزمایش های غربالگری مثبت باشد، بیشتر است، افزود: لازم است مادران باردار به این مساله توجه داشته باشند که اگر پزشک آنها توصیه به انجام غربالگری و آزمایش های تشخیصی کرد، حتما این کار را انجام دهند و نسبت به این موضوع بی تفاوت نباشند.
نظری گفت: اگر مادر سن بالای 35 سال داشته باشد، سابقه فامیلی بیماری های ارثی وجود داشته باشد و یا یکی از زوجین بیماری خاصی داشته باشند باید حتما این غربالگری ها را انجام دهند و حتی در برخی موارد به دلیل حساسیت موضوع توصیه می کنیم که از همان ابتدا آزمایش های تشخیصی را انجام دهند و زمان طلایی تشخیص بیماری را با انجام غربالگری ها از دست ندهند.
وی تاکید کرد: غربالگری سه ماهه اول و دوم باید با هم تجمیع شوند و اگر مثبت باشند حتما باید با آزمایش های تشخیصی بررسی های بیشتر صورت گیرد.
اولین کنگره بین المللی چالش های بالینی در مامایی، زنان و نازایی از 27 تا 30 بهمن ماه در مرکز همایش های بین المللی دانشگاه شهید بهشتی در حال برگزاری است.

No tags for this post.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا