چرا قیمت طلا سقوط کرد؟

به گزارش سیناپرس، فعالان بازارهای جهانی دلایلی متعددی را عامل این موضوع می دانند، که البته از انتصاب مجدد جروم پاول برای دومین دوره توسط بایدن به ریاست فدرال رزرو میتوان به عنوان مهمترین دلیل بنیادین این موضوع طلا نام برد. عاملی که باعث ارزشمند شدن قیمت دلار و کاهش ناگهانی طلا شد.  از سوی دیگر محرک هایی همچون بهبود داده های تورمی و پیش بینی افزایش نرخ بهره در آمریکا هم از عوامل به اوج رسیدن شاخص دلارو فروش  طلا و یا تسویه معاملات خرید بود. 

در حال حاضر فعالان بازار در انتظار انتشار گزارش PMI هستند که شاید نتیجه این خبر نیز بر بهای طلا تأثیر گذاشته و انتظارات را برای تشدید سیاست های انقباضی (هاوکیشی) تقویت کند. همچنین اخبار مرتبط با تورم و صورتجلسه کمیته بازار آزاد فدرال رزرو در روز چهارشنبه هم احتمالا تأثیرات قابل توجهی بر روند قیمتی طلا خواهند گذاشت.

اگر به جدول نوسانات قیمت طلا نگاهی بیندازیم میبینیم که در سال ۲۰۲۰ قیمت طلا تقریبا ۲۲ درصد افزایش داشته و به بالای دو هزار  دلار هم رسید و اصلی ترین دلیل این افزایش تهدید ویروس کرونا بود که طلا را به بهشت امن سرمایه گذاران تبدیل کرد.

این دوران ماه عسل با فروکش کردن همه گیری کرونا و بازگشت اقتصاد به شرایط با ثبات، پایان یافته و  ارزش طلا در روزهای اخیر با چند چالش مواجه شده است که در ادامه با هم نگاهی به چالشهای پیش رو طلا خواهیم داشت.

همیشه یکی از بزرگترین خریداران طلا بانک ها ى مرکزی هستند و این مراکز رسمی به عنوان یک عامل اصلی بر قیمت طلا تأثیر میگذارند اما به گفته کارشناسان بانکی نشانه هایی از کاهش برای تقاضای این فلز خوش رنگ  وجود دارد.

یکی دیگر از عوامل محتمل، تغییرات در پس زمینه کلان اقتصادی است.  قیمت طلا با نرخ تورم در دنیا همخوانی نداشته و موجب شده تا فعلاخریداران طلا پا پس بکشند. همچنین انجام واکسیناسیون گسترده در همه دنیا تاحدودی خیال سرمایه گذاران را راحت کرده است و اغلب سرمایه گذاران دست به فروش گسترده طلا زدند.

 به عبارتی طلا بعنوان یک کالای قدیمی ارزشمند دیگر نمی تواند برای سرمایه گذاران نقش بهشت امن را بازی کند و هیچ عاقلی دیگر طلا را به این امید که شاید سال آینده ارزش آن بیشتر شود نمیخرد. به گزارش سیناپرس، در عوض در حال حاضر خرید طلا یک اقدام تدافعی است که از جانب سرمایه گذاران جهت محافظت از سرمایه خود در برابر تورم ، کاهش ارزش پول و نهایتا جبران شکستهای احتمالی در سرمایه گذاریهای دیگر که امروزه این عامل سوم به نوعی از اصلیترین عوامل خرید طلا است. اما همانطور که در بالا اشاره شد با توجه به شرایط تورمی و ارزش دلار، تقاضای جهانی برای خرید این فلز زردرنگ کاهش یافته است.

نکته دیگری که نباید از نظر دور داشت نقش سفته بازان در نوسانات ناگهانی بازار فارکس است. در حقیقت سفته بازی را هم میتوان به عنوان یکی دیگر از عوامل کاهش ارزش طلا دانست. معمولا سرمایه گذاران سعی می کنند که از تصمیمات بانک ها مطلع شده و بر اساس آن عمل کنند. برای مثال در سال ۲۰۱۴ فدرال رزرواعلام کرد که در حال پایان دادن به برنامه محرک مالی است و در نتیجه قیمت طلا با کاهش مواجه شد. در مثالی دیگر چون هندوستان یکی از بزرگترین وارد کنندگان طلا در بازار جهانی است، زمانی سفته بازان با کاهش عوارض گمرکی طلا باعث کاهش ارزش دلار شدند صرفا به این دلیل که به دنبال دلیلی برای فروش طلا بودند.

در خاتمه باید به این نکته نیز اشاره کرد که پیش بینی بازارهای مالی وابسته به عوامل متعددی بوده و در حال حاضر باید منتظر مانده و ببینیم در روزهای آینده بازار طلا شاهد چه تحولاتی خواهد بود.

*دکتر پوریا جهانبخشیان- مدرس گروه بازرگانی و امور مالی دانشگاه دولتی قبرس
 مشاور و تحلیل گر بانک سوییس کوت در بخش بازار سهام و فارکس
 

No tags for this post.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا