تقویت ارتباطات علمی بین المللی، لازمه حفظ شتاب رشد علمی کشور

دکتر سید حمید جمال الدینی در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به تاکیدات رهبر معظم انقلاب در دیدار اخیر استادان و اعضای هیات علمی دانشگاه‌ها در خصوص جلوگیری از کاهش شتاب رشد علمی کشور افزود: برای حفظ شتاب علمی کشور نیاز به زیر ساخت‌هایی است که مهمترین آن همان تاکیدات مقام معظم رهبری در زمینه نهضت تولید علمی است.

وی مهمترین زیرساخت برای این امر را افزایش بهره‌وری پژوهشی دانست و اظهار کرد: جهت دهی پروژه‌های تحقیقاتی بر اساس نیاز جامعه و بازار عرضه و تقاضا کشور یکی از راهکارهایی است که در افزایش بهره‌وری پژوهشی موثر است.

جمال الدینی با تاکید بر اینکه حفظ شتاب علمی تنها با حمایت‌های دولتی محقق نمی شود، خاطر نشان کرد: حمایت از تحقیقات نیاز به سرمایه گذاری‌های زیادی دارد که این امر از عهده دولت خارج است. از این رو نیاز است تا بخش خصوصی در این زمینه وارد شود که ورود بخش خصوصی الزامات خاص خود را می‌طلبد.

وی، رقابت پذیر بودن محصولات دانش بنیان و میزان سود را از جمله الزامات مشارکت بخش خصوصی در حوزه تحقیق و پژوهش ذکر کرد و گفت: برای این منظور لازم است تا پژوهش با رویکرد کاربردی شدن و رقابت‌پذیر در بازارهای داخلی و خارجی اجرایی شود.

مشاور بنیاد ملی نخبگان، اولویت‌گذاری مناسب در حوزه پژوهش و فناوری را از دیگر راهکارهای افزایش بهره وری پژوهشی و جلوگیری از کاهش شتاب علمی بیان کرد و ادامه داد: اولویت‌گذاری‌هایی که در بخش علمی صورت می‌گیرد برای تمامی علوم سودآور دنیا نیست بلکه زمینه‌ای است که بر اساس توانمندی‌ها و پتانسیل‌های کشور در حوزه‌های خاص سرمایه گذاری می‌شود.

وی با تاکید بر اینکه اولویت بندی در حوزه علمی باید مصداق واقعی داشته باشد، اضافه کرد: نیازسنجی واقعی، مقدمه اولویت‌گذاری مطلوب است به این معنا که بر اساس نیاز بازار فناوری کشور اقدام به اولویت‌بندی و سرمایه گذاری کنیم.

معاون آموزشی و پژوهشی هلال احمر، استفاده از زیر ساخت‌های نوین را از دیگر راهکارهای افزایش بهره‌وری عنوان و خاطر نشان کرد: از سوی دیگر برای افزایش بهره‌وری پژوهشی نیاز است تا دیوارهای مراکز تحقیقاتی، دانشگاه‌ها و پارک‌های علم و فناوری برداشته شود.

جمال الدینی به نمونه‌هایی از این مرز بندی‌ها در حوزه علمی اشاره کرد و اظهار داشت: مشاهده می‌شود که یک دستگاه آزمایشگاهی برای 10 مرکز در 10 استان خریداری می‌شود ولی هر کدام از آنها در روز حتی دو شیفت کار نمی‌کنند از این رو باید با استفاده از شیوه‌های نوین از جمله خرید خدمات از تجهیزات و پتانسیل‌های موجود در کشور استفاده بهینه شود.

وی، شفاف‌سازی میزان واقعی واردات مواد اولیه را از دیگر زمینه‌هایی عنوان کرد که منجر به افزایش تولیدات علمی می‌شود و ابراز امیدواری کرد که بر اساس تاکیدات مقام معظم رهبری، برنامه ششم توسعه و ابلاغیه رئیس جمهوری، بتوانیم برای آینده ترسیم بهتری از علم و فناوری داشته باشیم.

جمال الدینی ادامه داد: برای جلوگیری از کاهش شتاب علمی باید افزایش بهره‌وری پژوهشی در کنار مدیریت جهادی که با سلاح تدبیر مسلح شده است، قرار گیرد.

وی همچنین خاطر نشان کرد: استفاده صحیح از منابع و نیروهای انسانی و توجه به چرخش نخبگان از دیگر مولفه‌های افزایش بهره وری است.

مشاور بنیاد ملی نخبگان، تقویت ارتباطات بین المللی را از دیگر زمینه‌های جلوگیری از کاهش شتاب علمی نام برد و گفت: تقویت ارتباطات بین المللی منجر به تکمیل چرخه ایده تا ثروت خواهد شد که بستر آن در شرکت‌های دانش بنیان فراهم شده است.

No tags for this post.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا