روز فرهنگ عمومی

  • روز فرهنگ عمومی

شورای فرهنگ عمومی 14 آبان‌ماه را در تقویم سال 1387 به نام "روز فرهنگ عمومی" نامگذاری کرد. روابط عمومی دبیرخانه شورای فرهنگ عمومی اعلام کرد در چهارصد و شصت و ششمین جلسه این شورا روز 14 آبان که مصادف با تصویب آئین‌نامه شورای فرهنگ عمومی است، به نام روز فرهنگ عمومی مصوب گردید.فرهنگ عمومي به معناي فرهنگ غالب و گسترده‌اي است كه در ميان عموم جامعه رواج و رسوخ دارد و حوزه‌اي از عقايد،‌ ارزشها، جلوه‌هاي احساسي و هنجارهاست كه اجبار اجتماعي غير رسمي از آن حمايت مي‌كند و فراتر از گروهها و اقشار خاص در كليت جامعه مورد قبول است.

  • افتتاح نخستین نمايشگاه بين ‏المللي كتاب تهران

نخستین نمايشگاه بين المللي كتاب تهران در روز چهاردهم آبان 1366 ش با حضور آيت ‏اللَّه خامنه ‏اي رييس جمهور وقت جمهور اسلامي ايران و جمعي از شخصيت ‏هاي مملكتي و ادبي كشور افتتاح شد و تا بيست و سوم آبان ادامه يافت. در اولين نمايشگاه كتاب تهران، 196 مؤسسه و ناشر خارجي از 32 كشورمختلف شركت داشته و در حدود شانزده هزار عنوان كتاب عرضه شده بود. همچنين بيش از هشت هزار عنوان كتاب، مربوط به 215 ناشر داخلي بود كه در معرض ديد پانصد هزار بازديد كننده از اين نمايشگاه قرار گرفت.

  • تأسيس سازمان آموزشي، علمي و فرهنگي ملل متحد

يونسكو كه مخفّف كلمات لاتين سازمان آموزشي، علمي و فرهنگي ملل متحد است، يكي از مهم‏ترين كارگزاري‏ هاي تخصصي سازمان ملل است كه در چهارم نوامبر 1946م تأسيس شد و تقريباً كليه كشورهاي سازمان ملل متحد در آن عضويت دارند. وظيفه اصلي اين سازمان، همان طور كه از نام آن برمي‏آيد، توسعه همكاري‏هاي بين‏ المللي در زمينه امور آموزشي، علمي و فرهنگي است و يونسكو در اجراي اين وظيفه، اقدامات موثري در امر سوادآموزي، تحقيقات علمي و حفظ و حراست آثار فرهنگي و باستاني در سطح جهان به عمل آورده است.

هم‏چنين كمك به صلح و امنيت جهاني از طريق ترويج همكاري ميان ملت‏ها به وسيله آموزش و پرورش، گسترش علوم و فرهنگ در جهت ايجاد احترام به عدالت، حكومت قانون، حقوق بشر و آزادي ‏هاي اساسي براي همگان از ديگر اهداف يونسكو است. هيأت مديره 58 نفري يونسكو براي نظارت بر برنامه‏ هاي آن توسط كنفرانس عمومي اين سازمان، مركب از نمايندگان كشورهاي عضو، انتخاب مي‏شوند و حداقل سالي دو بار تشكيل جلسه مي ‏دهد. مقر يونسكو در شهر پاريس فرانسه بوده و تا سال 2002م، تعداد 185 كشور در آن عضويت داشته ‏اند.

  • اختراع ترانزيستور

در چهارم نوامبر 1948م، سه دانشمند امريكايى به نام‏هاي جان باردين، والتر هاوسربرتِن و ويليام شاكْلي، خبر اختراع خود با نام ترانزيستور را به اطلاع جهان رساندند. ترانزيستور از دو كلمه ترانس به معني انتقال دادن و استور به معني مقاومت، تشكيل شده است. اين ترانزيستور چيزي جز دو تكه سيم بسيار كوچك كه در يك پولكِ ساخته شده از عناصر فلزي نيمه هادي است، نبود.

ترانزيستور، يك وسيله يك سوكننده، تقويت كننده و نوسان سازِ بسيار عالي است و به محض برقراري اتصال و ولتاژ، شروع به كار مي‏كند. دوام و مقاومت ترانزيستور در مقابل ضربه و ارتعاش زياد است و به دليل همين مزايا، از آن در راديو، تلويزيون و تلفن و… استفاده مي‏كنند. كار ترانزيستور بر پايه اين حقيقت استوار است كه الكترون‏هاي موجود در نيمه رساناها مي‏توانند به دو صورت متفاوت، جريان برق را برقرار كنند. امروزه و با گسترش صنايع، از ترانزيستور استفاده ‏هاي فراواني مي‏شود و كاربرد آن گسترده ‏تر گرديده است.

  • درگذشت ابوالقاسم غفاری

ابوالقاسم غفاری متولد ۲۵ خرداد ۱۲۸۶ در سرچشمه، تهران بود. وی دانشمند حوزه علوم ریاضی، فیزیک و صنعت فضا بود. او، نخستین ایرانی شاغل در سازمان فضایی ایالات متحده (ناسا) بوده‌است.  او سال‌ها مشغول پژوهش‌هایی در حوزه علوم ریاضی و فیزیک بوده که همکاری با آلبرت اینشتین در مرکز مطالعات پیشرفته‌ پرینستون در نیوجرسی ایالات متحده بر روی نظریه «وحدت میدان» (Grand Unification Theory) و الکترومغناطیس، از برجسته‌ترین این پژوهش‌ها ست. همکاری وی با ناسا در ۱۹۷۱ خاتمه یافت و در ۱۹۷۲ به ایران برگشت.  استاد غفاری روز سه شنبه ۱۴ آبان ۱۳۹۲ در سن ۱۰۶ سالگی درگذشت.

  • در گذشت نورمن فاستر رمزی، جونیور

نورمن فاستر رمزی، جونیورمتولد ۲۷ اوت ۱۹۱۵ بود. وی  فیزیکدان آمریکایی بود که در واشینگتن دی سی به دنیا آمد.  او در سال ۱۹۴۰ دکترای فیزیک خود را از دانشگاه کلمبیا دریافت کرد. وی از سال ۱۹۴۷ تا پایان عمر استاد دانشگاه هاروارد بود و با سازمان‌های بین‌المللی ناتو و کمسیون انرژی اتمی ایالات متحده آمریکا در پست‌های مختلفی فعالیت داشت.

در سال ۱۹۸۹ به خاطر کشفهایش در زمینه طیف نمایی تشدید اتمی، که به ساخت میرز هیدروژن و ساعت اتمی (به انگلیسی: Atomic clock) منجر شد جایزه نوبل فیزیک به او و هانس جرج دهملت از آمریکا و ولفگانگ پل از آلمان اعطا شد.  از دیگر کارهای او کمک در تأسیس آزمایشگاه فرمی است.او  ۴ نوامبر ۲۰۱۱ درگذشت.

 

 

No tags for this post.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا