عصاره آلبالو سکته مغزی را شکست می دهد

سکته مغـزی یا به‌اصطلاح پزشکان، ایسـکمی، ســومین علـت مرگ‌ومیر در جهــان، بعــد از سـرطان و سکته قلبـی اســت. ایسکمی معمولاً در نتیجه انسـداد عـروق خونی مغـزی ایجـاد می‌شود. در ایــن شـرایط، بخش‌هایی از مغـز به‌طور ناگهانـی از خون‌رسانی و تأمیـن غـذا و اکسیژن محـروم می‌شوند کـه این اتفاق، عـوارض منفـی بـرای سـلامت روانـی و جسمی فـرد ماننـد اختلالات شـناختی، بینایـی، کلامی و حرکتی در اندام‌های بدن را به همـراه دارد.

بنا بر گفته متخصصان، مشکل اساسـی برای درمان یا کاهش اثرات این عارضه، سـاخت داروهای مناسب و ایده آل آن است که البته بــه دلیــل پیچیدگی عوامـل درگیـر در ایجـاد آن، امری بسیار مشکل است. در حال حاضر، چندین روش و داروی جدیـد در حــال بررسی هسـتند کــه نتایـج خوبـی در مطالعـات قبـل از بالینـی نشان داده‌اند، امــا معمولاً در آزمایش‌های بالینـی بــا شکست مواجه می‌شوند.

بااین‌حال، نتایج مطالعات اخیــر نشان داده‌اند کــه رژیم‌های غذایی غنــی از فرآورده‌های گیاهانی ماننـد عنـاب، روغـن سیاه‌دانه، گیـاه پنج‌انگشت، روغن تخم کدو و انـواع دیگری از نمونه‌های گیاهی، احتمال آسـیب اسـترس اکسیداتیو ناشـی از سکته مغـزی را کاهـش می‌دهند.

در همین خصوص، تیمی چهارنفره از پژوهشگران کشور از دانشگاه فرهنگیان تهران، دانشگاه آزاد اسلامی نجف‌آباد، دانشگاه ملایر و دانشگاه فرهنگیان شیراز مطالعه‌ای را انجام داده‌اند که در آن، تأثیر عصاره آلبالو بر آنزیم‌های ناشی از انسداد شریان میانی مغز مورد بررسی واقع شده است.

در این مطالعه از موش‌های صحرایی نژاد ویستار به‌عنوان جانوران مدل استفاده شده است. محققان پس از خوراندن عصاره آلبالو به مدت 30 روز به این جانوران که دچار سکته مغزی شده بودند، میزان آنزیم‌هایی نظیر مالون‌دی‌آلدئید و کاتالاز را در آن‌ها اندازه‌گیری و حجم ورم نواحی کورتکس و ساب‌کورتکس مغز آن‌ها را مورد سنجش قرار دادند.

نتایج این تحقیق نشان داد که استفاده خوراکی از عصاره آلبالو بسته به دوز مورد استفاده، دارای اثرات حفاظتی در برابر استرس اکسیداتیو و حجم ورم ناشی از انسداد شریان مغزی میانی در سکته مغزی است.

در این رابطه، فیروزه علویان، محقق دانشکده علوم پایه دانشگاه فرهنگیان تهران و همکارانش می‌گویند: «عصاره آلبالو در دوزهای 175 و 200 میلی‌گرم بر کیلوگرم، به‌طور قابل‌توجهی سطح مالون‌دی‌آلدئید و حجم ورم در کورتکس و ساب‌کورتکس مغز را کاهش داد و همچنین، فعالیت آنزیم کاتالاز را که نقشی حفاظتی دارد، در هر دو ناحیه مغزی فوق افزایش داد».

به گفته آن‌ها، «عصاره آلبالـو می‌تواند نقـش حفاظتــی در برابــر ورم ناشی از سکته و فرایندهــای اکســیدکننده مربوط به آن را داشـته باشـد. هرچند برخی تفاوت‌ها در پاسـخ نواحـی کورتکـس و ســاب کورتکس در برخــی از گروه‌های تحت آزمایش، ممکــن اســت مربــوط بـه تفـاوت در برخـی مسـیرهای پیام‌رسانی، تفـاوت در انـواع سلول‌ها و یــا مکانیسم‌های حفاظتــی ضعیف‌تر در ناحیه سـاب کورتکس باشـد».

این یافته‌های جالب‌توجه که بر نقش مفید عصاره میوه دوست‌داشتنی آلبالو بر تبعات سکته مغزی اشاره دارند، در نشریه «علوم اعصاب شفای خاتم» منتشر شده‌اند. این نشریه به‌صورت هر فصل یک شماره توسط مرکز تحقیقات علوم اعصاب شفا، بیمارستان خاتم‌الانبیاء تهران انتشار می‌یابد.

منبع:ایسنا

No tags for this post.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا