سلامت باروری و بهداشت جنسی بخشی از حوزه سلامت است

عضو تیم تخصصی مرکز درمان ناباروری و سقط مکرر ابن‌سینا تأکید کرد: قطعاً، فرهنگ‌سازی درست در هر حوزه، به پیشبرد و ارتقاء اهداف مورد نظر کمک می‌کند. در بحث سلامت، به همان میزان که تیروئید، کم‌خونی یا فشارخون حائز اهمیت است، بهداشت باروری و سلامت جنسی نیز مهم است.

دکتر جوهری افزود: تابو بودن طرح موضوعات مربوط به بهداشت باروری و سلامت جنسی باید از بین برود تا مراجعان بتوانند مشکلات خود را به‌راحتی با پزشک در میان بگذارند تا از این طریق، بتوان از بروز مشکلات حادتر پیشگیری کرد.

وی خاطر نشان کرد: مشاوره‌های قبل از ازدواج و برگزاری کلاس برای همه افراد – بدون توجه به سطح اقتصادی، اجتماعی یا فرهنگی آن‌ها – قدم بسیار بزرگی در این مسیر محسوب می‌شود و مرکز درمان ناباروری ابن‌سینا در حال حاضر باوجود تیم تخصصی در تمامی حوزه‌ها در حال ارائه مشاوره‌های قبل از ازدواج و بارداری است و در واقع نسل جوان ما در حال حاضر با اطلاعات ناقصی مواجه هستند؛ باید زمینه را برای برگزاری کلاس‌های آموزشی در دانشگاه‌ها و ارائه خدمات مشاوره فراهم کرد.

تأثیر زندگی مدرن بر سلامت باروری

جراح و فلوشیپ زنان، زایمان و ناباروری گفت: يكسری عوامل موثر بر باروری، غيرقابل اجتناب هستند مثل سن و مسائل ژنتيكی؛ درعین حال، برخی عوامل خطر هم هستند كه قابل پيشگيری هستند. اين موارد باید مورد توجه قرار بگیرند، چراکه با ايجاد تغییراتی کوچک در نحوه زندگی، می‌توان از آن‌ها اجتناب کرد.

دکتر جوهری به موضوع وزن اشاره کرد و افزود: هم اضافه وزن و هم لاغری بیش از حد، بر باروری تأثیر دارند. شیوه زندگی مدرن و تمایل افراد به مصرف غذای فوری و غذای چرب (و اضافه وزن) می‌تواند باعث ناباروری شود. حضور چربی زیاد در بدن بر روی هورمون‌ها به‌ویژه استروژن و پروژسترون اثر می‌گذارد و علاوه بر آن، بر کارکرد تخمدان اثر دارد و به‌عنوان مثال، احتمال تخمدان پلی کیستیک را افزایش می‌دهد.

وی تأکید کرد: لاغری بیش‌ازحد که اخیراً در کشور رایج شده است – BMI زیر 18 – می‌تواند منجر به بروز ناباروری در افراد شود. زمانی که درصد چربی بدن به زیر 10 تا 15 درصد می‌رسد، احتمال مختل شدن باروری افزایش پیدا می‌کند.

دکتر جوهری گفت: یکی دیگر از فاکتورهای زندگی مدرن، سیگار کشیدن است که مستقیماً، باروری خانم‌ها و آقایان را تحت تأثیر قرار می‌دهد. افسردگی، اضطراب و استرس کاری نیز عوامل دیگری هستند که می‌توانند روی سيكل تخمک‌گذاری اثر بگذارند. نتايج تحقيقات جديد نشان می‌دهد كه استرس شديد حتی می‌تواند بر روی ذخيره تخمك هم اثر گذاشته و باعث كاهش آن شود.

وضعیت دسترسی مادران باردار به خدمات بهداشتی و درمانی

دکتر جوهری در خصوص ارائه خدمات بهداشتی و درمانی در کشور گفت: خانه‌های بهداشت حتی در دورترین روستاها، خدمات مورد نیاز مادران باردار از جمله آموزش، مراقبت‌های بارداری، تعیین بارداری‌های خطرناک، یا ارجاع به مراکز درمانی مجهزتر را ارائه می‌دهند؛ اما از نظر سلامت باروری، بهداشت جنسی و دسترسی خانم‌ها به این نوع خدمات، به تلاش بیشتری نیاز داریم.

عضو تیم تخصصی مرکز درمان ناباروری و سقط مکرر ابن‌سینا افزود: خوشبختانه در کشور ما اقدامات خوبی در زمینه مادران باردار صورت گرفته و این اقدامات نیز در حال ارتقا است. در حال حاضر آمار مرگ و میر مادران باردار 18 در یکصد هزار (تولد زنده) است که البته هنوز رقم زیادی است و باید به‌جایی برسیم که این رقم را به صفر برسانیم. معتقدم با اقداماتی که در حال انجام است، ایران می‌تواند ميزان مرگ و مير مادران باردار را به هدف ١٥ در يكصد هزار در سال ١٤٠٠ برساند.

 

گفتگو: معصومه سوهانی

No tags for this post.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا