نکات تغذیه ای مؤثر در کنترل افسردگی

به گفته دکترای علوم تغذیه دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی شیراز، عادات غذایی افراد یکی از عوامل مرتبط با افسردگی است که می تواند در کنترل و یا تشدید این بیماری نقش داشته باشد.

به گزارش سینا پرس فارس، سیده پریسا موسویان دکترای علوم تغذیه گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی شیراز، امروز یازدهم شهریورماه در یک کارگاه آموزشی گفت: افسردگی باعث کاهش کیفیت زندگی، افزایش خطر مرگ و میر و افزایش خطر چندین بیماری مزمن از جمله دیابت و بیماری های قلبی می شود.

موسویان نقش عادات غذایی افراد را به عنوان یکی از عوامل مرتبط با افسردگی که می تواند در کنترل و یا تشدید این بیماری نقش داشته باشد، متذکر شد و به تشریح نکات تغذیه ای مناسب جهت کنترل افسردگی پرداخت.

موسویان با اشاره به اهمیت مصرف پروتئین در وعده های غذایی، افزود: پروتئین حاوی تریپتوفان است که منجر به افزایش سنتز سروتونین در مغز و در نهایت بهبود خلق و افسردگی می شود. از منابع خوب پروتئین، می توان به ماهی، مرغ، تخم مرغ، حبوبات و لبنیات اشاره کرد.

وی مصرف منظم وعده های غذایی مورد توجه قرار داد و گفت: بر خلاف سایر ارگان های بدن، مغز برای عملکرد مناسب خود به دریافت کافی و مداوم گلوگز به عنوان سوخت اولیه خود متکی است، بنابراین مصرف منظم وعده های غذایی سبب بهبود عملکرد مغز می شود.

این دکترای علوم تغذیه با بیان اینکه سلنیوم و روی نقش مهمی در مکانیسم های آنتی اکسیدانی مغز و سیستم عصبی ایفا می کنند، حبوبات، گوشت های کم چرب، لبنیات کم چرب، دانه ها و مغزها، غذاهای دریایی (انواع ماهی و میگو) و غلات کامل (نان و ماکارونی سبوس دار) را از منابع خوب این مواد مغذی برشمرد.

به گفته وی؛ طبق مطالعات انجام شده، منیزیم دارای اثرات ضد افسردگی است و اثر بخشی داروهای ضد افسردگی را افزایش می دهد. بنابراین، با مصرف مقدار کافی و متعادل مغزها و دانه ها مانند کنجد، دانه آفتابگردان، بادام، لبنیات کم چرب، سبزیجات برگ سبز (کلم بروکلی، کاهو) می توان این ماده مغذی با ارزش را دریافت کرد.

موسویان منابع غذایی حاوی ویتامین های گروه B را در کنترل افسردگی مفید دانست و اضافه کرد: ویتامین های گروه B مانند (B6، B12 , B9) در سنتز و عملکرد انتقال دهنده های سیستم عصبی نقش دارند و سبزیجات برگ سبز، دانه ها و مغزها، غلات کامل، لبنیات کم چرب و تخم مرغ از منابع غنی این ویتامینها هستند.

موسویان با اشاره به نقش ویتامین دی در ساخت سروتونین، تصریح کرد: مطالعات نشان می دهد ریسک افسردگی در افراد دچار کمبود ویتامین دی نسبت به سایرین بیشتر است. از این رو، لبنیات غنی شده با ویتامین دی، ماهی تن و زرده تخم مرغ که از منابع مفید ویتامین دی محسوب می شوند در کاهش افسردگی مؤثرند.

موسویان در ادامه به نقش اسیدهای چرب امگا سه در رشد و عملکرد مغز با تاثیرگذاری بر انتقال سروتونین و دوپامین اشاره کرد و گفت: این اسیدها در ماهی های آب سرد (سالمون، ساردین، خالمخالی)، دانه کتان، دانه چیا و گردو یافت می شوند.

دکترای علوم تغذیه دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی شیراز در پایان تصریح کرد: غذاهای پروبیوتیک مانند کفیر و لبنیات غنی شده با پروبیوتیک سطح باکترهای مفید روده را افزایش می دهند. گابا آمینو بوتیریک اسید یک میانجی عصبی است که توسط پروبیوتیک های روده سنتز می شود و نقش مهمی در تولید انتقال های عصبی نظیر سروتونین و دوپامین ایفا می کند و در نهایت از طریق می تواند بر خلق و خو تاثیر گذار باشد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا