نگاهی بر صنعت گردشگری در دوران پر تلاطم جنگ؛
موتور محرک اقتصادی کشور زیر سایه جنگ و قطع سراسری اینترنت بین‌المللی

صنعت گردشگری با وجود ظرفیت‌های فراوان سال‌هاست به علت تورم و تحولات منطقه‌ای کارکرد مناسبی ندارد. از سال گذشته نیز این صنعت پس از وقوع جنگ 12 روزه و در ادامه آن ناآرامی‌های دی ماه و آغاز جنگ تحمیلی سوم به علت تعلیق پروازها و لغو تورها وضعیت ناخوشایند و نامطلوبی را سپری کرده است؛ بسیاری از هتل‌ها خالی و آژانس‌های هواپیمایی تعطیل شده‌اند.

به گزارش سیناپرس، صنعت گردشگری ایران می‌توانست موتور محرک اقتصادی کشور باشد اما در دوران پر تلاطم امروز و در سایه جنگ و قطع سراسری اینترنت بین‌المللی، متاسفانه بسیاری از ظرفیت‌های این حوزه نابود شده و جمعیت بزرگی از فعالان این حوزه بیکار شده‌اند یا به علت مسایل معیشتی تغییر شغل داده‌اند؛ قطعا ادامه این روند و قطع سراسری اینترنت زیان سنگینی به کسب و کارهای این صنعت برجایی خواهد گذاشت.

دکتر علی‌اکبر عبدالملکی رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی کردستان و فعال حوزه توسعه گردشگری، کسب‌وکارهای مرتبط و دیپلماسی اقتصادی در خصوص تاثیر قطعی اینترنت بر حوزه گردشگری به خبرنگار سیناپرس گفت: گردشگری امروز به‌شدت وابسته به زیرساخت‌های دیجیتال است. از بازاریابی و جذب گردشگر گرفته تا رزرو آنلاین، پرداخت‌ها، ارتباط با مشتری و مدیریت خدمات همگی به اینترنت متکی هستند.

وی افزود: قطعی یا اختلال اینترنت عملا زنجیره ارزش گردشگری را مختل می‌کند. در چنین شرایطی، اعتماد گردشگران خارجی کاهش می‌یابد، برنامه‌ریزی سفر دشوار می‌شود و کسب‌وکارها امکان پاسخگویی سریع و حرفه‌ای به مشتریان را از دست می‌دهند.

 رئیس کمیسیون گردشگری اتاق ایران در دوره‌های هفتم، هشتم و نهم در ادامه پیرامون میزان خسارت و بیکاری فعالان این حوزه اظهارکرد: هرچند ارائه عدد دقیق از بیکاری فعالان این حوزه نیازمند داده‌های رسمی و پایش مستمر است، اما برآوردهای میدانی نشان می‌دهد که بخش قابل توجهی از آژانس‌های مسافرتی، استارتاپ‌های گردشگری و شرکت‌های حمل‌ونقل هوایی با افت درآمد جدی مواجه شده‌اند.

به گفته وی، در برخی موارد کاهش فروش به بیش از ۵۰ تا ۹۰ درصد رسیده است. این شرایط به تعدیل نیرو، کاهش ساعات کاری و حتی تعطیلی برخی کسب‌وکارهای کوچک منجر شده است. در این میان استارتاپ‌ها که به‌طور کامل دیجیتال‌محور هستند، بیشترین آسیب را دیده‌اند.

رئیس کمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی مشترک ایران و ژاپن در ادامه به پیامدهای ادامه این روند اشاره کرد و گفت: قطعا ادامه این شرایط می‌تواند پیامدهای گسترده‌ای از جمله تضعیف جایگاه ایران در بازار رقابتی گردشگری منطقه، کاهش سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی در این حوزه، مهاجرت نیروی انسانی متخصص به خارج از کشور، افزایش بیکاری و کوچک شدن اکوسیستم گردشگری، آسیب به برند ملی در حوزه گردشگری و کاهش اعتماد بین‌المللی به همراه داشته باشد.

عبدالملکی به راهکارهای برون رفت از این وضعیت اشاره کرد و گفت: در نخستین گام باید پایداری اینترنت تضمین شود؛ دولت باید اینترنت پایدار، پرسرعت و قابل اتکا را به‌عنوان زیرساخت حیاتی کسب‌وکارها به رسمیت بشناسد. دوم، حمایت‌های جبرانی مانند بسته‌های حمایتی مالیاتی، تسهیلات بانکی و بیمه‌ای برای جبران خسارت به فعالان این حوزه ارائه شود.

وی ادامه داد: سوم، باید زیرساخت‌های دیجیتال داخلی تقویت شود؛ پلتفرم‌های بومی در کنار حفظ ارتباطات بین‌المللی توسعه پیدا کند. چهارم، حوزه گردشگری مستلزم قانون گذاری شفاف است؛ مجلس باید چارچوب‌های مشخص و قابل پیش‌بینی برای مدیریت فضای مجازی تدوین کند تا کسب‌وکارها بتوانند برنامه‌ریزی بلندمدت داشته باشند.

وی خاطرنشان کرد: گفتگو با بخش خصوصی به منظور استفاده از نظرات تشکل‌ها و فعالان گردشگری در تصمیم‌گیری‌ها و توسعه دیپلماسی گردشگری به منظور بازسازی اعتماد بازارهای هدف و تسهیل ارتباطات بین‌المللی از اهمیت زیادی برخوردار است.

وی در پایان گفت: در مجموع، حل این مسئله نیازمند نگاه راهبردی، هماهنگی بین دستگاه‌ها و درک اهمیت اقتصاد دیجیتال در توسعه گردشگری است.

گفتگو: فرزانه صدقی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا