تولد کریستین هویگنس

  • تولد کریستین هویگنس

کریستین هویْگِنْسْ فیزیک‏دان و ستاره شناس هلندی در 14 آوریل 1629م در لاهه پایتخت هلند به دنیا آمد. وی پس از طی تحصیلات متوسطه وارد دانشگاه شد و در ریاضیات به تحصیل پرداخت. هویگنس پس از چندی به اخترشناسی روی آورد و چون وسایل و ابزار او کهنه و غیرقابل استفاده بودند،تصمیم گرفت که عدسی‏ های دوربین خود را به تنهایى بسازد. او با تغییرات تازه و جالبی که در دوربین نجومی داد موفق شد هاله ناشناخته ‏ای را که دور سیاره زحل را گرفته و پیش از این، گالیله از آن نامبرده بود، کشف کند و ثابت کرد این هاله به شکل حلقه پهن و بزرگی سیاره زحل را در برگرفته است. هویگنس هم‏چنین ساعت پاندولی را اختراع کرد و با توصیف کار آن به شهرت زیادی رسید.

هویگنس علاوه بر اختراع ساعت پاندولی، پژوهش با ارزشی روی پدیده نور انجام داد و نظریه‏ای نیز مطرح نمود. بر اساس این نظریه، نور از موج‏های زیادی تشکیل شده و این موج‏ها را می‏توان به موج‏های صوتی یا موج‏های روی آب تشبیه کرد با این تفاوت که موج‏های نورانی برخلاف موج‏ های صوتی می‏توانند ازخلاء عبور کنند. او اخترشناس برجسته‏ ای بود و اسباب‏ ها و دستگاه ‏های نوری زیادی را اختراع کرد که اختراع میکرومتر یا ریزسنج برای اندازه‏ گیری قطر ظاهری سیارات از آن جمله است. وی هم‏چنین ماشین فشار هوا و میزان الهوا را نیز تکمیل کرد و برای اولین بار، با هواسنج، ارتفاعات را اندازه‏ گیری نمود. کریستین هویگنس سرانجام در سال 1695م در 66 سالگی درگذشت.

  • درگذشت چارلز پیرس

چارْلْزْ ساندِرْزْ پیرِس، فیلسوف و متفکر امریکایى در نیمه سپتامبر 1839م در ایالت ماساچوسِت امریکا به دنیا آمد. وی پس از طی تحصیلات خود، در فلسفه صاحب نظر شد، ساندرز فیلسوف شکاکی بود که خویشتن را جایزالخطا می‏خواند، زیرا معتقد بود که ممکن است بسیاری از افکار وی در معرض خطا و لغزش باشد. فلسفه اصالت عملِ پیرس، پس از چندی مورد توجه فلاسفه و اندیشمندان بسیاری قرار گرفت و در سالیان بعد، افراد زیادی از این فلسفه، تأثیر پذیرفتند و آن را به اوج رساندند. چارلزْ ساندرْزْ پیرس سرانجام در 14 آوریل 1914م در 75 سالگی درگذشت.

  • درگذشت لودویک زامِنْهوف

دکتر لودویک زامِنهوف، مبتکر لهستانی در 15 سپتامبر 1859م در لهستان به دنیا آمد. وی پس از طی تحصیلات خود در دبیرستان، وارد دانشگاه شد و در رشته چشم پزشکی فارغ التحصیل گردید. با این حال وی به علم لغت علاقه‏ مند بود و در این رشته به مطالعه پرداخت. زامنهوف از آن پس به تحقیق پرداخت و در 26 سپتامبر 1887م برای پایان دادن به اختلافات زبان‏ های گوناگون، زبان مخصوصی را با توجه به ریشه لغات همه زبان‏ های اروپایى به وجود آورد و آن را اسپِرانْتو به معنی امید نامید. این زبان، دارای 16 قاعده بسیار آسان و زبان تفاهم بین‏ المللی است.
به خاطر کُدها یا علامات دستوری، قواعد اسپرانتو، جنبه بصری و سمعی بسیار ساده دارد. لغت‏نامه بزرگ اسپرانتو، با پانزده هزار کلمه و 142 آوند، دارای دو میلیون و یک‏صد و سی هزار واژه است که این مقدار واژه، بیش از چهار برابر واژه‏ های بزرگ‏ترین فرهنگ انگلیسی است که حدود چهارصد و نود هزار واژه دارد.
با این حال و با وجود استقبال ملل دنیا از زبان اسپرانتو، به علت مخالفت دول مختلف به ویژه دولت‏های استعمارگر انگلیسی زبان، زبان اسپرانتو بین‏المللی نشد. دکتر لودویک زامنهوف سرانجام در 14 آوریل 1917م در 58 سالگی درگذشت.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا