ایران: پایتخت مدرک‌ گرایی در جهان

بنا به آخرین گزارش وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، در ایران ٢‌ هزار و ٦٤٠ دانشگاه وجود دارد که از این میان سهم وزارت علوم از جمعیت دانشجویی ٦٨‌درصد و سهم دانشگاه آزاد ٣٢‌درصد است. در همین راستا اگر حوزه‌های علمیه را هم به لیست دانشگاه‌های ایران اضافه کنیم می‌توان گفت ایران بزرگ‌ترین تولیدکننده مدرک تحصیلی است. این درحالی است که براساس اعلام موسسه اسپانیایی CISC چین تنها ٢‌ هزار و ٤٨١ و هندهزار و ٦٢٠ دانشگاه دایر کرده است.

همچنین این موسسه اسپانیایی نشان می‌دهد تعداد دانشگاه‌ها در اغلب کشورهای پیشرفته جهان زیر ۵۰۰ دانشگاه است؛ به‌ طوری ‌که آلمان 412، انگلیس 291، کانادا 329، ایتالیا 236 و هلند 423 دانشگاه دارد.

متاسفانه این تعداد دانشگاه، حدود ٥‌هزارمیلیارد تومان از بودجه کل کشور را می‌بلعد و نزدیک به ٥٠‌ درصد از جمعیت بیکار کشور را تولید می‌کند اما ماجرا به همین‌جا ختم نمی‌شود و نکته دیگر اینجاست که درنهایت بدنه اداری ایران نخبگان را به حاشیه می‌راند و متوسط‌ها و فارغ‌التحصیلان رشته‌های غیرمرتبط را به خود جذب می‌کند.

رتبه جهانی ۲۱ دانشگاه کشور در نظام رتبه‌بندی «یو اس نیوز»

نظام رتبه‌بندی «یو اس نیوز» در جدیدترین رتبه‌بندی خود بیش از ۱۸۰۰ دانشگاه جهان را براساس ۱۳ شاخص منحصر به فرد اندازه‌ گیری و اعلام کرده است که براساس آن دانشگاه تهران با کسب امتیاز ۶/‏۴۸ و رتبه جهانی ۴۳۸ مقام نخست دانشگاه‌های ایران را کسب کرد و دانشگاه صنعتی شریف نیز با کسب امتیاز ۷/‏۴۴ برترین دانشگاه صنعتی کشور معرفی شد.

در رتبه‌بندی سال ۲۰۱۹ تعداد ۲۷ دانشگاه از جمهوری اسلامی ایران لحاظ شده اما در مجموع رتبه ۲۱ دانشگاه کشور اعلام شده است.

رتبه دوم با کل امتیاز 7/47 و رتبه جهانی ۴۶۰ مربوط به دانشگاه آزاد اسلامی ایران است و دانشگاه صنعتی شریف سومین دانشگاه برتر کشور در رتبه‌بندی یو اس نیوز با امتیاز ۷/‏۴۷موفق به کسب رتبه جهانی ۵۵۰ شده است.

همچنین دانشگاه‌های تربیت مدرس با امتیاز ۹/‏۳۵و رتبه ۸۰۵ و علم و صنعت ایران با امتیاز ۷/‏۳۴ و رتبه ۸۳۷ به ترتیب رتبه‌های هفتم و هشتم را کسب کردند.

دانشگاه فردوسی مشهد و دانشگاه تبریز نیز هر کدام با امتیاز ۵/‏۳۳ و رتبه مشترک جهانی ۸۷۲ در جایگاه نهم قرار دارند. همچنین رتبه دانشگاه نوشیروانی بابل ۱۱ و رتبه جهانی آن ۹۰۲ اعلام شده است.

بر این اساس؛ رتبه‌های دوازدهم تا پانزدهم به دانشگاه‌های علوم پزشکی مشهد، علوم پزشکی شهید بهشتی، اصفهان و علوم پزشکی ایران به ترتیب با رتبه‌های جهانی ۹۳۸، ۱۰۶۶، ۱۱۲۷ و ۱۱۷۹ تعلق دارد.

دانشگاه کاشان رتبه ۱۶ را در بین دانشگاه‌های برتر ایران کسب کرده و رتبه جهانی این دانشگاه ۱۱۸۲ است.

دانشگاه رازی دارای رتبه ۱۷، علوم پزشکی اصفهان دارای رتبه ۱۸، گیلان رتبه ۱۸، علوم پزشکی تبریز ۲۰، و شهید باهنر کرمان ۲۱ است که این دانشگاه‌ها در جمع دانشگاه‌های برتر جهان به ترتیب موفق ذبه کسب رتبه‌های ۱۱۹۰، ۱۱۹۶، ۱۲۱۶، ۱۲۲۵ و ۱۲۳۷ شده‌اند.

«یو اس نیوز» در رتبه‌بندی حاضر رتبه بیش از ۱۸۰۰ دانشگاه جهان را براساس ۱۳ شاخص منحصر به فرد اندازه‌گیری و اعلام کرده است. در بین شاخص‌های مورد استفاده این رتبه‌بندی شاخص‌های تعداد مقالات ۱ درصد برتر، درصد مقالات ۱ درصد برتر، مقالات بین‌المللی، مقالات پراستنادنسبت به شاخص‌های مورد استفاده سایر نظام‌های رتبه‌بندی متفاوت است البته یو اس نیوز از عملکرد پژوهشی و اعتبار جهانی و منطقه‌ای دانشگاه‌ها در رتبه‌بندی خود استفاده می‌کند.

 

No tags for this post.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا