صنایع‌دستی ایران به روایت‌سازی و نوآوری نیاز دارد

مدیرعامل شرکت خلاق «جهان هدیه سیمرغ» با تأکید بر اینکه صنایع‌دستی ایران برخلاف تصور رایج، حوزه‌ای ایستا و صرفاً سنتی نیست، گفت: این بخش ظرفیت گسترده‌ای برای رشد در بازارهای داخلی و بین‌المللی دارد، اما بهره‌برداری از این ظرفیت مستلزم تلفیق دانش روز، نگاه آکادمیک، فناوری‌های نوین و روایت‌سازی حرفه‌ای از میراث فرهنگی ایران است.

به گزارش سیناپرس، تینا عشریه در حاشیه برگزاری نخستین جلسه «بوت‌کمپ صنایع‌دستی هوشمند» که با همکاری پارک ملی علوم، فناوری‌های نرم و صنایع فرهنگی برگزار شد، اظهار کرد: هدف اصلی این کارگاه آن است که نگاه رایج نسبت به صنایع‌دستی را تغییر دهیم. هنوز در ذهن بسیاری از مردم، صنایع‌دستی به عنوان یک حوزه کاملاً سنتی و بدون امکان توسعه شناخته می‌شود، در حالی که واقعیت چیز دیگری است و این حوزه ظرفیت بسیار بزرگی برای نوآوری، خلق ارزش افزوده و حضور در بازارهای داخلی و خارجی دارد.

وی افزود: آنچه امروز صنایع‌دستی ایران به آن نیاز دارد، تنها تولید آثار فاخر نیست، بلکه استفاده از داده‌های دقیق، تحلیل بازار، شناخت رفتار مخاطب، بهره‌گیری از دانش روز و ایجاد پیوند میان بازار سنتی و فضای آکادمیک است. اگر این حلقه‌ها در کنار یکدیگر قرار گیرند، می‌توان آینده متفاوتی برای صنایع‌دستی کشور ترسیم کرد.

مدیرعامل شرکت خلاق جهان هدیه سیمرغ با اشاره به برگزاری نخستین دوره بوت‌کمپ صنایع‌دستی هوشمند گفت: این برنامه، اولین جلسه از مجموعه نشست‌ها و کارگاه‌هایی است که با هدف توانمندسازی فعالان این حوزه طراحی شده و تلاش می‌کند مسیر تازه‌ای را برای ورود صنایع‌دستی به زیست‌بوم اقتصاد خلاق باز کند.

به گفته وی، یکی از ویژگی‌های این بوت‌کمپ، عمومی بودن مخاطبان آن است؛ به گونه‌ای که محدودیتی برای حضور افراد در نظر گرفته نشده و تمامی علاقه‌مندان، دانشجویان، هنرمندان، فعالان صنایع‌دستی، کارآفرینان و حتی افرادی که آشنایی تخصصی با این حوزه ندارند، می‌توانند در آن حضور پیدا کنند.

عشریه تصریح کرد: تلاش ما این بوده که مطالب صرفاً تخصصی و محدود به یک گروه خاص نباشد، بلکه بتواند زمینه فرهنگ‌سازی را فراهم کند و نشان دهد که صنایع‌دستی تا چه اندازه ظرفیت ایجاد کسب‌وکار، اشتغال، نوآوری و توسعه اقتصادی دارد. هرچه آگاهی عمومی نسبت به ظرفیت‌های این حوزه افزایش یابد، زمینه برای ورود سرمایه، ایده‌های نو و نسل جدید فعالان نیز فراهم‌تر خواهد شد.

وی با بیان اینکه شرکت جهان هدیه سیمرغ نخستین و تنها مجموعه خلاق با رویکرد زن‌محور در حوزه صنایع‌دستی است، اظهار کرد: از زمان شکل‌گیری این مجموعه تلاش شده است بخشی از خلأهای موجود در بازار صنایع‌دستی شناسایی و در حد توان برای رفع آن‌ها اقدام شود. طبیعی است که هیچ مجموعه‌ای به تنهایی نمی‌تواند همه مشکلات این حوزه را برطرف کند، اما می‌توان با تعریف پروژه‌های هدفمند، بخشی از این نیازها را پوشش داد.

مدیرعامل این شرکت خلاق درباره روند شکل‌گیری مجموعه نیز گفت: شرکت در مهرماه سال ۱۴۰۱ تأسیس شد، اما طبیعی است که همه برنامه‌هایی که امروز در حال اجراست، از همان ابتدا با همین جزئیات طراحی نشده بود. بسیاری از ایده‌ها در قالب برنامه‌های بلندمدت مجموعه تعریف شده و اکنون وارد مرحله اجرا شده‌اند.

وی سال جاری را سال توسعه شرکت دانست و افزود: توسعه فعالیت‌های آموزشی، ورود به حوزه‌های نوآورانه، شبکه‌سازی میان هنرمندان، استفاده از فناوری‌های نوین و گسترش بازار از جمله برنامه‌هایی است که در این مرحله دنبال می‌شود.

عشریه با اشاره به ظرفیت اشتغال ایجادشده توسط این شرکت اظهار کرد: در حال حاضر نزدیک به ۵۰ تا ۶۰ نفر به صورت غیرمستقیم با مجموعه همکاری دارند و امیدواریم با اجرای برنامه‌های توسعه‌ای این تعداد در سال‌های آینده افزایش یابد.

وی در تشریح چشم‌انداز پنج‌ساله شرکت گفت: نخستین هدف ما فرهنگ‌سازی است. باید نگاه جامعه نسبت به صنایع‌دستی تغییر کند و این هنر به عنوان بخشی از اقتصاد خلاق شناخته شود. پس از آن تلاش می‌کنیم میان فضای دانشگاهی، پژوهشی و بازار سنتی ارتباط مؤثری ایجاد کنیم؛ زیرا معتقدیم توسعه پایدار این حوزه بدون تعامل میان این دو بخش امکان‌پذیر نیست.

مدیرعامل شرکت خلاق جهان هدیه سیمرغ افزود: یکی دیگر از اهداف ما شناسایی ضعف‌های بازار صنایع‌دستی و ارائه راهکار برای رفع آن‌هاست. هرجا احساس کنیم خلأیی وجود دارد، تلاش خواهیم کرد با استفاده از ظرفیت‌های موجود برای برطرف کردن آن اقدام کنیم.

وی با اشاره به ظرفیت‌های کم‌نظیر صنایع‌دستی ایران گفت: ایران با حدود ۲۹۹ رشته و زیررشته صنایع‌دستی، از نظر تنوع این هنرها در جایگاه نخست جهان قرار دارد و کمتر کشوری چنین گستره‌ای از مهارت‌ها، تکنیک‌ها و میراث هنری را در اختیار دارد. این ظرفیت ارزشمند، اگر با مدیریت صحیح، آموزش، فناوری و بازاریابی حرفه‌ای همراه شود، می‌تواند سهم قابل توجهی در اقتصاد فرهنگی کشور ایفا کند.

عشریه ادامه داد: صنایع‌دستی تنها یک کالا نیست، بلکه حامل هویت، تاریخ، فرهنگ و روایت یک ملت است. هر اثر صنایع‌دستی داستانی از زندگی، باورها، هنر و سبک زیست مردم ایران را روایت می‌کند و همین ویژگی، آن را از بسیاری از محصولات صنعتی متمایز می‌سازد.

وی افزود: در بسیاری از کشورها، صنایع‌دستی صرفاً یک محصول تزئینی محسوب نمی‌شود، بلکه بخشی از اقتصاد خلاق و دیپلماسی فرهنگی است. در ایران نیز باید از این ظرفیت به شکل مؤثرتری استفاده کنیم و روایت درست و حرفه‌ای از این آثار ارائه دهیم.

مدیرعامل شرکت خلاق جهان هدیه سیمرغ با اشاره به اهمیت بازاریابی نوین اظهار کرد: مشکل امروز صنایع‌دستی ایران کمبود محتوا یا اصالت نیست؛ مسئله اصلی، شیوه معرفی این ظرفیت‌ها به مخاطبان داخلی و خارجی است. باید بتوانیم داستان هر اثر را روایت کنیم، آن را به زبان مخاطب امروز معرفی کنیم و از ابزارهای دیجیتال، شبکه‌های اجتماعی و فناوری‌های نوین برای عرضه آن بهره ببریم.

وی تصریح کرد: مصرف‌کننده امروز تنها به دنبال خرید یک محصول نیست؛ او به دنبال اصالت، معنا، تجربه، هویت و داستان است. صنایع‌دستی ایران همه این ویژگی‌ها را دارد، اما باید بتواند آن‌ها را به زبان قابل فهم برای بازار جهانی ارائه کند.

عشریه خاطرنشان کرد: بازار صنایع‌دستی همچنان ظرفیت رشد بالایی دارد، زیرا محصولات این حوزه دارای داستان، هویت و ارزش فرهنگی هستند؛ موضوعی که در بازارهای جهانی روزبه‌روز اهمیت بیشتری پیدا می‌کند. اگر بتوانیم کیفیت تولید، استانداردسازی، بسته‌بندی، برندسازی، روایت‌پردازی و بازاریابی بین‌المللی را تقویت کنیم، فرصت‌های بزرگی برای توسعه صادرات صنایع‌دستی ایران ایجاد خواهد شد.

وی در پایان با تأکید بر استمرار برگزاری بوت‌کمپ صنایع‌دستی هوشمند گفت: این دوره آغاز مسیری است که هدف آن پیوند میان هنر، فناوری، آموزش و بازار است. امیدواریم با ادامه این برنامه‌ها، بتوانیم نسل جدیدی از فعالان صنایع‌دستی را با رویکردی دانش‌محور و مبتنی بر اقتصاد خلاق تربیت کنیم و زمینه حضور پررنگ‌تر صنایع‌دستی ایران را در بازارهای داخلی و جهانی فراهم آوریم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا