یک خبر مهم برای صنایع خلاق و فرهنگی
تجاری سازی صنایع دستی در دستور کار جهاد دانشگاهی

رییس جهاد دانشگاهی و معاون صنایع‌دستی و هنرهای‌ سنتی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در نشست مشترک، بر همکاری دو طرف در راستای احیای صنایع دستی و تجاری سازی آن تاکید کردند.

به گزارش سیناپرس از جهاد دانشگاهی، نشست مشترک حسن مسلمی نائینی رییس جهاددانشگاهی و یعقوب فتح الهی معاون پژوهش و فناوری، مسعود ابراهیمی سرپرست سازمان تجاری سازی فناوری و اقتصاد دانش بنیان، محمدحسین ایمانی خوشخو رییس پارک علوم و فناوری های نرم و صنایع فرهنگی، امیر طهرانچی مشاور رییس و مدیرکل حوزه ریاست، ابوالقاسم رئیسی مدیرکل روابط عمومی و الهام زایجانی رییس جهاد دانشگاهی واحد هنر با مریم جلالی معاون صنایع‌دستی و هنرهای‌ سنتی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و هیات همراه، امروز، شنبه ۱۱ آذرماه در دفتر مرکزی این نهاد با محوریت استفاده از ظرفیت‌های جهاددانشگاهی در بحث هنر و صنایع دستی برگزار شد.

حسن مسلمی نائینی با بیان این که یکی از وظایف اصلی این نهاد از ابتدای تاسیس، حوزه فرهنگی و هنری بوده و هنرمندان زیادی را تربیت کرده است، اظهار داشت: ظرفیت بالایی در بخش صنایع دستی در کشور وجود دارد، اما فرهنگ، هنر و صنایع دستی مظلوم است.

وی با تاکید بر این که این نهاد از ابتدا و در طول ۴۳ سال فعالیت خود سعی کرده خلاءهای جامعه را پر کند، افزود: به دلیل کم توجهی به صنایع دستی، کارهای خوبی در واحد هنر و پارک ملی علوم و فناوری های نرم و صنایع فرهنگی این نهاد در حال انجام است و سازمان تجاری سازی فناوری و اقصاد دانش بنیان و معاونت آموزش کارآفرینی جهاددانشگاهی نیز در زمینه برگزاری نمایشگاه و کارگاه های آموزشی در حوزه صنایع دستی و هم نحوه تجاری سازی این محصولات سعی کرده به حوزه صنایع خانگی کمک کند که به عنوان نمونه می توان به مشاغل خانگی اشاره کرد که بیش از ۱۰ هزار نفر را تحت پوشش دارد.

رییس جهاد دانشگاهی هدف این نهاد را کمک به دولت های مستقر دانست و گفت: امید است با تجربه موجود در جهاد دانشگاهی و سابقه خوب آن بتوانیم با همکاری معاونت صنایع‌دستی و هنرهای‌ سنتی وزارت میراث فرهنگی کارهای موثری را انجام داده و صنایع دستی را احیا و در جهت تجاری سازی آن اقداماتی را انجام دهیم.

کمک جهاد دانشگاهی به معاونت صنایع‌دستی و هنرهای‌ سنتی

در ادامه معاون صنایع‌دستی و هنرهای‌ سنتی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی با تاکید بر ضرورت بازگشت تقویت توجه به صنایع دستی، بیان کرد: صنایع دستی اقتصاد هویت بنیان کشور است و با توجه به فاصله ای که بین توسعه و صنایع دستی افتاده، صنایع دستی امری تزئینی و غیر اقتصادی تلقی شده است و دور افتادگی از ادبیات توسعه باعث شده حمکرانی و سیاست گذاری به این سمت نرود که تسهیلگری در حوزه ارزش آفرینی آن انجام دهیم.

وی افزود: زمانی که کلمه جهاد و دانشگاه کنار هم می نشیند هم جوشش است و هم کوشش. جهاد یک امر انگیزه بخش و درونی و نیت های خیرخواهانه را ذهن می رساند و دانشگاه هم نظریه پردازی و بینش است در نتیجه فلسفه تشکیل جهاددانشگاهی آن چیزی بوده که در جریان های مردمی نبوده و در دانشگاه بوده و آن چیزی که در جریان های دانشگاهی نبوده و مردمی سازی بوده این تلفیق باعث می شود این اتفاق رخ دهد.

جلالی ادامه داد: صنایع دستی هم در حوزه خود و محصولاتش و هم در حوزه کنشگرانش می تواند با فعالیت های جهاد دانشگاهی پیوند بخورد. در دل محصول کیفیت بخشی، استاندارد سازی و تجاری سازی مد نظر است که نیاز به دانش دانشگاه داریم و جهاد دانشگاهی در این زمینه می تواند به ما کمک کند.

وی با اشاره به کمک جهاددانشگاهی به این حوزه در بخش ذی نفعان گفت: باید همکاری دو طرف پروژه محور باشد و یک پروژه ثابت و مشخص در یک حوزه مشخص احصا و عملیاتی شود.

آمادگی جهاددانشگاهی در حوزه نوآوری، فناوری و تجاری سازی

سرپرست سازمان تجاری سازی فناوری و اقتصاد دانش بنیان نیز اظهار داشت: جهاددانشگاهی دارای سه پارک علم و فناوری و بیش از ۷۰ مرکز رشد و نوآوری در کشور است و اگر چه پارک علوم و فناوری های نرم و صنایع فرهنگی این نهاد به طور خاص در حوزه صنایع‌دستی و هنرهای‌ سنتی فعالیت می کند و تا کنون نیز بیش از پنج تا ۶ پردیس راه اندازی کرده است؛ اما در باقی پارک ها و مراکز رشد منعی برای این نوع فعالیت ها نداریم.

مسعود ابراهیمی افزود: در جهاددانشگاهی آمادگی داریم در حوزه نوآوری، فناوری و تجاری سازی متناسب با نیاز حوزه صنایع‌دستی و هنرهای‌ سنتی از آموزش تا خدمات مشاوره و مدیریت را بر عهده گیریم و به این سازمان کمک کنیم.

ایجاد رشته های جدید در دانشگاه ها

ایمانی خوشخو با اشاره به این که بخش فرهنگ می تواند مولد در اقتصاد باشد، تاکید کرد: جهاد دانشگاهی نهادی است که دلیل عمر بیش از ۴۰ سال آن، علی رغم تمام چالش های مدیریتی در کشور، این بود که به دنبال کارهای بر زمین مانده رفته است.

رییس پارک ملی علوم و فناوری های نرم و صنایع فرهنگی جهاددانشگاهی با بیان این که از زمان حضور دکتر مسلمی نائینی توجه به حوزه فرهنگ بیش از دیگر حوزه ها است، گفت: با توجه به این که جهاد دانشگاهی در تمام حوزه ها فعال است؛ مانند ساخت دکل های نفتی، تاسیس رویان در حوزه پزشکی و … می توان گفت شبکه جهاد دانشگاهی بی نظیر بوده و چابکی آن بی مانند است.

وی افزود: انتخاب این نهاد برای توسعه کمی و کیفی فعالیت های میراث فرهنگی بسیار عالی است و می توان با همکاری دو مجموعه رشته های جدید را در دانشگاه ها ایجاد و بازنگری هم در رشته های موجود مرتبط با صنایع دستی داشته باشیم.

الهام زایجانی رییس جهاد دانشگاهی واحد هنر در ادامه این نشست بیان کرد: آمادگی داریم در بحث هنر با این سازمان همکاری کنیم و در همین راستا پرپوزال آماده و برای سازمان ارسال شده است تا در رابطه با طراحی و اجرا با توجه به بخش های مختلف موجود در معاونت صنایع دستی کار شروع شود.

وی افزود: در همین زمینه و به دلیل چالاکی جهاد دانشگاهی و فضای موجود برای کار با سازمان و وزاتخانه ها، سرفصل های «آموزش طراحی محصول از ایده تا محصول»، «بسته بندی»، «مارکتینگ» و «تجاری سازی» در نظر گرفته شده است و آماده همکاری با معاونت صنایع‌دستی و هنرهای‌ سنتی وزارت میراث فرهنگی هستیم.

در ادامه هریک از حاضران در نشست به بیان دیدگاه های خود پرداختند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا