متکی: نفوذ می‌تواند از مسیر دانشگاه و ارتباطات علمی دنبال شود

مجلس شورای اسلامی بررسی طرح مقابله با نفوذ سرویس‌های اطلاعاتی و دولت‌ها یا نهادهای بیگانه را آغاز کرده است؛ طرحی که کلیات آن با ۱۸۳ رأی موافق، چهار رأی مخالف و پنج رأی ممتنع به تصویب رسید و تاکنون مواد یک و دو آن نیز تصویب شده است. در ادامه بررسی این طرح، برخی مواد مربوط به نحوه ثبت و دریافت تأییدیه برای ارتباط دستگاه‌ها و اشخاص با طرف‌های خارجی، برای رفع ابهام به کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی بازگشته است.

به گزارش سیناپرس، در همین زمینه، منوچهر متکی، نماینده مردم تهران، ری و شمیرانات در مجلس شورای اسلامی و وزیر اسبق امور خارجه، در گفت‌وگویی با سیناپرس درباره ضرورت تدوین این قانون، ابعاد موضوع نفوذ و الزامات اجرای آن توضیح داد و با اشاره به اینکه نفوذ همواره یکی از ابزارهای مورد استفاده دولت‌ها و سرویس‌های اطلاعاتی بوده است، اظهار کرد: موضوع نفوذ به عنوان یک ابزار، یک حربه و یک رکب از سوی دولت‌ها علیه کشورهای دیگری که با آنها طرف هستند، همواره مورد استفاده قرار می‌گرفته است؛ حتی کشورهای دوست نسبت به هم شنود می‌گذارند، اطلاعات جمع می‌کنند و عوامل دولت‌ها را شناسایی می‌کنند.

وی ادامه داد: نفوذ یک ابزار و یک امکان برای یک سرویس اطلاعاتی علیه اهدافش در کشور هدف است؛ چه دوست و چه دشمن. منافع، امنیت، تمامیت ارضی و اهداف مختلف یک کشور می‌تواند در چارچوب این اقدامات مورد توجه قرار گیرد.

اختلاف جمهوری اسلامی با رژیم صهیونیستی

متکی در ادامه با اشاره به موضع جمهوری اسلامی ایران در قبال رژیم صهیونیستی گفت: انقلاب اسلامی از قبل از پیروزی، در زمان امام راحل و بعد از پیروزی به عنوان سیاست رسمی جمهوری اسلامی اعلام کرده که ما دو رژیم در دنیا را به رسمیت نمی‌شناسیم؛ یکی رژیم آپارتاید آفریقای جنوبی و دیگری رژیم صهیونیستی.

وی افزود: رژیم آپارتاید دلایل خاص خودش را داشت و در نهایت از بین رفت. درباره رژیم صهیونیستی نیز جمهوری اسلامی معتقد است شکل‌گیری این رژیم نامشروع است و بر غصب سرزمین دیگران استوار است.

متکی با اشاره به روایت مطرح‌شده درباره شکل‌گیری اسرائیل، آن را مورد نقد قرار داد و گفت: این تئوری که اسرائیل یعنی مردمانی بدون سرزمین در سرزمینی بدون مردم، تئوری غلطی است؛ چراکه مردمی که به فلسطین منتقل شدند، از مناطق مختلف جهان به این سرزمین آورده شدند و این سرزمین نیز بدون سکنه نبوده است. بر این اساس امام فرمود که اسرائیل باید از بین برود؛ یعنی این رژیم غاصب و غیرقانونی باید از بین برود.

ضرورت تفکیک میان رژیم صهیونیستی و ساکنان سرزمین‌های اشغالی

وزیر اسبق امور خارجه با اشاره به آنچه تلاش رژیم صهیونیستی برای ایجاد تصویر تهدید از ایران خواند، گفت: اسرائیلی‌ها انقلاب اسلامی را به سان یک زلزله تلقی می‌کردند؛ تعبیری که خودشان نیز درباره وقوع انقلاب اسلامی در منطقه به کار بردند.

به گفته متکی، یکی از اقدامات رژیم صهیونیستی، ایجاد این تصور در میان ساکنان سرزمین‌های اشغالی بوده که ایران در صورت دستیابی به قدرت، همه آنها را از بین خواهد برد.

وی در ادامه گفت: به اعتقاد من مسئولان جمهوری اسلامی باید در پیام‌هایی که برای ساکنان سرزمین‌های اشغالی می‌دهند، این دو مفهوم را از هم جدا کنند. همان‌طور که ما با دولت آمریکا اختلاف و جنگ داریم و سیاست‌های دولت‌های آمریکا در دهه‌های گذشته علیه ایران را محکوم می‌کنیم، این به معنای مخالفت با مردم آمریکا نیست.

متکی تاکید کرد: اینجا نیز آنچه باید از بین برود، رژیم صهیونیستی است، نه ساکنان این سرزمین. صهیونیست‌ها اینجا جایی ندارند، چون این سرزمین محل زندگی مسلمانان، مسیحیان و یهودیان بوده است.

ادعای تلاش برای براندازی جمهوری اسلامی

متکی در ادامه سخنان خود مدعی شد که اقدام دیگر رژیم صهیونیستی، قرار دادن راهبرد مقابله با جمهوری اسلامی در دستور کار بوده است.

وی گفت: الان هم می‌بینید گاهی بین ترامپ و نتانیاهو بحث می‌شود. ترامپ می‌گوید جمهوری اسلامی را باید از بین ببریم. آنها تلاش‌های زیادی کردند، اما به نتیجه نرسیدند و هدفشان همچنان ادامه دارد.

نماینده مردم تهران، ری و شمیرانات در مجلس شورای اسلامی با اشاره به سیاست‌های آمریکا در قبال جمهوری اسلامی گفت: آمریکایی‌ها در رابطه با انقلاب اسلامی دو سناریو دارند؛ یکی براندازی و دیگری تغییر رفتار ایران. تغییر رفتار ایران را ۴۷ سال تلاش کردند دنبال کنند.

وی ادامه داد: در یکی دو سال اخیر صهیونیست‌ها تلاش کردند روسای جمهور آمریکا را متقاعد کنند که هزینه براندازی جمهوری اسلامی کمتر از هزینه تغییر رفتار جمهوری اسلامی است. روسای جمهور قبلی این موضوع را نپذیرفتند، اما ترامپ آن را پذیرفت.

متکی افزود: آنها برای براندازی جمهوری اسلامی معتقدند باید همه ظرفیت‌ها را به کار بگیرند؛ از ظرفیت اقتصادی و تحریم ایران گرفته تا ظرفیت نظامی و آماده شدن برای جنگ و همچنین تضعیف بازوهای منطقه‌ای ایران.

متکی: نفوذ از سال‌های ابتدایی انقلاب آغاز شده است

متکی در ادامه با بیان اینکه موضوع نفوذ سابقه‌ای طولانی دارد، گفت: نفوذ در همه ارکان حکومت، به اعتقاد من، از سپیده‌دم پیروزی انقلاب شروع شد. ابتدا تلاش کردند ما را بشناسند؛ مبانی، تفکر و اندیشه ما را شناسایی کنند.

نماینده تهران با اشاره به فعالیت‌های اطلاعاتی و مطالعاتی رژیم صهیونیستی درباره ایران گفت: به اعتقاد من، اسرائیلی‌ها در سال‌های گذشته تلاش کردند نیروسازی و شبکه‌سازی کنند و در ادارات، وزارتخانه‌ها و مراکز مختلف قدرت نفوذ کنند.

وی افزود: برای شناخت جامعه ایران و انقلاب اسلامی، مطالعات مختلفی انجام داده‌اند. حتی در دانشگاه تل‌آویو کرسی شیعه‌شناسی ایجاد شده تا شیعه، انقلاب اسلامی و نیروهای مرتبط با آن را بشناسند.

جمع‌آوری اطلاعات درباره مسئولان و مراکز مختلف

متکی با بیان اینکه به اعتقاد وی رژیم صهیونیستی اطلاعات گسترده‌ای درباره مسئولان و ساختارهای جمهوری اسلامی جمع‌آوری کرده است، گفت: دقیق‌ترین اطلاعات را رژیم صهیونیستی نسبت به مقامات جمهوری اسلامی دارد؛ اطلاعات پرسنلی، شخصی، خانوادگی، سکونتی، کاری، ارتباطاتی و سیاسی.

وی ادامه داد: آنها نسبت به موقعیت جغرافیایی اماکن مرتبط با جمهوری اسلامی نیز شناخت دارند؛ از وزارتخانه‌ها و سازمان‌ها و نهادها گرفته تا ساختمان‌هایی که حتی ممکن است تابلو و نام مشخصی نداشته باشند.

متکی گفت: در جریان جنگ نیز مواردی دیده شد که ساختمان‌هایی هدف قرار گرفتند که تابلوی مشخصی نداشتند و بعد مشخص شد مربوط به یک ارگان یا نهاد خاص بوده‌اند.

وی درباره شیوه دستیابی به این اطلاعات اظهار کرد: بخشی از این اطلاعات با استفاده از سیستم‌ها و دستگاه‌های پیشرفته و در حال حاضر هوش مصنوعی و بخشی نیز از طریق نفوذ افراد جمع‌آوری می‌شود.

نماینده تهران، نفوذ انسانی را یکی از مهم‌ترین ابزارهای اطلاعاتی دانست و گفت: آدم‌ها مطمئن‌ترین عنصر برای نفوذ هستند؛ چون یک فرد می‌تواند در لحظه خبر بدهد که یک مسئول کجاست یا به کدام ساختمان رفته است.

تأکید بر ضرورت هوشیاری

متکی با اشاره به اقدامات متقابل ایران گفت:البته ما هم اقدام متقابل کرده‌ایم. بر اساس شنیده‌های من، سیستم اطلاعاتی ما نیز افرادی را به سرزمین‌های اشغالی اعزام کرده و آنها مدت‌های طولانی در آنجا زندگی کرده و اطلاعات جمع‌آوری کرده‌اند.

وی افزود: اینکه وزیر اطلاعات شهید ما در مصاحبه گفت ما چه میزان اطلاعات و اسناد زنده از رژیم صهیونیستی گرفته و به ایران آورده‌ایم و رقم ۱۰ میلیون سند مطرح شد، نشان می‌دهد که ما نیز برای شناخت دشمن خود تلاش می‌کنیم.

متکی سپس مدعی شد: من معتقدم الان ما سطح وسیعی از جاسوسان اسرائیل در کشور داریم. نمی‌خواهم نگرانی تولید کنم؛ می‌خواهم توجه بدهم که باید هوشیار باشیم.

وی تأکید کرد: راه‌های جاسوس‌سازی و نفوذ متفاوت است و می‌تواند همه اقشار جامعه را شامل شود.

نفوذ می‌تواند از مسیرهای مختلف انجام شود

متکی در تشریح این موضوع گفت: ممکن است در میان روحانیون نیز افرادی مورد هدف قرار بگیرند. در گذشته نیز نمونه‌هایی از ارتباط برخی افراد با ساواک وجود داشته است. ممکن است سراغ بازاری‌ها، دانش‌آموزان، دانشجویان و استادان بروند.

وزیر اسبق امور خارجه برای توضیح این موضوع به تجربه‌ای که به گفته خودش در دوران سفارت داشته اشاره کرد و گفت: دانشجویی پیش من آمد و گفت برای رساله‌اش از او خواسته‌اند اطلاعاتی را از سیستم ایران به دست بیاورد. او با دوستانش در ایران تماس گرفته بود تا اطلاعاتی را برایش تهیه کنند. به او گفته بودند این اطلاعات محرمانه و سری کشور است و مشخص بود که موضوع فراتر از یک کار دانشگاهی است.

متکی افزود: این نشان می‌دهد که حتی از ظرفیت یک رساله دانشجویی در یک دانشگاه خارجی می‌توان برای ایجاد ارتباط و جمع‌آوری اطلاعات استفاده کرد.

روایت متکی از هدف‌گذاری روی نخبگان

وی در ادامه به تجربه دیگری اشاره کرد و گفت: استادی نزد من آمد و گفت برای ارائه مقاله به یک کشور خارجی می‌رود. به او گفتم بسیار خوب است؛ به هر حال ایرانی‌ها نخبه هستند و نخبگان ایرانی در دنیا مطرح‌اند.

متکی ادامه داد: به او گفتم ممکن است در آنجا دو نوع برنامه برایت تنظیم کنند. یک بخش مربوط به همان همایشی است که برای شرکت در آن رفته‌ای؛ اما افرادی نیز ممکن است در پوشش همان برنامه با تو ارتباط بگیرند و به تدریج سوال‌ها را از حوزه تخصصی خارج کرده و به موضوعات دیگری ببرند.

به گفته متکی، آن فرد پس از بازگشت از سفر به او گفته است که اتفاقاتی که پیش‌بینی کرده بود، رخ داده است.

وی همچنین با اشاره به تجربه یک دانشجوی ایرانی در ژاپن گفت: دانشجویی که در ژاپن تحصیل می‌کرد، به دلیل مشکلات مالی مجبور شده بود در یک شرکت کار کند. به تدریج به او ماموریت‌هایی داده بودند تا درباره حوزه صنعت نفت ایران و برخی موضوعات دیگر اطلاعات تهیه کند و در قبال آن پول دریافت می‌کرد.

متکی افزود: به گفته این دانشجو، در ادامه متوجه شده بود افرادی که با او ارتباط دارند، دیگر صرفا کارکنان شرکت نیستند و موضوع ابعاد امنیتی پیدا کرده است.

تصویب قانون به معنای آغاز عمومی مقابله با نفوذ است

متکی در پاسخ به این پرسش که تصویب چنین قانونی چه بازتابی در جهان خواهد داشت، گفت: همه دنیا می‌فهمند که کارهایی را که خودشان به عنوان ضد اطلاعات و ضد جاسوسی در سیستم‌هایشان انجام می‌دهند، ما در سطح عمومی شروع کرده‌ایم.

وی افزود: ممکن است وزارت اطلاعات یا سازمان اطلاعات سپاه بخش‌های ضدجاسوسی داشته باشند، اما اینکه شما قانون تنظیم کنید، موضوع متفاوتی است.

وی با تاکید بر اینکه تصویب قانون می‌تواند چارچوب مشخصی برای مقابله با موارد نفوذ ایجاد کند، گفت: در بین ۱۰۰ دانشجویی که به خارج از کشور می‌روند، ممکن است یک نفر با چنین مشکلی مواجه شود. ما نمی‌خواهیم ۹۹ دانشجوی دیگر خودمان را دچار مشکل کنیم. ممکن است یک استاد یا یک کارمند نیز فریب بخورد یا در دام قرار بگیرد؛ برای برخورد با این موارد باید قانون داشته باشیم.

وی ادامه داد: در محیط بین‌الملل می‌فهمند که ما از این زمینه ضربه و لطمه اطلاعاتی و حتی تروریستی دیده‌ایم و به همین دلیل تلاش می‌کنیم منافذی را که از آنها آسیب می‌بینیم، ببندیم.

تأکید بر پرهیز از دوگانه‌سازی در موضوع امنیت ملی

متکی در بخش پایانی سخنان خود بر ضرورت پرهیز از سیاسی کردن موضوع امنیت ملی تاکید کرد و گفت: توصیه من به مردم عزیزمان از یک سو و مسئولانمان از سوی دیگر این است که در این موضوع دوگانه‌سازی نکنیم.

وی افزود: ما در حوزه سیاسی اختلاف سلیقه داریم و جریان‌های سیاسی ممکن است دیدگاه‌های متفاوتی داشته باشند، اما در حوزه امنیت ملی کشور نباید دوگانه‌سازی کنیم. همه باید مدافع امنیت کشور باشیم.

نماینده مردم تهران در عین حال بر ضرورت نظارت بر نحوه اجرای قانون تاکید کرد و گفت: ممکن است در اجرای یک قانون، اشکالاتی ایجاد شود که باید برطرف و بر آن نظارت شود.

متکی خطاب به مجلس و کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی گفت: از خود مجلس و کمیسیون امنیت ملی می‌خواهم در اجرای این قانون توجه و نظارت داشته باشند تا خدای نکرده مشکلی برای نهضت علمی کشور و جنبش علم‌آموزی ایرانیان ایجاد نشود.

وی در پایان تاکید کرد: باید مراقب باشیم که در کنار مقابله با نفوذ، مسیر علمی و ارتباطات سالم کشور دچار خلل نشود و در عین حال، سره از ناسره تشخیص داده شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا