آیا بروز زردی به معنای هپاتیت است؟

آیا بروز زردی به معنای هپاتیت است؟ آیا مصرف زیاد هویج نیز می تواند سبب زردی شود؟

به زرد شدن پوست و چشم ها به دلیل ازدیاد بیلی روبین در خون زردی گفته می شود. روزانه به طور طبیعی بیلی روبین به دنبال تخریب گلبول های قرمز، تولید و توسط کبد از طریق صفرا از بدن خارج می شود.

اگر چنانچه اختلالی در فعالیت کبد (مانند هپاتیت در بدن) ایجاد شود یا مسیر خروجی صفرا انسداد یابد و فرد دچار سنگ صفراوی شود، بیلی روبین دفع نخواهد شد، در نتیجه به دلیل تجمع بیلی روبین در بدن، فرد دچار زردی می شود بنابراین بروز زردی به معنای هپاتیت نیست و به عوامل مختلفی بستگی دارد.

به عنوان مثال همولیز(تخریب سریع گلبول های قرمز) می تواند منجر به زردی شود. همچنین مصرف فراوان هویج نیز می تواند باعث زردی شود. در بسیاری از میوه ها و سبزی ها مانند هویج و نارنگی، ماده زرد رنگی به نام « کاروتن» وجود دارد. اگر فردی روزی یک لیوان آب هویچ بنوشد. کبد توانایی لازم برای سوخت و ساز و دفع آن را نخواهد داشت. در نتیجه با افزایش میزان آن در بدن، این ماده در زیر پوست جمع شده و باعث زرد شدن پوست می شود. زردی حاصل از استفاده از هویج بیشتر در اطفال به وجود می آید اما زردی حاصل از آن با بیماری زردی یا یرقان تفاوت دارد.

تفاوت اصلی این نوع زردی با زردی حاصل از بیماری کبدی و خونی ناشی از تجمع رنگدانه کاروتن در خون به دلیل مصرف بیش از حد مواد غذایی است. در این نوع زردی، صلبیه چشم ( سفیده چشم) زرد نمی شود بنابراین اگر مصرف این نوع مواد غذایی کاهش یابد، زردی به تدریج در طول چند هفته از بین می رود و مشکلی ایجاد نخواهد کرد.

در حال حاضر بسیاری از مبتلایان به هپاتیت و به ویژه ناقلان هپاتیت«بی» سابقه ای از زردی ندارند و رنگ پوست یا چشم شان زرد نیست.

* دکتر سید موید علویان، فوق تخصص گوارش و کبد، استاد دانشگاه بقیه الله، عضو فرهنگستان علوم پزشکی

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا