کنترل و صرفه جویی در مصرف آب در بخش کشاورزی

محو شدن دریاچه‌های هامون، کافتر، بختگان، مهارلو، طشک و برخی دیگر از تالاب‌ها از نقشه ایران و همچنین قرار گرفتن دریاچه ارومیه در آستانه نابودی کامل، نگرانی ها را دوچندان کرده است.

نمایندگان و مسئولان بر این باورند که آثار مخرب زیست‌محیطی و وقوع طوفان‌های نمکی و گردوغبار و از بین رفتن کشاورزی از مهم‌ترین علل خشک شدن دریاچه‌های کشور است.از طرفی ازآنجاکه ایران به‌طور طبیعی کشوری با آب‌وهوای خشک است و در بسیاری از دوران با مشکل کم‌آبی مواجه است، خشک شدن و از بین رفتن دریاچه‌های طبیعی آن نیز مشکلی جدی روی مشکلات قبلی است.

اولین گزینه برای حل بحران خشکی دریاچه ها، کنترل و صرفه جویی در مصرف آب در بخش کشاورزی است. از این رو، لازم است طی یک برنامه جامع با مدیریت وزارت نیرو وزارت جهاد‌کشاورزی، به هدف صرفه جویی در مصرف آب کشاورزی، شرب و صنعتی دست پیدا کنیم.

این هدف  عمدتا از طریق تدوین و اجرای برنامه های افزایش بهره وری 60 درصدی مصرف آب تولیدات کشاورزی محقق خواهد شد.

پیرامون این موضوع دکتر رضایی چیانه در گفتگو با ایسنا بر لزوم حمایت دولت از موضوع کشاورزی و کنترل مصرف آب، تاکید و با اشاره بر لزوم حمایت دولت از موضوع کشاورزی و کنترل مصرف آب، تاکید و با اشاره به محصولات کشت شده در آذربایجان‌ غربی بیان کرد: بخش قابل توجهی از محصولات کشت شده در استان از جمله سیب، چغندرقند و میوه‌های هسته‌دار نیاز آبی زیادی دارند؛ چغندرقند در صورت داشتن سال آبی خوب تا 20 بار نیاز آبی دارد که مصرف زیادی از آب را موجب می شود.

وی، حذف کامل و حداکثری کشت چغندرقند در شرایط فعلی را منطقی ندانسته و افزود: در سایه کشت چغندرقند در استان نزدیک به 5 کارخانه قند وجود دارد که افراد قابل توجهی در آن‌جا مشغول به کار هستند، لذا به‌نظر می‌رسد کاهش سطح زیرکشت، تغییر الگوی کشت و به‌ویژه به‌روز رسانی شیوه‌های کشت می‌تواند حالت برد برد داشته باشد.

وی افزود: در استان ما گیاهانی مانند گلرنگ، بزرک و آفتاب‌گردان که مقاومت بالایی به کم آبی داشته و از همه مهم‌تر تراریخته هم نیستند، وجود دارد که در صورت حمایت دولت و توانمندسازی کشاورزان می‌توانیم به سمت گسترش کشت این محصولات حرکت کنیم.

رضائی چیانه تاکید کرد: باید تولید گیاهان دارویی مانند گل‌محمدی، سنبل‌الطیب، آویشن، کاکوتی و… گسترش یابند و در کنار آن‌ها دولت با احداث کارخانه‌های بسته‌بندی و حمایت‌های مالی می تواند محصولات تولیدی را به خوبی بسته‌بندی کند و به بازارهای خارجی ارسال کند.

وی تصریح کرد: همچنین می‌توان با کشت گیاهان دارویی با ارزش اقتصادی مانند زعفران و سیر و… به‌طور قابل توجهی در مصرف آب کشاورزی صرفه جویی کرد. کشت زعفران در استان و در شهرستان‌های میاندوآب ، نقده و ارومیه جواب داده است و درآمد زیادی دارد؛ در هر هکتار در سال اول تا 2 کیلوگرم امکان برداشت زعفران وجود دارد.

این استادیار گروه زراعت دانشگاه ارومیه گفت: جایگزین کردن کشت یونجه با ماشک مراغه که بسیار کم آب‌بر است یکی از بهترین گزینه‌های موجود بوده و کیفیت علوفه‌ای بسیار خوبی دارد که در صورت حمایت ارگان‌های دولتی و ترویج تعاونی‌های روستایی و شرکت‌های مربوطه می‌توان به سمت کشت این محصول رفت.

وی تاکید کرد: بهتر است دولت حمایت‌های خود را مانند خرید تضمینی افزایش دهد و به‌ تدریج کشاورزان به سمت محصولات کم‌آب‌بری مانند سنجد، پسته، اناب، زرشک، انار و… بروند.

 

No tags for this post.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا