چه عاملی باعث فرفری شدن مو می شود؟

موی انسان و برخی پستانداران، حالت مجعد و فرفری دارد و هنوز علت دقیق این مسأله مشخص نشده است.

در یک طرح تحقیقاتی مشترک، محققان نیوزلندی و ژاپنی به سرپرستی دوان هارلند (Duane Harland) از مرکز AgResearch (نیوزلند)، مطالعه ای را بر روی تعدادی گوسفند مرینوس انجام دادند تا علت فرفری شدن پشم این حیوان را مشخص کنند.

نمونه پشم شش گوسفند مرینوس نیوزلندی پس از شست و شو در آب فوق العاده خالص، در یک سیستم ارتعاشی خشک شد؛ این کار با هدف درهم پیچیده نشدن الیاف صورت گرفت.

در بررسی زیر میکروسکوپ، انحنا و حالت خمیدگی موها مورد بررسی قرار گرفت؛ انواع مختلف سلول ها شمارش و طول سلول ها اندازه گیری شدند.

دو نظریه درباره علت مجعد بودن پشم گوسفند مرینوس مطرح شد: نظریه اول، زمانی که یک رشته مو تشکیل می شود، سلول ها در یک سمت، سریع تر از سمت دیگر تقسیم می شوند که باعث ایجاد انحنا و خمیدگی در سمت با سلول های کمتر می شود.

نظریه دوم، اختلاف بین دو نوع از سلول ها که الیاف پشم را تشکیل می دهند: سلول های ارتوکورتیکال (orthocortical cells) تمایل به بلندتر شدن و سلول های پاراکورتیکال (paracortical cells) تمایل به کوتاه ماندن دارند. در این نظریه، نسبت معینی از سلول های بلندتر به سلول های کوتاه تر، در هر دو سمت، باعث ایجاد پیچش و خمیدگی می شود.

در بررسی های میکروسکوپی مشخص شد که تفاوتی از نظر تعداد سلول ها در دو سمت یک رشته مو وجود ندارد، بنابراین نظریه اول صحیح نیست.

در بررسی نظریه دوم، محققان دریافتند که نسبت سلول های بلندتر به سلول های کوتاه، امکان پیش بینی دقیق میزان مجعد بودن و خمیدگی مو را فراهم نمی کند. اما در هر رشته مو، هر سلول ارتوکورتیکال همواره بلندتر از سلول پاراکورتیکال است. این نتایج، از این ایده پشتیبانی می کند که تفاوت بین این سلول ها با ایجاد شکل فرفری و مجعد مو در ارتباط است.

موی انسان تفاوت های اساسی با مو و پشم سایر حیوانات دارد، اما درک نحوه مجعد شدن پشم گوسفند مرینوس می تواند به رمزگشایی از اسرار علت مجعد شدن موی سایر پستانداران از جمله انسان کمک کند.

نتایج این پژوهش در مجله Experimental Biology منتشر شد.

 

مترجم: معصومه سوهانی

منبع: nytimes

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا