رویداد «صدای کارآفرینان» در شیراز برگزار می‌شود؛ کارآفرینی سخت است اما ناممکن نیست

صدای کارآفرینان، رویدادی انگیزشی با هدف روایت تجربه‌های واقعی کارآفرینان، انتقال تجربه و ایجاد امید در مسیر کارآفرینی است. سیناپرس در گفت‌وگو با علی عبدالهی، مجری رویداد صدای کارآفرینان، از اهداف، نحوه ارزیابی، دستاوردهای دوره‌های گذشته و برنامه‌های توسعه این رویداد پرسید که در ادامه مشروح آن را مرور می‌کنیم.

در واقع این طرح زیرمجموعه معاونت اشتغال وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی است و در آنجا رویدادی با عنوان «صدای کارآفرینان» مطرح شد که برای نخستین‌بار در استان بوشهر و همزمان با سفر، معاون اشتغال وزارت کار، اجرا شد. «صدای کارآفرینان» یک رویداد انگیزشی است؛ رویدادی که در آن کارآفرینان داستان زندگی خود را تعریف می‌کنند. این روایت شامل شکست‌ها، پیروزی‌ها و اتفاقاتی است که در مسیر کارآفرینی برای آنها رخ داده و کمک می‌کند افراد دیگر از این تجربه‌ها یاد بگیرند و درس بگیرند و در واقع یک انتقال تجربه اتفاق بیفتد.

انتخاب این عنوان در سطح ملی انجام شده است، شاید ما انتخاب‌کننده این نام نبوده‌ایم، اما از نظر من دلیل این نام‌گذاری این است که کارآفرینان همیشه در رویدادهای مختلف تجربه‌های خود را منتقل کرده‌اند و سخنرانی‌های زیادی داشته‌اند، اما در این رویداد یک موضوع دیگر نیز مورد توجه قرار می‌گیرد و آن اینکه کارآفرین از کجا به نقطه‌ای که امروز در آن قرار دارد، رسیده است. «صدای کارآفرینان» به این علت انتخاب شده که کارآفرین داستان زندگی خود را تعریف کند و این صدا را به گوش مسئولان برساند. مسئولان علاوه بر اینکه می‌توانند درباره درخواست‌های کارآفرینان تصمیم بگیرند، با داستان زندگی آنها نیز آشنا می‌شوند و شاید بتوانند همراهی بیشتری داشته باشند و پاسخ‌گوتر باشند.

هر کسی که تجربه کارآفرینی داشته باشد می‌تواند در این رویداد شرکت کند و کوچک‌مقیاس یا بزرگ‌مقیاس بودن کسب‌وکار برای ما تفاوتی ندارد. ممکن است یک شرکت نوپا در پارک علم و فناوری استان فارس با سه یا چهار نیرو، کارآفرین تلقی شود یا یک مجموعه بزرگ‌تر صنفی، مانند یک کافه یا رستوران که ۲۰ نفر پرسنل دارد. حتی یک تعاونی، کارخانه یا کسب‌وکار خانگی که برای چند نفر ایجاد شغل کرده نیز می‌تواند در این رویداد شرکت کند. مقیاس کسب‌وکارها متفاوت است و شاخص‌های داوری ما ارتباطی با تعداد بیمه‌شده‌ها یا بزرگ‌تر بودن کسب‌وکار ندارد. آنچه برای ما اهمیت دارد، چالش‌برانگیز بودن زندگی و تجربه زیسته فرد، تجربه شکست، امید و انگیزه اوست. برای ما مهم است که داستان، پرچالش و در عین حال خوش‌نتیجه باشد.

آنچه در این رویداد اهمیت دارد، روایت واقعی مسیر کارآفرین است؛ اینکه فرد چرا وارد یک کسب‌وکار شده، چه شکست‌ها و پیروزی‌هایی داشته، با چه چالش‌هایی مواجه شده و چه نقاط پررنگی در مسیر کسب‌وکارش داشته است. این تجربه‌ها اهمیت زیادی دارند، زیرا می‌توانند برای دیگران انگیزه ایجاد کنند و نشان دهند که مسیر کارآفرینی همیشه یک مسیر ساده و بدون چالش نیست. هدف این است که تجربه زیسته کارآفرینان به دیگران منتقل شود و افراد بتوانند از آن درس بگیرند.

ارزیابی ما چند شاخص دارد. یکی از آنها بیان مسئله است؛ یعنی کارآفرین توضیح دهد چرا وارد آن کسب‌وکار شده است. موضوع دیگر، شکست‌ها و پیروزی‌ها و چالش‌هایی است که در کسب‌وکار برای او اتفاق افتاده و همچنین نقاط پررنگی که در مسیر فعالیت خود داشته است. خود موضوع نیز باید برای جامعه امروز اهمیت داشته باشد. تأثیرگذاری روایت بر داورها و مخاطب هدف، اینکه چقدر می‌تواند انگیزه ایجاد کند و چقدر امیدبخش باشد نیز مورد توجه قرار می‌گیرد. البته نحوه ارائه و پرزنت نیز در ارزیابی وجود دارد، اما وزن کمتری دارد و بیشتر مسائل انگیزشی و امیدبخشی جزو شاخص‌های ارزیابی ماست.

خیر، مدل رویداد به این شکل است که شرکت‌کنندگان فیلم‌های خود را ارسال می‌کنند، در روز اختتامیه حضور پیدا می‌کنند و پس از بررسی فیلم‌ها، پنج نفر به عنوان برگزیده انتخاب می‌شوند. اما نکته مهم‌تر این است که مشاوره و ارتباطات در روز اختتامیه اتفاق می‌افتد؛ چراکه در آنجا مجموعه‌ای از کارآفرینان حضور دارند و مسئولان مرتبط نیز در رویداد شرکت می‌کنند و کارآفرینان می‌توانند مسائل و درخواست‌های خود را مطرح کنند. با توجه به شرایط امروز جامعه در ایران، مفهوم کارآفرینی سخت شده است و چالش‌ها آنقدر زیاد است که کارآفرینی یک اتفاق سخت تلقی می‌شود، اما ناممکن نیست. «صدای کارآفرینان» نماد و نشان‌دهنده این است که ناممکن‌ها به ممکن تبدیل شده‌اند. این موضوع می‌تواند برای فردی که در هاله‌ای از ابهام قرار دارد و نمی‌داند مسیرش درست است یا غلط، انگیزه و امید ایجاد کند و باعث شود این مسیر را آغاز کند.

در دوره قبلی پنج یا شش برگزیده داشتیم و همه دوستانی که برگزیده شدند، پس از این رویداد با سازمان‌هایی که مرتبط با فعالیتشان بودند، ارتباط گرفتند.برای مثال اگر فردی با معاونت اشتغال مسئله یا چالشی داشت، همان‌جا و با حضور معاون اشتغال وزارت کار توانست موضوع خود را مطرح و پیگیری کند. یادم هست یکی از شرکت‌کنندگان که استودیو بازی‌سازی داشت، در همین رویداد به یک سرمایه‌گذار ملی متصل شد. بنابراین آورده اصلی این داستان برای برگزیدگان و حتی سایر شرکت‌کنندگان، ارتباطات است و می‌تواند فرایند ارتباط گرفتن و مطرح کردن مسائل و درخواست‌های آنها را تسهیل کند. البته اگر بخواهم صادقانه عرض کنم، این رویداد برای خود کارآفرینان شاید آورده عجیب و غریبی جز همین ارتباطات نداشته باشد و هدف ما بیشتر این است که مسیر ارتباط گرفتن و مطرح کردن مسائل آنها را تسهیل کنیم.

خیر؛ باید توجه داشت که این رویداد برای کسب‌وکارهایی برگزار می‌شود که در حال حاضر وجود دارند و کارآفرینان صاحب یک کسب‌وکار هستند.روایت خالی یا ایده خالی موضوع این رویداد نیست و افراد باید کسب‌وکاری داشته باشند تا بتوانند در رویداد شرکت کنند. بنابراین هدف اصلی «صدای کارآفرینان» تبدیل ایده به کسب‌وکار نیست، بلکه روایت تجربه کارآفرینانی است که این مسیر را طی کرده‌اند.

تمایل ما این است که «صدای کارآفرینان» در تمام استان‌های کشور برگزار شود. جدای از برگزاری رویداد در استان‌های مختلف، جذابیت دیگری که برای ما وجود دارد این است که بانک اطلاعاتی ویدئوهایی که در ابتدای امر توسط کارآفرینان ارسال شده، یکپارچه شود. هدف ما این است که بتوانیم این ویدئوها را در یک پلتفرم، مثلاً در آپارات یا هر فضای مجازی دیگری که امکان آن وجود داشته باشد، بازنشر کنیم تا عموم مردم بتوانند به این روایت‌ها دسترسی داشته باشند. این هدفی است که به صورت تعاملی دنبال می‌کنیم تا روایت‌های کارآفرینان فقط محدود به روز برگزاری رویداد نباشد و بتواند مخاطبان بیشتری را درگیر کند.

به نظر من هر کسی که می‌گوید کارآفرینی در حال حاضر نمی‌شود، بهانه است. «صدای کارآفرینان» نماد تبدیل شدن ناممکن‌ها به ممکن‌هاست. داستان زندگی این کارآفرینان، به‌ویژه با توجه به فراز و نشیب‌ها و چالش‌هایی که پشت سر گذاشته‌اند و اینکه به یک نقطه بهینه رسیده‌اند، بسیار انگیزه‌دهنده است. قبل و بعد این موضوع را که بررسی کنیم، می‌بینیم مسیر بسیاری از این کارآفرینان بسیار پرچالش بوده است. گمان من این است که همین موضوع می‌تواند امید ایجاد کند؛ صدای کارآفرینان و امیدبخشی کارآفرینان می‌تواند باعث شود ناممکن‌ها به ممکن تبدیل شوند.

بنابراین گزارش، مهلت ارسال آثار به سومین دوره رویداد «صدای کارآفرینان» تا یکم شهریورماه سال جاری است و مراسم اختتامیه این رویداد نیز سوم شهریورماه برگزار می‌شود. علاقه‌مندان برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانند با شماره ۰۹۰۲۳۲۴۰۰۸۶ تماس حاصل کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا