«هوش مصنوعی» دکتر نیست، اما دستیار خوبی برای پزشکان می‌شود!

 

 

شاید بتوان با قاطعیت گفت که همه ما حتی برای یک بار هم شده برای پیدا کردن علت بیماری و کسالت های‌مان به نرم افزارهای هوش مصنوعی سر زده‌‌ایم. جالب‌تر اینکه در بسیاری از مواقع نیز جواب درست گرفته‌ایم. اما در برخی اوقات داده‌های اشتباه سبب شده نرم افزار هوش مصنوعی تشخیصی بدهد که نه تنها در مسیر درمان کارآمد نبوده که اندک روحیه‌مان را نیز ویران کرده است.

 

دینا کوشا: این موضوع از سوی کارشناسان نیز تایید شده است. سایت «ویرد» با اشاره به افزایش مراجعه بیماران و حتی پزشکان به نرم افزارهای هوش مصنوعی برای تشخیص بیماری ها و درمان آنها، گرچه نتایج را قابل تامل می‌داند اما نسبت به مشکلات تشخیص‌های اشتباه نیز هشدار داده است.

به گزارش اختصاصی خبرگزای سینا، ماجرا از آنجا جدی تر‌شد که داستان یک کاربر سایت «ردیت» که به خاطر آسیب دیدگی در جریان مسابقه بوکس، حدود 5 سال از درد و صدای تق تق فک رنج می‌برد و با کمک هوش مصنوعی توانست آن را درمان کند، بارها در فضای مجازی به اشتراک گذاشته شد و نظرات و لایک‌های بسیاری گرفت. براساس آنچه در این پست آمده بود نرم افزار هوش مصنوعی تشخیص ناترازی فک و دندان ها را داده و تکنیکی را برای رفع آن پیشنهاد کرده بود. این فرد نیز با عمل به این دستورالعمل، پس از 5 سال از درد رها شده و داستانش را با عنوان «این (نرم افزار) هوش مصنوعی در یک دقیقه مشکل مرا حل کرد» منتشر کرد.

 

 

بیشتر بخوانید:

آیا گیمرها می‌توانند جراح شوند؟

زنی «تقریبا نابینا» با هوش مصنوعی بینا شد!

 

 

پس از وایرال شدن این داستان، «رید هافمن»، یکی از مالکان «لینکدین»، این داستان را در ایکس(توییتر سابق) به اشتراک گذاشت و تنها ساعاتی بعد داستان‌های مشابهی روی خط آمد و از درمان‌های معجزه آسای هوش مصنوعی(!) خبر داد.

 

هوش مصنوعی با داده های اشتباه، خطا می‌دهد

قبل از اینکه نرم افزارهای هوش مصنوعی بیایند، مردم از «دکتر گوگل» در این راه کمک می‌گرفتند اما تشخیص‌های آن، درصد خطای بسیار بالایی داشت. در حال حاضر اما پاسخ های پزشکی هوش مصنوعی با توجه به پیشرفته بودن این نرم افزار از سوی محققان حوزه درمان مورد توجه و تحقیق قرار گرفته است.

«آدام رودمن»، پزشک و استاد دانشکده پزشکی هاروارد معتقد است: «من اطمینان دارم که فناوری هوش مصنوعی در پیشرفت درمان بیماران بسیار موثر خواهد بود. اما اینکه چه کسی و با چه تخصص و تشخیصی، داده های اولیه را به نرم افزار بدهد از اهمیت بسیاری برخوردار است.»

برای اثبات این موضوع، محققان هارواد در جریان تحقیقاتی در سال 2023،  با حضور شماری از پزشکان متخصص، بیماران را به دو روش برای تشخیص به هوش مصنوعی سپردند. در گام نخست علایم گفته شده توسط بیمار و سابقه بیماری های‌شان، یک به یک به هوش مصنوعی داده شد و نتایج به ثبت رسید و در مرحله دوم نیز آزمایش ها و نتایج پزشکی. صحت سنجی نشان داد که بررسی اول 76 درصد صحیح بود اما تشخیص هوش مصنوعی بر پایه آزمایشات و بدون دخالت داده‌های انسانی 92 درصد درست و قابل استناد درآمد. این تحقیق یک بار دیگر نیز روی 1200 بیمار تکرار شد و این بار تشخیص هوش مصنوعی براساس داده‌ها و آزمایش‌های پزشکی، 95 درصد نمره قبولی را گرفت.

نکته جالب توجه اما در هر دو تحقیق آن بود که هوش مصنوعی در تمامی موارد؛ چه درست و چه خطا؛ لحنی قاطع، مطمئن و با ادله قابل استناد داشت که حتی تصور خطا نیز در آنها نمی‌رفت.

«آلن فاستر»، از پزشکان و محققان دانشکده پزشکی دانشگاه مک گیل معتقد است: «لحن گفتار یا نوشتار هوش مصنوعی بسیار ساختارمند و حرفه‌ای است و به همین دلیل نیز همواره درست و قابل اعتماد به نظر می‌رسد.»

گرچه برخی کمپانی‌های هوش مصنوعی از این فرصت سود جسته و برای ایجاد و ارتقای دستیار پزشکی هوش مصنوعی وارد میدان شده‌اند اما نه پزشکان که در وب سایت‌های مرتبط با این شرکت‌ها نیز بر خطای این نرم افزارها با این عبارات تاکید شده است: «هنوز هم حتی پیشرفته ترین سیستم ها نیاز به پیشرفت دارند.»

 

پزشکان باید دستیاری هوش مصنوعی را جدی بگیرند

با توجه به آنچه گفته شد محققان بر این باورند که در عصر جدید درمان، یادگیری هوش مصنوعی و بهره‌گیری درست از دستیاران هوش مصنوعی برای پزشکان لازم و ضروری است. در همین راستا نیز بسیاری از دانشکده‌های برتر پزشکی در جهان، این دوره را در چارت درسی دانشجویان قرار داده‌اند. برنارد چانگ، استاد دانشگاه هاروارد گفت: «نحوه بهره گیری از اینترنت و فناوری های دیجیتال نسبت به 20 سال قبل به شدت تغییر کرده است. به طوری که گاهی می‌توان خطاهای پزشکی را نیز با این  فناوری‌های نوین مشخص کرد. گرچه نمی‌توان گفت در حال حاضر پزشکان تازه فارغ التحصیل از این فناوری کمک نمی‌گیرند، اما این بهره‌گیری باید حرفه‌ای‌تر شود تا نتایج قابل اتکا و معتبرتری داشته باشد.»

 

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا