جذب سرمایه در پارکهای علم و فناوری در راستای تحقق شعار سال از اولویتها است/ ارتقای توانمندی در بازی صنعت و اقتصاد

محمدنبی شهیکیتاش معاون فناوری و نوآوری وزیر علوم، اجرای طرحهایی برای جذب سرمایه گذاری در پارکهای علم و فناوری را از اولویتها و در راستای تحقق شعار سال عنوان کرد و گفت: این سرمایهگذاریها از یکسو به پارکهای علم و فناوری مربوط میشود که زمینه رشد فناوران را فراهم میکنند و از سوی دیگر به شرکتهایی اختصاص دارد که با تولید محصولاتی در سطح فناوری ۸ توانستهاند به مقیاسپذیری تولید برسند.
به گزارش خبرگزاری سینا، محمدنبی شهیکیتاش معاون فناوری و نوآوری وزیر علوم، در نشست خبری که امروز 14 اردیبهشت در وزارت علوم برگزار شد؛ از اجرای پروژهای جدید با عنوان طرح «نوآفرین صنعتساز» خبر داد و گفت: علاوه بر آن الگوی جدید مراکز رشد در ۲۰ پارک علم و فناوری کشور آغاز شده و میتواند نقش این مراکز را تقویت کند. دیدگاه ما این است که مراکز رشد، کانونهای جذب و تابش استعدادها هستند و میتوانند پل ارتباطی برای ورود آنها به چرخه فناوری و نوآوری کشور باشند.
طرح «نوآفرین صنعتساز» با هدف جذب استعدادهای فناور عملیاتی میشود
وی ادامه داد: این طرح در راستای اتخاذ راهبردهایی در دوران جدید برای پارکهای فناوری ایجاد شده و هدف از این طرح، بسترسازی برای ورود هستهها و شکلگیری واحدهای فناور و دانشبنیان جدید در پارکها است. در این طرح تلاش میشود تا دانشجویان و فارغالتحصیلانی که در رشتههای فناوارنه تحصیل کردند و جزو استعدادهای دانشگاهی به شمار میروند در چرخه تولید فناوری وارد کنیم تا بتوان نسلی جدید از دانشجویان با مهارتهای فناورانه و دانشبنیان پرورش داد تا به صنعت ایران وارد شوند.
به گفته شهیکی تاش، تقویت نقش مراکز رشد و واحدهای فناور در دانشگاهها را از دیگر برنامههای این معاونت است و در این ارتباط گفت: معاونت فناوری و نوآوری این وزارتخانه، تجربه سه دهه فعالیت در ایجاد مراکز رشد را دارد و در همین زمینه نخستین مرکز حدود ۳۰ سال پیش شکل گرفت و اتصال شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان به این مجموعه، موجب شکلگیری یک الگوی موفق در این حوزه شد.
معاون فناوری و نوآوری وزیر علوم، تحقیقات و فناوری خاطرنشان کرد: از همین رو معماری نوینی را برای مراکز رشد در نظر گرفتهایم تا بتوان پیوند مؤثر میان مهارتها، توسعه بازار و توانمندسازی ایجاد شود. در این راستا الگوی جدید مراکز رشد در ۲۰ پارک علم و فناوری کشور آغاز شده و میتواند نقش این مراکز را تقویت کند. دیدگاه ما این است که مراکز رشد، کانونهای جذب و تابش استعدادها هستند و میتوانند پل ارتباطی برای ورود آنها به چرخه فناوری و نوآوری کشور باشند.
تدوین اطلس سرمایهگذاری پروژههای فناورانه در پارکهای علم و فناوری
این مدیر علمی تصریح کرد: از دیگر برنامههای راهبردی این معاونت، تقویت شبکهسازی میان پارکهای فناوری کشور است. سامانه جریان اقتصادی نوین با محتوای جدید و ماژولهای تازه، ظرف یک ماه آینده به بهرهبرداری خواهد رسید و موجب تقویت ارتباط میان پارکها میشود.
وی افزود: تدوین اطلس سرمایهگذاری پروژههای فناورانه در پارکهای علم و فناوری نیز در دستور کار است تا سرمایهگذاری هدفمند به نهادهای مالی، از جمله صندوقهای سرمایهگذاری جسورانه معرفی شود. همچنین، تمرکززدایی در ساختار اداری از دیگر رویکردهای ماست و اختیارات اجرایی بیشتری به رؤسای پارکها داده خواهد شد تا توانمندی تصمیمگیری در سطح محلی افزایش یابد.
شهیکیتاش ادامه داد: در ساختار تشکیلاتی نیز، بخشهایی چون پشتیبانی فناوری و معاونت اقتصادی توسعه فناوری ایجاد شدهاند تا جریانسازی اقتصاد نوآوری کشور را تسهیل کنند. این مسیر ابتدا در پارکهای پیشرو کشور آغاز شده است.
وی همچنین گفت: برای تکمیل این زنجیره، سازمانهای توسعه سرمایهگذاری در برخی نهادهای پیشرو راهاندازی شدهاند تا بتوانند از ظرفیت قانون جهش تولید دانشبنیان استفاده کنند.
ارتقای توانایی پارکها در بازی صنعت و اقتصاد
وی تأکید کرد: یکی از راهبردهای محوری معاونت این است که پارکها بتوانند در بازی صنعتی و اقتصادی کشور نقشآفرینی کنند؛ یعنی علاوه بر ارزش افزوده اجتماعی بتوانند ارزش افزوده اقتصادی نیز ایجاد کنند. ما مدلهای گوناگونی را متناسب با شرایط پارکها در مناطق صنعتی و غیرصنعتی تدوین کردهایم تا اثربخشی آنها افزایش یابد.
به گفته معاون وزیر علوم، نقش دانشگاهها در تحولات حوزه فناوری باید پررنگتر شود. در برخی دانشگاهها ارکان نهادی فناوری شکل گرفته و در دوره جدید، بستههای ارتباطی میان دانشگاه و پارکها تدوین شده است. در حوزه آب نیز گرنتهایی تعریف شده و تعامل میان دانشگاه و پارکها تقویت شده است.
شهیکیتاش ادامه داد: طرحی نیز تدوین شده تا دانشجویان کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا بتوانند با دریافت حقوق، در شرکتهای فناور و دانشبنیان تجربه کارآموزی و فعالیت عملی در حوزه فناوری کسب کنند. این طرح به ایجاد پیوند میان دانشگاه، صنعت و فناوری کمک میکند.
وی افزود: برنامهای تحت عنوان «راهیان پیشرفته حوزه فناوری» طراحی شده که گفتمان فناوری و نوآوری را در میان دانشآموزان و دانشجویان ترویج میدهد. این برنامه که با ابتکار شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان شکل گرفته، میتواند الگویی موفق در جذب استعدادهای حوزه فناوری باشد.
معاون وزیر علوم اضافه کرد: ایدههایی که قابلیت تجاریسازی دارند، از طریق این مدلها وارد جریان سرمایهگذاری میشوند. حوزه نوآوری کشور نیازمند مدلها و الگوهای متنوع است و این جشنواره توانسته جامعه مخاطب گستردهای از فناوران، شرکتهای دانشبنیان، واحدهای فناور، صندوقها و نهادهای زیستی را گرد هم آورد تا تحت چتری حمایتی، توسعه حوزه فناوری و نوآوری را رقم بزنند.