گزارش خبرگزاری سینا از حوزه فناوری، هوش مصنوعی و دانش بنیان در هفته گذشته؛
از معارفه رئیس جهاددانشگاهی توسط معاون اول ریاست جمهوری تا ارائه 9 راهبردِ کلیدیِ برای تحول پارکهای علم و فناوری/ تشکیل شورای سیاستگذاری کنگره هوش مصنوعی «کیشآیویژن»

برگزاری آیین تکریم و معارفه رئیس جدید جهاددانشگاهی با حضور محمدرضا عارف معاون اول رئیس جمهور، تشریح تحولات پارکهای علم و فناوری توسط معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، برپایی نخستین جلسه شورای سیاستگذاری کنگره و نمایشگاه هوش مصنوعی با عنوان «کیش آی ویژن»، حضور هوش مصنوعی در علم پزشکی و تاثیر آن بر سبک زندگی مردم در گفتگو با عضو هیات علمی پژوهشگاه رویان، بررسی تحولات آینده در بستر هوش مصنوعی در چهاردهمین نمایشگاه بینالملی اینوتکس 2025، بررسی «طرح جهت» در جذب نخبگان از رویدادهای مهم حوزه فناوری، هوش مصنوعی و دانش بنیان در هفته گذشته بود.
به گزارش خبرگزاری سینا، آیین تکریم حسن مسلمی نائینی رئیس پیشین جهاددانشگاهی و معارفه علی منتظری مقدم رئیس جدید جهاددانشگاهی توسط محمدرضا عارف معاون اول رئیس جمهور و با حضور چهرههای فرهنگی جهاد دانشگاهی همچون حجت الاسلام مصطفی رستمی رئیس نهاد نمایندگی رهبری در دانشگاهها، مسعود حبیبی معاون فرهنگی و دانشجویی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، محمد حسین ایمانی خوشخو رئیس پارک ملی فناوریهای نرم و صنایع فرهنگی جهاد دانشگاهی و مسئولان کشوری، اعضای هیات امنا، معاونان، مدیران ارشد و روسای واحدهای سازمانی این نهاد در سراسرکشور و جمعی از جهادگران در دانشگاه علم و فرهنگ جهاد دانشگاهی برگزار شد.
معاون اول رئیس جمهور: جهاددانشگاهی خانه تکانی جدی برای جذب دانشجویان انجام دهد
محمدرضا عارف معاون اول رئیس جمهور نیز بیان کرد: وظیفه جهاددانشگاهی تربیت نیروی انسانی تراز انقلاب است. و در این زمینه باید خانه تکانی جدی برای جذب دانشجویان انجام دهد که دانشجو احساس کند جهاددانشگاهی منزل آنهاست. جهاد دانشگاهی باید برای آینده کادرسازی کند. دانشجویان هم درس بخوانند و هم در جهاددانشگاهی کار کنند. نسل جوان باید در جهاد دانشگاهی مراحل جامعه پذیری را طی کنند. جهاددانشگاهی انتظارات رهبری در مورد تربیت مدیران آینده و شخصیتهای علمی و پایبند به انقلاب و گسترش فرهنگ انقلاب اسلامی به دانشجویان را دنبال کند. جهاددانشگاهی در تربیت مدیران خوب ایفای نقش کرده است. صادقانه بگویم که هرگاه در مسئولیتی بوده و دنبال زدن حکم برای کسی بودم، اگر آن فرد سابقه جهادی داشت، آرامش داشتم.
رئیس جهاد دانشگاهی: سازمانهای علمی جدید، در حوزه فیزیک کوانتوم و هوش مصنوعی تاسیس میکنیم
یکی از موضوعاتِ مهمی که علی منتظری در صحبتهای خود مطرح کرد توجه به جذب نخبگان و تاکید در حفظ نیروهای جوانِ ایرانی و بهره بردن از دانش تخصصی هریک از آنها در بخشهای مختلف بود و در این راستا تاکید کرد که جهاددانشگاهی باید از قیود دولت رها شود و گفت: قصد داریم سازمانهای علمی جدید، در حوزه فیزیک کوانتوم و هوش مصنوعی تاسیس کنیم و در این مسیر بسیار مصمم هستیم و نیاز به مجوز نداریم زیرا این مهم مطالبه مستقیم مقام معظم رهبری است.
معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم: پارکهای علم و فناوری کشور رویکرد اقتصادمحور داشته باشند
محمدنبی شهیکیتاش با اشاره به تغییرات اساسی در جهت اقتصادمحور شدن پارکهای فناوری و اهمیت تجاریسازی آنها، در راستای تحقق اهداف بلندمدت کشور، ۹ راهبرد معاونت فناوری وزارت عتف را برای تحول پارکهای علم و فناوری تشریح کرد و گفت: معاونت فناوری و نوآوری وزارت علوم در تلاش است پارکهای علم و فناوری کشور رویکرد اقتصادمحور داشته باشند. این رویکرد تحولی، بهویژه در راستای توسعه زیستبوم نوآوری کشور، از اهمیت ویژهای برخوردار است.
شهیکی تأکید کرد که توسعه زیستبوم نوآوری بهویژه و صرفا با سرمایهگذاری دولتی محقق نمیشود. او بر لزوم همکاری مستمر با بخش خصوصی و ایجاد شرایط جذاب برای ورود آن به حوزههای فناوری تأکید کرد و در ادامه گفت: اگر با دید اقتصادی و اجتماعی به پارکهای علم و فناوری نگاه کنیم، یک ظرفیت نهادی بسیار ارزشمند و نیازمند توجه و سرمایهگذاری است که میتواند به عنوان پیشران توسعه نهادی در کشور باشد.
معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم در ادامه به تشریح ۹ عنوان راهبرد کلیدی برای تحول پارکهای علمی و فناوری کشور پرداخت و گفت: اولین راهبرد ارتقای کیفی خدماتِ با ارزش افزوده در پارکهای علم و فناوری است. در این زمینه به دنبال آن هستیم که چتر حمایتی در پارکها توسعه پیدا کند. زیرا نسلی که در پارکهای علم و فناوری مستقر میشوند، نیازمند بهرهگیری از ظرفیتهای پیشتیبانی پارکها، مانند توانمندسازی، منتورینگ، بیزینسکوچ و سایر سرفصلهایی که به بلوغ و بالندگی مجموعهها کمک میکند، هستند.(متن کامل خبر را اینجا بخوانید)
در راستای صحبتهای شهیکی مسئولیت دبیرخانه «شورای سردبیری پارکهای علم و فناوری کشور» توسط وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به پارک علم و فناوری دانشگاه تهران واگذار شد. این دبیرخانه موظف است نسبت به اطلاع آحاد جامعه از دستاوردها و توانمندیهای پارکهای علم و فناوری کشور و شرکتهای مستقر در آنها با هدف ایجاد فضای امید و همچنین ترغیب فضای کارآفرینی و نوآوری در راستای اجراییسازی شعار سال فعالیت کند.
با واگذاری مسئولیت دبیرخانه شورای سردبیری پارکهای علم و فناوریهای کشور به پارک علم و فناوری دانشگاه تهران این پارک میتواند کانون تزریق امید و موتور محرکه سازندگی کشور باشد.
برگزاری نخستین جلسه شورای سیاستگذاری کنگره و نمایشگاه هوش مصنوعی با عنوان «کیش آی ویژن» با حضور محمدحسین ایمانی خوشخو رئیس پارک ملی علوم و فناوریهای نرم و صنایع فرهنگی جهاد دانشگاهی، بهروز رحیمی معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی وزیر راه و شهرسازی، نصرالله جهانگرد عضو هیات علمی مرکز تحقیقات مخابرات ایران و رئیس سازمان فناوری اطلاعات دولت یازدهم، دکتر حبیب اله اصغری، عضو هیات علمی جهاد دانشگاهی و دبیر علمی کنگره، علی خواجه نژاد مدیر اجرایی نمایشگاه، و مدیران ارشد سازمان ها، ستادهای فناوری، انجمن ها و مراکز مرتبط با هوش مصنوعی و استادان دانشگاه از دیگر رویدادهای حوزه فناوری، هوش مصنوعی و دانش بنیان بود که هریک از اعضا نقطه نظرهای خود را بیان کردند.
موضوع هوش مصنوعی در علم پزشکی و تاثیر آن بر سبک زندگی آن به ویژه با توجه به ورود موضوعاتِ مختلف شبه علم و روانه شدن آن در شبکههای اجتماعی و به خصوص در ویدئوهای دو دقیقهای اینستاگرام به یکی از آسیبهای سلامت مردم و به نوعی سبک زندگی مردمعامه تبدیل شده است که مشکلات پیرامونی خود را در سطح وسیعی از اجتماع را پدید آورده است که در این راستا خبرگزاری سینا در قالب پروندهای این موضوع را بررسی کرده است.
توسعه سلامت فردی با AI
مهدی رضوی خلیق عضو هیات علمی پژوهشگاه رویان جهاد دانشگاهی در گفتگوی اختصاصی با خبرگزاری سینا، در پاسخ به این سئوال که حضور هوش مصنوعی چه تاثیری در سلامت مردم و سبک زندگی ایرانیان دارد؟ گفت: مزیت کلی پزشکی در هوش مصنوعی نسبت به ده سال قبل که تغییر کرده است ولی رشد این تغییرات نسبت به سه سال گذشته بسیار بوده است که این تغییرات زندگی مردم در سطح جهانی و به ویژه زندگی انسانها در کشورهای در حال توسعه را تحت تاثیر قرار داده است و بیشترین کاربردهای هوش مصنوعی در حوزه پزشکی مربوط به موضوعات پیرامون پزشکی مانند وجود اپلیکیشنهایی برای بهبود تغدیه و ورزشهای بدنسازی است که در اختیار عامه مردم قرار دارد.
طرح جهت برای جذب نخبگان
بنیاد ملی نخبگان با هدف کمک به جذب دانشآموختگان برتر دوره دکتری تخصصی به عنوان «عضو هیئتعلمی» در دانشگاهها و پژوهشگاههای کشور، تسهیلات جذب در مؤسسههای علمی را در طرحی با نام «جهت» به دانشآموختگان برتر دانشگاهی اعطا میکند که طبق آمار تا کنون حدود ۹۰ درصد از معرفی شدگان بنیاد در دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی به عنوان عضو هیات علمی جذب شده اند .طرح جهت به منظور جذب نخبگان با داشتن دبیرخانه دائمی در بنیاد ملی نخبگان و با همکاری مرکز تعاملات معاونت علمی ریاست جمهوری و وزارت عتف تشکیل شده است. بنیاد ملی نخبگان با اجرایی کردن این طرح و با توجه به مأموریتهای خود ذیل «سند راهبردی کشور در امور نخبگان»، ایستگاههای مسیر نخبگی را شناسایی و با کمک نهادهای مرتبط برای پشتیبانی از مشمولان هر ایستگاه برنامهریزی کرده است و رویکرد این طرح شناسایی «اجتماعات نخبگانی» از طریق رصد رفتار و فعالیتهای نخبگانی آنان در تمامی حوزهها شامل: علم، فناوری، فرهنگ، نوآوری، قرآن، هنر، ادب و… و همچنین توسعه فعالیتهای نخبگانی آنان با همکاری همه دستگاههای ذیربط برای اثرگذاری مناسب آنان در جامعه تخصصی خود است.