معاون هماهنگی و توسعه پارک علوم و فناوریهای نرم و صنایع فرهنگی در گفتگو با خبرگزاری سینا؛
«شهر جهانی نوآوری و فناوری نرم و صنایع فرهنگی» جایگاه ایران در عرصه صنایع خلاق و فرهنگی را ارتقاء میدهد

در سال ۱۴۰۳، محور اصلی فعالیتهای معاونت هماهنگی و توسعه پارک فناوریهای نرم و صنایع فرهنگی حول مصوبه شماره ۱۲۴۲ شورای عالی انقلاب فرهنگی و ابلاغ آن توسط رییس جمهور فقید برای راهاندازی « شهر جهانی نوآوری و فناوری نرم و صنایع فرهنگی» بود. هدف از این پروژه ایجاد سکویی یکپارچه برای تجارت و صادرات صنایع خلاق و فرهنگی است که به توسعه تولید، عرضه، فروش و اشتغال در این حوزه کمک کند…
عزیزالله جعفری معاون هماهنگی و توسعه پارک علوم و فناوریهای نرم و صنایع فرهنگی با بیان این مطلب در گفتگوی اختصاصی با خبرگزاری سینا، درباره طرح راه اندازی «شهر جهانی نوآوری و فناوری نرم و صنایع فرهنگی ایران» گفت: مطالعاتی که انجام دادهایم نشان میدهد که ایران در حوزه صادرات صنایع فرهنگی و خلاق، فاصله زیادی با ظرفیتهای بالقوه خود دارد. طبق گزارشهای سازمان ملل، در سال ۲۰۲۳ میزان صادرات صنایع فرهنگی ایران حدود ۲.۳ میلیارد دلار برآورد شده، در حالی که کشورهای همسایه مانند امارات در همین سال نزدیک به ۲۳ میلیارد دلار صادرات در این حوزه داشتهاند. یکی از اهداف اصلی شهر جهانی نوآوری و فناوری فرهنگی، کاهش این فاصله و تثبیت جایگاه ایران در این عرصه است.
جعفری در ادامه به مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی اشاره کرد و گفت: طبق مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی، جهاددانشگاهی با محوریت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی موظف شد جزئیات طرح را مشخص کند، از جمله ساختار تشکیلاتی، تأمین منابع مالی، زیرساختهای فیزیکی و مقررات اجرایی. ما برای تحقق این اهداف، بیش از ۲۰۰۰ صفحه گزارش تهیه کردهایم.»
معاون هماهنگی و توسعه پارک فناوریهای نرم و صنایع فرهنگی به مذاکرات و تعاملات بین سازمانی اشاره کرد: «برای پیشبرد این پروژه، تعاملات گستردهای با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، وزارت میراث فرهنگی و گردشگری، سازمان مدیریت و برنامه ریزی، مجلس و سایر نهادهای ذیربط داشتهایم. همچنین، جلساتی با سرمایهگذاران داخلی و خارجی برگزار شده تا بخش خصوصی بتواند در توسعه این شهر جهانی مشارکت کند.
وی شهر جهانی نوآوری و فناوری نرم و صنایع فرهنگی را یک پروژه بزرگ ملی دانست و گفت: این پروژه میتواند جایگاه ایران را در عرصه صنایع خلاق و فرهنگی ارتقا دهد و مسیر جدیدی برای صادرات این محصولات به بازارهای جهانی باز کند.
جعفری ادامه داد: با توجه به ظرفیتهای گسترده ایران در حوزه صنایع خلاق و فرهنگی، توسعه این زیستبوم میتواند فرصتهای اقتصادی و اشتغالزایی چشمگیری ایجاد کند. ایران با جمعیت ۹۰ میلیون نفری و همجواری با ۱۵ کشور، بازاری حدود ۵۶۰ میلیون نفر را در اختیار دارد. همچنین، با عضویت در سازمانهای بینالمللی همچون بریکس، میتواند به بازارهای جهانی بیش از ۳ میلیارد نفری نیز دسترسی داشته باشد.اما در این مسیر چالشهای متعددی باید حل شود.
معاون هماهنگی و توسعه پارک علوم و فناوریهای نرم و صنایع فرهنگی اظهار داشت: یکی از مسائل کلیدی، تدوین و تصویب اساسنامه شهر جهانی است. این سند باید تکلیف نهادهای مسئول، نحوه مدیریت، و نقش سرمایهگذاران را مشخص کند. پیشنهاد شده که این شهر در قالب یک پارک علم و فناوری تحت نظر جهاددانشگاهی و با همکاری وزارتخانههای مرتبط ایجاد شود. از طرفی، تمرکز بر ایجاد یک مکان فیزیکی ۳۰۰ هکتاری در تهران زمانبر است. به همین دلیل، راهکار جایگزین میتواند توسعه غیرمتمرکز باشد؛ بهطوریکه بخشهای مختلف صنایع خلاق مانند گردشگری، سینما، انیمیشن، مد و لباس، صنایع دستی و… در شهرهای مختلف کشور مستقر شوند و در نهایت، در صورت فراهم شدن زیرساختها، به شهر جهانی منتقل و متصل گردند.
این مدیر فرهنگی ادامه داد: اگرچه مسیر راهاندازی شهر جهانی نوآوری و فناوری نرم و صنایع فرهنگی به نظر مسیر طولانی و دوری به نظر میرسد اما ایجاد شهر جهانی صنایع خلاق میتواند ایران را به یکی از قطبهای بینالمللی این حوزه تبدیل کند. با برنامهریزی دقیق و بهرهگیری از ظرفیتهای داخلی و بینالمللی، این طرح نهتنها اشتغالزایی گستردهای ایجاد خواهد کرد، بلکه به توسعه اقتصاد فرهنگی کشور نیز کمک شایانی خواهد رساند.