وزن‌گیری نوزاد مهمترین نشانه کافی بودن شیر مادر است

کارشناس سلامت کودکان معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان مهمترین علامت کافی بودن شیر مادر را برای نوزادان وزن‌گیری نوزاد دانست و گفت: اگر مادر به‌موقع نوزاد را برای مراقبت‌ها به مراکز بهداشتی درمانی ببرد همکاران ما نوزاد را وزن می‌کنند و منحنی رشد ترسم می‌کنند و از روی منحنی رشد به مادر توضیح می‌دهند که وضعیت رشدی نوزادش به چه صورت خواهد بود که این علائم مؤثری در سلامت نوزاد است.

زهرا مرادی با اشاره به اینکه بخش مهمی از سلامتی و تکامل جسمی افراد در دوره نوزادی رقم می‌خورد و والدین اولین مراقب و معلم فرزندان هستند اظهار کرد: باید نیازهای کودکانمان را در هر مرحله زندگی بدانیم تا بتوانیم آنها را طوری پرورش بدهیم که فرزندان نیرومندی داشته باشیم و حواس پنج گانه‌شان رشد کند و قوه تعقل خوبی پیدا کنند.

وی بیان کرد: ابتدای تولد هر فرد دوره نوزادی محسوب می‌شود و نوزادی که به دنیا میآید نیاز به مراقبت و توجه ویژه‌ای دارد، والدین باید به این نکات توجه داشته باشند و مراقبت‌‌های لازم را از نوزادشان انجام بدهند در این راستا لازم است که در روز سوم تا پنجم تولدش برای انجام مراقبت‌های بهداشتی نوزادشان را به نزدیک‌ترین مرکز بهداشتی به محل سکونتشان ببرند تا همکاران مراقب سلامت، مراقبت‌های نوزاد را انجام بدهند.

کارشناس سلامت کودکان معاونت بهداشتی دانشگاه تصریح کرد: مراقبت‌هایی که در ۳ تا ۵ روزگی برای نوزاد انجام می‌شود شامل رشد نوزاد هست که قد و وزن دور سر کودک اندازه گیری می‌شود منحنی‌های رشد رسم می‌شود و وضعیت رشد کودک برای پدر مادر بازگو می‌شود همچنین وضعیت تغذیه با شیر مادر بررسی می‌شود و راهنمایی‌های لازم به مادر می‌شود وضعیت شنوایی و بینایی نوزاد بررسی می‌شود.

وی تصریح کرد: در خصوص پیشگیری از آسیب نوزاد و پیشگیری از عوامل محیطی که روی سلامت نوزاد تاثیر دارد حتما آموزش‌هایی به مادر داده می‌شود و مکمل‌هایی که لازم هست به نوزاد داده شود مثل قطرهA تحویل مادر می‌شود که باید روزانه به نوزاد داده شود.

مرادی خاطرنشان کرد: از جمله نکاتی که والدین باید توجه بکنند راجع به تکامل نوزاد هست و انجام این فعالیت‌‌ها باعث می‌شود که نوزاد توانایی‌‌های بهتری در آینده داشته باشد و ما توصیه می‌کنیم والدین عزیز فرصت‌هایی را با نوزادشان فراهم بکنند تا کودکشان بتواند خوب ببیند و خوب بشنود، دست و پایش را حرکت بدهد.

وی با بیان اینکه حتماً مادر باید در طول شبانه روز حداقل بین ۸ تا ۱۲ بار نوزاد را شیر بدهد عنوان کرد: اگر نوزاد در خواب بود و حول و حوش دو سه ساعت بیدار نشد مادر باید نوزاد را بیدار کند و نوزاد را شیر بدهد تا خدای نکرده قند خون نوزاد افت نکند و حتماً تا پایان ۶ ماهگی فقط نوزاد با شیر مادر تغذیه شود و به جز قطرهA چیز دیگری به نوزاد داده نشود حتی آب هم نیاز ندارد.

کولیک کودک ممکن است تا ۶ ماهگی طول بکشد


کارشناس سلامت کودکان معاونت بهداشتی دانشگاه تبیین کرد: یکی از مواردی که ممکن است برای مادرها دغدغه بسیاری ایجاد کند کولیک نوزادان است که معمولاً در ساعت‌‌های بعد از ظهر اتفاق میافتد یا عصرها که نوزاد بیقراری می‌کنند شکم درد دارد و مدام گریه می‌کند.

وی تشریح کرد: کولیک ممکن است در ماه سوم یا چهارم و گاهی هم تا ۶ ماهگی ادامه پیدا کند شما باید صبور باشید و تحمل بکنید، کودکتان را بغل بگیرید و یا می‌توانید کودک را روی زانو بخوابانید و پشتش را به آرامی مالش بدهید و چنانچه او را در یک پتوی کوچک بپیچید او احساس آرامش می‌کند و خوابش می‌برد.

مرادی بیان کرد: کولیک ممکن است یک تجربه خسته‌کننده و استرس‌زا برای والدین باشد. اما با مدیریت درست و استفاده از روش‌های مناسب می‌توان علائم آن را کاهش داد، چنانچه در مورد درمان سریع کولیک نوزادان به راهنمایی نیاز دارید حتما به متخصص اطفال مراجعه کنید زیرا علت، شدت و گاهی درمان‌های متفاوتی برای کولیک پیشنهاد می‌شود.

کارشناس سلامت کودکان معاونت بهداشتی دانشگاه در خصوص مراقبت از ناف نوزاد نیز اظهار داشت: باید مادران دقت داشته باشند که بند ناف نوزاد به تدریج خشک و چروکیده می‌شود و معمولاً از روز دوم تا سوم شروع به تیره شدن می‌کند و طی دو هفته اول تولد خشک می‌شود و می‌افتد بنابراین لازم نیست که از مواد ضدعفونی کننده مثل الکلین یا مواد سنتی روی بند ناف استفاده شود.

وی تأکید کرد: در این مدت هیچ ماده‌ای نیاز نیست روی بند ناف استفاده شود، بلکه باید بند ناف همواره خشک و تمیز نگه داشته شود تا موقعی که خشک شود و اگر خدای نکرده اطراف بند قرمز بود و بوی بد می‌داد و ترشح داشت باید فوراً با پزشک نوزاد مشورت بکنید و او را نزد پزشک ببرید.

مرادی یادآور شد: دمای اتاقی که نوزاد در آن هست ۲۵ تا ۲۷ درجه سانتیگراد باید باشد و ممکن است مادران سوال داشته باشند که لباس بچه‌ باید چقدر باشد؟ معمولا در دمایی که مادر احساس راحتی می‌کند لباس نوزاد باید یکی بیشتر از لباس مادر باشد مثلا اگر در فصل پاییز مادر اگر با یک لباس در دمای اتاق احساس راحتی می‌کند نوزاد باید یک لباس بیشتر به تن داشته باشد.

وی در پایان افزود: توجه به این نکات کوچک و کاربردی می‌تواند در سلامت کودک بسیار تعیین‌کننده باشد و از بروز مسائل و مشکلات بعدی در این حوزه پیشگیری کند.

 

گزارش: فاطمه عزیزی هرمز

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا