فضای سبز زندگی شهروندان را متحول میکند

بوستان‌ها و فضاهای سبز شهری، به‌عنوان بخشی از فضاهای مشاع شهری، علاوه‌ بر تأثیرات زیست‌محیطی که از جمله مهم‌ترین کارکردهای درنظرگرفته‌شده برای آنهاست، کارکردها و پیامدهای عمده دیگری نیز دارند که تاثیرات اجتماعی، از موارد مهم آن ها می باشد.

در این رابطه یکی از محققین دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه علامه طباطبایی در پژوهشی جالب توجه، تلاش نموده تا ترکیب چهار مدل مختلف موسوم به «مدل تأثیرات فضای سبز مشاوران کاربری زمین»، «مدل ارزیابی تأثیرات سلامتی فضای سبز اسکاتلند»، «مدل طبیعت و سلامت شورای بهداشت هلند» و «مدل چیسورا»، مدلی جامع را برای ارزیابی تأثیرات اجتماعی بوستان‌ها و فضاهای سبز شهری با تأکید بر مفهوم کیفیت زندگی ارائه کرده و نتایج کاربرد آن را برای ارزیابی تأثیرات اجتماعی سه بوستان شهری در تهران مورد بحث قراردهد.

بوستان‌ها و فضاهای سبز شهری علاوه‌بر تأثیرات زیست‌محیطی که از جمله مهم‌ترین کارکردهای درنظرگرفته‌شده برای آنهاست، کارکردها و پیامدهای عمده دیگری نیز دارند که تاثیرات اجتماعی، از موارد مهم آن ها می باشد.

در این مطالعه علاوه ‌بر مطالعات اسنادی و نظری، ترکیبی از روش‌ها و تکنیک‌های کمی و کیفی از جمله، مشاهده، مصاحبه‌های فردی عمیق و گروهی، پیمایش و… استفاده شده است.

نتایج این پژوهش نشان می دهد که از جمله مهم‌ترین ملاحظاتی که در احداث فضاهای سبز شهری باید مورد توجه قرار داد، تأثیرات آنها بر جنبه‌های مختلف زندگی اجتماع محلی از جمله تأثیر بر همبستگی اجتماع محلی، برابری و تنوع اجتماعی، امنیت اجتماع محلی، تأثیر بر گذران اوقات فراغت افراد، تأثیر بر ترافیک و همچنین تأثیر بر ارزش املاک مسکونی و فعالیت‌های اقتصادی و سلامت اجتماع محلی است.

همچنین از جمله یافته‌های مهم این پژوهش، ضرورت بررسی و شناسایی ادراک ذهنی اعضای اجتماع محلی از فضای سبز شهری مطلوب، پیش از احداث هر بوستان و فضای سبز شهری است.

استفاده از یافته های این مطالعه که در قالب مقاله ای علمی پژوهشی در فصلنامه «برنامه ریزی رفاه و توسعه اجتماعی» وابسته به دانشگاه علامه طباطبایی به چاپ رسیده، می تواند در بهبود جنبه های اجتماعی مختلفی که از احداث فضای سبز پیگیری می شود، نقش داشته باشد.

 

گزارش: محمدرضا دلفیه

منبع: جنادله، ع. 1395. فضاهای سبز شهری و کیفیت زندگی(مدلی برای ارزیابی تأثیرات اجتماعی بوستان‌ها و فضاهای سبز شهری و کاربرد تجربی آن در سه بوستان شهر تهران). برنامه ریزی رفاه و توسعه اجتماعی ، 7(27): 284-225.

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا