توصیه های تغذیه ای در سندرم تخمدان پلی کیستیک

سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) یا تنبلی تخمدان، عارضه ای است که در اثر افزایش هورمون های مردانه و اختلال در عملکرد طبیعی تخمدان ها ایجاد می شود. زنان مبتلا به این عارضه دارای کیست‌های متعدد در تخمدان خود هستند که در اثر تولید بیش از حد هورمون‌هایی به نام آندروژن ایجاد می‌شود. داشتن یک رژیم غذایی مناسب می‌تواند به کاهش علائم تنبلی تخمدان کمک کند.

راضیه حسینی، کارشناس ارشد تغذیه بالینی دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز امروز ۲۳ تیرماه در یک کارگاه آموزشی، با اشاره به سندرم تخمدان پلی کیستیک، دوره‌های نامنظم قاعدگی، کاهش باروری، آکنه و مشکلات وزن را از علایم این اختلال عنوان کرد.

حسینی افزود: مطالعات نشان می دهد که ۱۰ درصد از زنان بین سنین ۱۵ تا ۵۰ سال دارای PCOS هستند و احتمال بروز آن در زنانی که مشکلات تخمک‌ گذاری دارند، بالای ۷۵ درصد است.

این کارشناس ارشد تغذیه بالینی با تاکید بر اینکه مصرف بدون کنترل و بیش از حد منابع کربوهیدرات ها (انواع نان های سفید، ماکارونی، بیسکوئیت، شیرینی و برنج سفید) بدون احساس سیری کامل، از شکایت‌ های شایع زنان مبتلا به PCOS است، توصیه کرد ترجیحا کربوهیدرات های پیچیده انتخاب شود چرا که کربوهیدرات که حاوی فیبر بالایی باشد، گزینه های مناسبی محسوب می شود. هر چه فیبر موجود در غذا بیشتر باشد، سرعت هضم آن کندتر شده و قند خون هم به آهستگی بالا می رود. کربوهیدرات های با فیبر بالا شامل نان ها، غلات و ماکارونی سبوس دار، بلغور جو، برنج قهوه ای و حبوبات است.

وی در ادامه توصیه های تغذیه ای مناسب گفت: بهتر است مبتلایان به سندرم تخمدان پلی کیستیک، مصرف کربوهیدرات های ناسالم و ساده مثل نوشابه، آبمیوه های صنعتی، کیک، آبنبات، بستنی، کلوچه و دونات را محدود سازند.

حسینی خاطر نشان کرد: بانوان مبتلا به اختلال PCOS باید در انتخاب نوع و میزان فعالیت بدنی با یک متخصص مشورت کنند، اما به صورت کلی ترکیب ورزش های هوازی و مقاومتی در تخمدان پلی کیستیک توصیه می شود، چرا که ورزش به کاهش سطح قند خون و نیز کاهش مقاومت به انسولین کمک می کند.

به گفته وی، مبتلایان به اختلال PCOS وعده های اصلی غذا را کوچک و به ازای آن از میان وعده هایی چون سالاد، سبزی ها، حبوبات، ماست کم چرب و گردو استفاده کنند.

رژیم PCOS مشابه رژیم غذایی بیماران مبتلا به دیابت است و همانطور که اثر دارچین (حاوی آنتی اکسیدان بسیار بالا کمک کننده به تنظیم قند خون) در دیابت اثبات شده، برای پلی کیستیک هم می تواند مناسب باشد از دیگر توصیه های غذایی مناسب این اختلال بود که وی به آن اشاره کرد.

حسینی در پایان یادآور شد: به طور کلی مطالعات نشان می دهد محدود کردن کربوهیدرات های تصفیه شده و کالری کل، دریافت غذاهای غنی از فیبر، مصرف وعده های مکرر اما کوچک، مکمل یاری با ویتامین D و پیکولینات کروم ( ۲۰۰ تا ۱۰۰۰ میکروگرم در روز) به بهبود تحمل گلوکز و حساسیت انسولین و ترشح انسولین کمک می کند.

گزارش: فتانه حق پرست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا