آزمایش جدید سرم خون برای تشخیص بیماری های عصبی
به گزارش سیناپرس همدان، سینوکلئینوپاتی ها گروهی از بیماری های تخریب کننده عصبی هستند که به دلیل تجمع غیرطبیعی α-سینوکلئین، پروتئینی که به طور معمول در مغز و نورون ها یافت می شود، ایجاد می شوند. تا خوردن نادرست α-سینوکلئین منجر به تشکیل “دانه ها” می شود که پروتئین های آلفا سینوکلئین بیشتری را برای تشکیل توده های بزرگتر جذب می کند. اگرچه دانه های α-سینوکلئین در بافت های مختلف و خون بیماران مبتلا به سینوکلئینوپاتی یافت شده است، پتانسیل آن به عنوان یک نشانگر زیستی مبهم است.
اخیراً، در مطالعهای که در Nature Medicine منتشر شده است، استادیار اوکوزومی به همراه دانشیار ارشد تاکو هاتانو، هر دو از دانشکده پزشکی دانشگاه Juntendo، استادیار ارشد ماتسوموتو در دانشکده پزشکی دانشگاه ناکازاکی، و پروفسور Nobutaka Hattori از دانشکده پزشکی دانشگاه Juntendo / مرکز RIKEN علوم مغز، سنجش جدیدی ارائه کردند که می تواند دانه های α-سینوکلئین را به طور موثر در سرم بیمار تشخیص دهد.
در این سنجش، که تبدیل القای لرزش بر اساس زمان واقعی مبتنی بر ایمنی (IP/RT-QuIC) نامیده می شود، دانه های α-سینوکلئین از سرم بیمار از طریق immunoprecipitation (جداسازی پروتئین با استفاده از آنتی بادی که فقط به پروتئین هدف متصل می شود) با تقویت سریع توسط تبدیل القا شده در زمان واقعی (تقویت ناشی از تکان دادن شدید) جدا می شود. این روش بسیار حساس است، زیرا می تواند غلظت دانه α-سینوکلئین سرم را به کوچکی pg/ml 1000 تشخیص دهد. این خبر بسیار خوبی است زیرا اکثر روشهای تشخیصی موجود برای تشخیص سینوکلئین به مایع مغزی نخاعی نیاز دارند.
پروفسور هاتوری و تیمش با به اشتراک گذاشتن هدف مطالعه خود توضیح می دهند: در این مطالعه، ما سودمندی سیستم سنجش جدید خود، IP/RT-QuIC را به عنوان یک نشانگر تشخیصی سینوکلئینوپاتی ها تایید کردیم. ما پیشنهاد میکنیم که مورفولوژی فیبریل دانهها و دانههای α-سینوکلین سرم مشتقشده توسط IP/RT-QuIC میتواند بین بیماری پارکینسون (PD)، دمانس با اجسام لوی (DLB) و آتروفی سیستمهای متعدد (MSA) تمایز قائل شود.
تیم تحقیقاتی نشان داد که IP/RT-QuIC دانه های α-سینوکلئین را به طور موثر در بیماران مبتلا به بیماری های عصبی تشخیص داده و می تواند آنها را از افراد بدون بیماری های دژنراتیو (شاهد) متمایز کند. سپس، آنها خواص ساختاری دانه های تقویت شده را با استفاده از میکروسکوپ الکترونی عبوری (TEM) مورد مطالعه قرار دادند.
آنها مشاهده کردند که ساختار دانه سینوکلئین با نوع سینوکلئینوپاتی متفاوت است. دانه های PD و DLB رشته های جفتی را نشان دادند در حالی که دانه های MSA دو ساختار مجزا داشتند، رشته های پیچ خورده و مستقیم. این یافته تایید شد که IP/RT-QuIC همراه با TEM میتواند بین سینوکلئینوپاتیها بر اساس ساختار دانه خاص بیماری تمایز قائل شود.
علاوه بر این، هنگامی که محققان دانه های تقویت شده را به رده سلولی HEK293T انتقال دادند که به طور پایدار α-سینوکلین انسانی ذوب شده با GFP را با جهش p.A53T (در شرایط آزمایشگاهی) بیان کردند و دانه ها را به مغز موش تزریق کردند (in vivo)، دانه ها ظرفیت تشکیل کل خود را در ساختار دانه مخصوص بیماری حفظ کردند. این دانه ها بسته به نوع بیماری مورفولوژی های مختلفی را نشان دادند. بنابراین، سینوکلئینوپاتیهای خاص را میتوان با IP/RT-QuIC از تفاوتهای ساختاری دانههای α-سینوکلئین و دانههای آنها تشخیص داد.
این تکنیک می تواند به ارائه یک تشخیص سریع و کارآمد برای بیماران کمک کند. پروفسور هاتوری و تیمش توضیح می دهند: در حال حاضر، مشاوره با یک متخصص مغز و اعصاب برای تشخیص سینوکلئینوپاتی ضروری است. با این حال، با استفاده از IP/RTQuIC، یک متخصص داخلی عمومی می تواند تشخیص را انجام دهد. بنابراین، تعداد بیشتری از بیماران مبتلا به سینوکلئینوپاتی ممکن است با دقت تشخیص داده شوند و می توانند درمان مناسب را در مراحل اولیه دریافت کنند.
نویسندگان با چشمانداز آیندهشان نتیجهگیری میکنند: آزمایش IP/RT-QuIC جدید ما ممکن است کاربردهای زیادی در آینده بهعنوان نشانگر زیستی برای تشخیص دقیق و نظارت بر درمان بیماریهای عصبی در آزمایشهای بالینی داشته باشد. این روش تشخیصی ساده امکان ایجاد گزینه های درمانی شخصی برای سینوکلئینوپاتی ها را فراهم می کند.
منبع: Nature Medicine
مترجم: سید سپهر ارومیهء