“فرهنگ و هنر” اصل و زیربناست
به مناسبت آیین «صحبت یار» و در ادامه دیدارهای اهالی فرهنگ، ادب و هنر و رسانه در سال 1402 با حضور محمدهادی ایمانیه استاندار فارس و حمید رضا قانعی مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان و هیات همراه نشستی صمیمی با استاد مهدی فقیه که بیش از پنج دهه است در سینما، تئاتر و تلویزیون هنرنمایی دارد، برگزار شد و به پاس سالها حضور ارزشمندش لوح ویژه این آیین نیز به وی اهداء گردید.
در حاشیه این دیدار به سراغ محمدهادی ایمانیه استاندار فارس رفتیم که میتوان گفت؛ ایشان جزو معدود استاندارهایی میباشد که در کنار توجه به حوزه مسئولیتی و پزشکی، به اهالی فرهنگ و هنر نیز توجهی خاصی دارد و با حضور در کنار مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی، باعث یک اتفاق بسیار خوب برای اهالی فرهنگ و هنر شده و موجب اطمینان بیشتر گردیده و حضور پررنگ تری را برای هنرمندان فراهم خواهد کرد، تا ان شالله در آینده رونق بیشتری در فعالیت ها و کارها و تولیداتشان به وجود آید.
اهالی فرهنگ و هنر در راهشان سماجت بیشتری به خرج دهند
استاندار فارس در همین راستا با اشاره به اینکه خوشحالیم که خدمت جناب آقای فقیه رسیدیم و این دیدار سعادتی در ابتدای سال است و ان شاءالله با دعای ایشان، رونق فرهنگ و هنر در استان فارس بیشتر گردد، بیان داشت: بنده خواهشم از اهالی فرهنگ و هنر این است که در راهشان، سماجت بیشتری به خرج دهند و همانگونه که گفته شده؛ « آب کم جو، تشنگی آور به دست، تا بجوشد آبت از بالا و پست». ایمانیه افزود: اهالی فرهنگ و هنر و رسانه هر چه بیشتر سماجت کنند و خواهان باشند، ما نیز قول می دهیم همکاری کرده و آب را جاری کنیم و در پاسخ به این سوال که، علاقه وی به حوزه فرهنگ و هنر از کجا نشات می گیرد؟ ابراز داشت: از نظر من، هرکسی که عاقل باشد و بخواهد با عقلانیت کار کند، باید به فرهنگ و هنر توجه کند وگرنه باقی کارها، رو بنایی است.
دنبال نمایش مفاهیم انسانی در آثارمان نیستیم
دیدار یاد شده اختصاص داشت به استاد مهدی فقیه که بیش از پنج دهه است در سینما، تئاتر و تلویزیون حضور تعیین کننده و جدی دارد و سینما را به صورت آکادمیک و علمی در فرانسه و ایران آموخته، و با پشتوانه ای غنی وارد این عرصه شده است. اغلب مخاطبان سینما، مهدی فقیه را با بازی در نقش بابا عقیل فیلم هور در آتش می شناسند . این هنرمند در جواب این پرسش که شیراز و استان فارس، چه کمبودی در حوزه معنویت هنر دارد؟ و اینکه به لحاظ فیزیکی، سالن ها ساخته می شوند، اما اگر اثری فاخر باشد، مردم حاضرند حتی در خیابان نیز به تماشای آن بنشینند؛ اظهار داشت: معنویتی که در ابتدا ذکر کردید، هنر اگر آن معنویت را در بر نداشته باشد، فاقد نام هنر است و به آن، هنر اطلاق نمی شود، آن معنویت باید در درون هنر باشد، حتی وقتی آثار غربی را تماشا می کنیم، آن کارهایی که درون آن ها معنویت است، مثل آثار «چارلی چاپلین»، آن قسمت که دست بر سر دختر یتیمی می کشد و به عنوان کمدین دیده می شود، اکنون جمهوری اسلامی آن را به نمایش می گذارد، کاپیتالیسم آن را اکران می کند، انسان های زرد و سیاه و سرخ آن را تماشا می کنند و از آن لذت می برند و در عین حال، برخی آثار کمدی خودمان را مد نظر بگیرید، آیا قابل دیدن هستند؟ چرا اماکن دیگری ساخته می شود، اما سالن تآتر ساخته نمی شود؟
استاد فقیه ادامه داد: ما این درگیری را داریم، دنبال نمایش مفاهیم انسانی در آثارمان نیستیم، تنها به دنبال خنده مخاطب هستیم، ما که این را نمی خواهیم، البته که آن معنویت، خنده های خوبی هم دارد، ما به شادی قائلیم، اما شادی در کنار عرضه مفاهیم صحیح، نه آن که تنها با دیالوگ ها، مخاطب را بخندانیم، موقعیت های شادی را با مفاهیم صحیح به وجود آوریم نه با متلک و کلام نادرست.
وی گفت: درباره جایگاه که ذکر کردید، من از آن جهت بر این قضیه اصرار دارم که اگر این شهر، چندین سالن تآتر داشت، اطمینان می دهم که مورد توجه قرار می گرفت و استقبال قابل توجهی از آنان می شد، چرا اماکن دیگری ساخته می شود، اما سالن تآتر ساخته نمی شود؟ مکان هایی بسازند برای تآتر، مردم استقبال می کنند، این به نفع همه است. این بازیگر سینما و تئاتر و تلوزیون در پایان با تاکید بر اینکه، نسل جدید، این جوانان، باید برای تماشای آثار هنری به سالن ها بیایند، همدیگر را ملاقات کنند، نه آن که در خانه ها، تماشاگر آثار بی ارزش ماهواره باشند، خاطر نشان کرد: آثار ارزشمند و فاخر موسیقی و تآتر و فیلم را در سالن ها به تماشای جوانان بگذارید تا ببینند، بشناسند، حتی یکدیگر را بشناسند، و اطمینان می دهم، هنر می تواند جلوی مسائل ناهنجار را بگیرد.
انتهای پیام
گزارش: فتانه حق پرست