عوامل هشت گانه خطر مسمومیت با گاز مونوکسیدکربن
مسوول واحد مبارزه با بیماری های غیرواگیر مرکز بهداشت شهدای والفجر گفت: با افزایش سرما و استفاده بیشتر از وسایل گرمازا لازم است عملکرد صحیح این وسایل بررسی و به این مهم توجه شود برای پیشگیری از بروز مسمومیت، تمامی درزها و منافذ در مکان هایی که وسایل گرمایشی روشن است، مسدود نشود.
به گزارش سینا پرس فارس، دکتر نگار میرزاد گفت: مسمومیت با گاز مونوکسید کربن یکی از مرگبارترین انواع مسمومیت ها است و به مرگ خاموش از آن یاد می شود. مرگی که در کمال ناباوری فردی که به خواب رفته است را آرام آرام به سوی خواب ابدی می برد. اما با رعایت روش های بسیار ساده و اهمیت دادن به ایمنی استفاده از وسایل گازسوز، وسایل گرمایشی و وسایلی که سوخت فسیلی مانند نفت و گازوئیل در آنها استفاده می شود، قابل پیشگیری است.
میرزاد افزود، منوکسید کربن گازی بی رنگ، بی بو، بی طعم و غیر محرک است که در اثر سوختن ناقص سوخت های فسیلی مانند نفت، گاز، بنزین تولید می شود. مرگ خاموش بسیاری از هموطنان در سال های اخیر در اثر استفاده نامناسب از بخاری های گازی و سوخت ناقص آن ها، زنگ خطری است تا در استفاده از وسایل گازسوز توجه بیشتری داشته باشیم.
دلایل تولید گاز مونوکسید کربن ناشی از وسایل گازسوز
این مسوول واحد مبارزه با بیماری های غیرواگیر مرکز بهداشت شهدای والفجر گفت، استفاده از لوله های قابل انعطاف فنری؛ خرطومی یا آکاردئونی به عنوان دودکش به خاطر سهولت در نصب، با استقبال عمومی مواجه شده است که به دلیل وجود منافذ ریز در طول لوله، عدم اتصال کامل به وسیله گازسوز، تغییر شکل اولیه با مرور زمان می تواند موجب بازگشت گازهای سمی به محیط شود.
نگار میرزاد ادامه داد، دودکش های رو به پایین گازهای سمی را خارج نمی کند. همچنین لازم است از نصب دودکش به صورت افقی خودداری کنیم، زیرا گازهای گرم حاصل از احتراق به صورت افقی خارج نمی شود.
اتصال دو وسیله گازسوز به یک دودکش اصلی می تواند منجر به افزایش بار دودکش و بازگشت گازهای سمی به محیط شود.
او افزود، در نصب دودکش از کمترین تعداد زانو استفاده شود، در غیر این صورت مکش دودکش کم و موجب پس زدگی گازهای سمی میشود. به ازای هر زانوی ۹۰ درجه باید به ارتفاع بخش عمودی اضافه شود.
وی خاطر نشان کرد، از قرار دادن قطعات لوله دودکش به صورت لب به لب خودداری شود و از دودکشهای نوع نر و ماده که باعث آب بندی در محل اتصال و خارج نشدن گازهای حاصل از سوختن می شود، استفاده کنیم.
نگار میرزاد گفت: قرار دادن دودکش در ظرف آب برای تصفیه گازهای سمی هیچگونه تأثیری در کم کردن خطرات مسمومیت نداشته و محصولات احتراق از محل خارج نمی شود. این اقدام خطری جدی برای مصرف کنندگان گاز طبیعی حتی در فضاهای کوچک، نظیر مغازه و فروشگاه است.
میرزاد افزود، به طور کلی استفاده از دودکشهایی که از پنجرهها و دیوارههای جانبی ساختمانها خارج میشود غیر اصولی و غیر استاندارد است و کارایی لازم را در تهویه محصولات احتراق ندارد که باید در استفاده از آنها اجتناب شود.
او ادامه داد، دودکش وسایل گازسوز در محل عبور از شیشه پنجره ها نباید مستقیم با شیشه در تماس باشد، زیرا امکان شکستن شیشه در اثر حرارت و افتادن دودکش وجود دارد. در صورتی که دودکش از پنجره به بیرون هدایت شده است، باید دارای دست کم یک متر ارتفاع از محل خروج از بالای پنجره باشد. همچنین توصیه می شود خروجی دودکش ها را زیر سقف و فضای بسته حیاط خلوت قرار ندهیم.
وی افزود، داشتن کلاهک مخصوص(H) برای دودکش در پشت بامها برای جلوگیری از مسدود شدن راه دودکش اهمیت بالایی دارد.
این مسوول واحد مبارزه با بیماری های غیرواگیر مرکز بهداشت شهدای والفجر گفت: به علت آنکه عمل احتراق در شومینه در محیط باز صورت میگیرد (در درون محفظه نیست) انتشار محصولات احتراق (شامل co و co۲) در مقایسه با سایر وسایل گازسوز با محفظه، بسیار بیشتر است. بنابراین استفاده از شومینه در محل های که قابلیت نصب بخاری با محفظه احتراق وجود دارد توصیه نمی شود.
نگار میرزاد، یکی دیگر از عوامل را مسدود بودن مجاری لوله های دودکش د انست و افزود، تمامی وسایل گازسوز باید دارای نشان استاندارد باشد.
میرزاد ادامه داد، از آنجا که استفاده از هر وسیله گازسوز باعث مصرف اکسیژن محیط می شود، بنابراین تامین هوای لازم و تهویه شدن هوا برای واکنش زنجیرهای سوختن کامل لازم و ضروری است، پس باید شرایطی فراهم شود تا عمل تهویه هوا در محیطی که وسایل گازسوز وجود دارد به راحتی انجام شود، به عنوان مثال وجود فضای باز زیر درها، باز گذاشتن دریچه های کولر، باز گذاشتن یک پنجره کوچک یا دریچه لازم و ضروری است.
او درپایان افزود، توصیه می شود در منازلی که به هر شکل از وسایل گرمازای شعلهدار استفاده میشود، در و پنجرهها را درز گیری نکنیم.
گزارش: محمدرضا قشقایی زاده