کشف ساختار پنهان در قديمي ترين نور جهان
سیناپرس: تابش زمينه کيهاني يا تابش ريز موج کيهاني تابشي الکترو مغناطيسي است که درسراسر کيهان وجود دارد و قدمتش به ۱۳.۸ ميليارد سال قبل ميرسد.
اين تابش در سال ۱۹۶۴ توسط پاتزياس و ويلسون به طور تصادفي در آزمايشگاه کشف شد و دماي آن تنها ۲.۷۶ درجه سلسيوس از صفر مطلق يا ۲۷۳.۱۵- درجه سلسیوس گرم تر است و مي توان تاثير آن را به صورت برفک روي تلويزيونهاي قديمي مشاهده کرد. حالا در اين اندازه گيري جديد که با کمک آشکار ساز تلسکوپ «هوان ترون» در آتاکاماي شيلي انجام شده نشان ميدهد در اين تابش رد پايي از شکلگيري ساختار هاي اوليه کيهان به جا مانده است.اين رديابي منجر به تهيه نقشه هاي جديدي از کيهان خواهد شد که ميتوان با کمک انها به حل برخي رازهاي هستي مانند ماده تاريک دست زد.
اين يافته توسط کنسرسيوم «خرس قطبي» به رهبري دکتر «آدريان لي» انجام شده است. نتايج اين تحقيق مهر تائيدي هستند بر نتايج پروژه «بايسپ۲» که نتايجش زمستان گذشته منتشر شده بود. تيم تحقيقاتي خرس قطبي در حقيقت با اين يافتهها نگاهي انداخته به زماني که کيهان تنها کسري از ثانيه عمر داشته و به سرعت در حال گسترش بوده است، مرحلهاي که در کيهان شناسي به آن فاز تورمي گفته ميشود. در اين دوران فوتونها به صورت پرشي به اجزاي جهان در حال شکل گيري برخود کرده و باعث يونيزه شدن اتمها مي شد.
اين روند تا ۳۸۰ هزار سال بعد از تولد کيهان ادامه داشت تا اين که فوتون هاي آنقدر سرد شدند که نخستين اتمها هيدروژن از ترکيب يک پروتون و يک الکترون شکل گرفتند. در اين هنگام پروتون ها به صورت مستقيم در کيهان به پرواز درآمدند. دکتر لي سرپرست اين تحقيق مي گويد:« با اين حال همان فوتون هاي قدرتمند که باعث يونيزه شدن ماده ميشدند امروز تا دماي منفي ۲۷۰.۳۹ درجه سانتيگراد سرد شدهاند اما هنوز حاوي اطلاعات ارزشمندي از برخوردهايشان با ماده در جهان آغازين هستند.»
اين تعامل باعث ايجاد نوعي قطبش خاص در اين فوتونها شده که توسط اين گروه کشف شده است. اين کشف ممکن است علاوه بر کمک به تعيين سرنوشت ماده تاريک راهي براي بررسي دلايل غلبه انرژي تاريک بر نيروي گرانش و گسترش جهان بگشايد.