گزارش تصویری و تحلیل فنی بقعه ابولولو کاشان
این بقعه از صحن و سرا ، رواق و گنبدی مخروطی شکل تشکیل شده است . گنبد مقبره مخروطی شکل است که با کاشی های لعابدار فیروزه ای ، مشکی ، سفید وطلائی و با نقوش هندسی تزئین شده است . سردر ورودی این بنا احتمالاً جدید بوده و دارای تزئینات مقرنس مزین به کاشی با رنگ های : سبز ، لاجوردی و خرد لی و ستاره پنج پر است.
تاریخ بنای اولیه گنبد و بارگاه او مشخص نیست ولی بر کاشی های قبر تاریخ 777 ه . ق دیده می شود که ضریح چوبی آن را در بر گرفته است . (در حال حاضر این ضریح وجود ندارد) بر اساس متون تاریخی در کنار این بقعه سنگ قبری تاریخی وجود دارد به نام سید عزالدین تاج الدین که نشان می دهد نسب شخص مذکور با هجده نسل به امام چهارم می رسد.
صحن بنا نیز به نظر تازه ساخت می آید و تنها در داخل بنا و زیر گنبد تزئینات ایلخانی مشاهده می شود . کاشی کاری روی گنبد نیز مرمت شده و جدید بوده و مربوط به تعمیرات 50 سال قبل است. ایوان ورودی به صحن ضریح منتهی می شود که دارای تزئینات تلفیق آجر و کاشی است که در بالای طاق به صورت یک شمسه و با نقش ستاره ایرانی در رنگ های فیروزه ای و مشکی مشاهده می شود که به تازگی بند کشی شده است . محوطه زیر گنبد به صورت هشت ضلعی بوده و از داخل با تلفیق آجر و کاشی های فیروزه ای و لاجوردی تزئین شده است. گنبد از داخل به شکل مخروطی نبوده و قوس دار است که این موضوع نشان دهنده دو پوسته بودن گنبد است. در قسمت بالای دیواره ها و ابتدای ساقه گنبد ، پنجره های آجری مشبکی وجود دارد که بین پنجره ها قوس های متحدالشکلی تعبیه شده اند. تعداد پنجره ها در این بخش هشت عدد است . صندوق ضریح موجود در بنا نیز فلزی و کاملاً جدید است.
بر اساس شواهد و مستندات موجود ، شالوده این بنا در عصر ایلخانی ساخته شده و در گذر زمان تزئینات و الحاقات متعددی تا دوران قاجار به آن افزوده شده است.
به گفته برخی از مولفین اسلامی ، ابولو لو فیروز ، جوانی صنعتگر از مردم فین کاشان بود که اعراب او را به بردگی به مدینه بردند و چون بر اثر تحمل شکنجه های فراوان به جان آمده بود از راه کینه جوئی ، عمر خلیفه دوم را به قتل رساند.
تاریخ بنای اولیه گنبد و بارگاه او مشخص نیست ولی بر کاشی های قبر تاریخ 777 ه . ق دیده می شود که ضریح چوبی آن را در بر گرفته است . ( در حال حاضر این ضریح وجود ندارد ) بر اساس متون تاریخی در کنار این بقعه سنگ قبری تاریخی وجود دارد به نام سید عزالدین تاج الدین که نشان می دهد نسب شخص مذکور با هجده نسل به امام چهارم می رسد . این بنای تاریخی در گذشته در خارج از دروازه فین قرار داشت و دارای موقوفاتی برای تامین مخارج خود بوده است.
بقعه تاریخی ابولولو کاشارن به شماره 1091 و در تاریخ 15/6/1354 در فهرست اثار تاریخی ایران به ثبت رسیده است.
گزارش تصویری و تحلیل فنی : احسان محمدحسینی- فاطمه کردی
No tags for this post.