گزارش تصویری و تحلیل فنی امامزاده فضه خاتون دماوند
در حال حاضر بنای تاریخی بقعه امامزاده فضه خاتون دماوند از دوبخش تشکیل می شود :
- اتاقی مستطیل شکل
- اتاق مقبره
متاسفانه در سال های اخیر و طی مرمت های انجام شده توسط مردم محلی ، هر دو این بخش ها به وسیله سیمان سفید اندود و روی سقف آن ها نیز پوشش شیروانی فلزی نصب شده است.
در پرونده این بنا در سازمان میراث فرهنگی کشور در مورد قدمت و پیشینه بقعه امامزاده فضه خاتون ، چنین نوشته شده است: با توجه به کلیه شواهد و مدارک و مقایسه معماری بنای این امامزاده با امامزاده قاسم به احتمال قریب به یقین ، قدمت هر دو به قرون شش یا هفت هجری باز می گردد .
در ورودی بنا در ضلع شرقی آن قرار گرفته و یک پنجره مستطیل شکل نیز در دیواره ضلع جنوبی اتاق مستطیل شکل دیده می شود که به عنوان نورگیر از آن استفاده می شود.
بنای اتاق مقبره از بیرون دارای پلان دایره ای شکل است که یک پنجره کوچک در دیواره ضلع غربی اتاق مقبره وجود دارد. بنا از داخل هشت ضلعی بوده و دارای اندود گچ و در هر ضلع آن یک طاق نما اجرا شده است. دیواره ها و کف بنا نیز با سنگ مرمر سیاه رنگ پوشیده شده و گنبد آن نیز دو پوسته است . این طور که از شواهد استنباط می شود ، بنای مزبور به تازگی مرمت شده است .
زیارت نامه موجود در محل امامزاده نسب فضه خاتون را بنت امام موسی بن جعفر علیه السلام ذکر کرده است. در ورودی امامزاده در شرق واقع و به اتاقی که در ابعاد 50/6 × 50/6 متر بوده و جدیداً احداث شده ، متصل می شود.
ضریح امامزاده چوبی و فاقد هر گونه تزئین بوده و ازاره مقبره اصلی و اتاق کنار آن تا حدود 70 سانتیمتر از سنگ سیاه تزئین شده است . در پرونده این بنا در سازمان میراث فرهنگی کشور در مورد قدمت و پیشینه بقعه امامزاده فضه خاتون ، چنین نوشته شده است: با توجه به کلیه شواهد و مدارک و مقایسه معماری بنای این امامزاده با امامزاده قاسم به احتمال قریب به یقین ، قدمت هر دو به قرون شش یا هفت هجری باز می گردد .
گزارش تصویری و تحلیل فنی : احسان محمدحسینی – فاطمه کردی
No tags for this post.