كودكان و واكنش به استرس ناشي از روابط اجتماعي
مطالعات قبلي اهميت تاثير روابط اجتماعي را بر رفتار و سلامت انسان نشان داده اند اما تاكنون مطالب چنداني درباره تبعات استرس زاي نوع درك كودكان از روابط اجتماعي اطراف خود و چگونگي تاثير آن بر تكامل آنها وجود نداشت.
اكنون گروهي از محققان دانشگاه ميسوري مشخص كردند كه كودكان و نوجوانان به تنش ناشي از شبكه هاي اجتماعي (اطراف) خود به صورت فيزيكي واكنش نشان مي دهند.
محققان معتقدند كه كيفيت و دامنه روابط اجتماعي كه در دوران كودكي شكل مي گيرد، مي تواند عواقب فيزيولوژيكي مهمي بر سلامت جسمي و رواني آنها در جواني داشته باشد.
مارك فلين رييس بخش مردم شناسي در كالج هنر و علوم MU مي گويد: كورتيزول و آلفا آميلاز بزاقي دو هورموني هستند كه در واكنش به فشار و يا تنش بيروني ترشح مي شوند.
وي خاطرنشان كرد كه در بخشي از سيستم عصبي خودكار، ترشح كورتيزول به صورت سريع و ناخودآگاه صورت مي گيرد و مي توان سطح آن را در بزاق اندازه گيري كرد، بنابراين اندازه گيري كورتيزول شاخص خوبي براي استرس در بدن است.
وي افزود: واكنش فيزيولوژيكي معمول به استرس، آزاد شدن هورمون هايي مانند كورتيزول در اين سيستم است.
تعيين اينكه آيا روابط اجتماعي موجب بروز استرس در كودكان مي شود، مهم است زيرا فشار رواني مي تواند بر رفتار و سلامت انسان در سال هاي بعدي زندگي تاثير بگذارد.
محققان در اين مطالعه از اطلاعاتي استفاده كردند كه به مدت بيش از دو دهه از يك روستاي كوچك در شرق ساحل دومينيكا جمع آوري شده بود.
آنها در اين مطالعه 40 كودك پنج تا 12 ساله را كه نماينده حدود 80 درصد از كل كودكان اين روستا بودند، انتخاب كردند و براي اندازه گيري درك آنها از تراكم و نزديكي روابط اجتماعي شان، از هر كودك يك سري سوال هايي در مورد دوستان آنها پرسيدند.
همچنين بزاق كودكان قبل از محاسبه، در جريان محاسبه و بعد از آن نمونه برداري و سطوح كورتيزول و آلفا-آميلاز آنها اندازه گيري شد.
محققان متوجه شدند، كودكاني كه درباره اندازه و تراكم شبكه هاي اجتماعي خود تحت استرس قرار گرفته بودند، سطوح كورتيزول افزايش يافته اي داشتند و با ترشح آلفا-آميلاز ، بيشتر واكنش نشان دادند.
محققان خاطر نشان كردند كه مطالعه آنها در راستاي يك تحقيق قبلي در مورد استرس، تنهايي و حمايت اجتماعي در بزرگسالان است با اين تفاوت كه آنها در اين مطالعه كودكان را مورد بررسي قرار داده اند.
به گزارش ايرنا از پايگاه اينترنتي مديكال اكسپرس، اين مطالعه جديد به تازگي در نشريه Social Neuroscience منتشر شده است.