افزايش پنج درجه اي دماي زمين تا سال 2100 ميلادي
نشستي به مناسبت روز 21 آوريل سال جاري ميلادي در رابطه با امضاي توافق نامه پاريس، با همكاري اين واحد دانشگاهي و انجمن متخصصان محيط زيست ايران و با حضور مسئولان ذيربط در موضوع 'تغييرات اقليم' برگزار و در اين نشست، توافق پاريس مورد نقد و بررسي قرار گرفت.
مهندس علي اصغر رجبي در اين نشست با بيان اينكه تعادل بين توليد، انتشار و جذب گازهاي گلخانه اي برهم خورده است، افزود: هرچه غلظت گازهاي گلخانه اي افزايش يابد، جذب گرما از تابش خورشيد بيشتر خواهد شد و در نتيجه دماي زمين افزايش مي يابد.
وي ادامه داد: تغييرات اقليم اثرات نامطلوب مستقيمي نظير شيوع بيماري ها، تغييرات در كشت و زراعت و خشكسالي و اثرات غيرمستقيمي در وضعيت اقتصادي كشورهايي كه وابسته به فروش نفت هستند، در نتيجه كاهش تقاضا و قيمت نفت به همراه دارد.
رجبي با اشاره به توافق نامه پاريس تصريح كرد: در اين توافق نامه كاهش انتشار گازهاي گلخانه اي و جلوگيري از افزايش دماي كره زمين مدنظر قرار داده شده است، كه هر كشور بسته به توسعه و پيشرفت و شرايط آن مسئوليت متفاوتي در اين زمينه دارد.
وي با اشاره به مسئوليت و تعهد ايران در كنفرانس پاريس گفت: ابلاغ سياست هاي كلي رهبر معظم انقلاب در راستاي حفاظت از محيط زيست و منابع طبيعي و قانون اصلاح الگوي مصرف نشان از عزم راسخ ايران در اين عزم جهاني دارد.
رجبي ادامه داد: اقتصاد كم كربن، كاهش انتشار گازهاي گلخانه اي و بهينه سازي مصرف انرژي، كاهش آلودگي هوا، اصلاح الگوي مصرف و افزايش راندمان از جمله مواردي است كه در سياست هاي كلي رهبر معظم انقلاب در حفاظت از منابع طبيعي و همچنين قانون اصلاح الگوي مصرف به آن اشاره شده است؛ اين اقدامات مي تواند به اقدامات موثر ايران در راستاي توافق نامه پاريس منجر شود.
وي خاطرنشان كرد: بر اساس برنامه ششم توسعه ميزان شدت مصرف انرژي تا پايان اين برنامه بايد حدود 50 درصد كاهش يابد كه دستيابي به اين هدف تنها با همكاري تمام نهادها، دستگاه ها و آحاد جامعه صورت خواهد گرفت.
دكتر سعداله نصيري قيداري دبيركل كميسيون ملي يونسكو در اين نشست با اشاره به تعهد 195 كشور در كنفرانس پاريس براي تقويت واكنش جهاني نسبت به تهديد تغيير اقليم در زمينه توسعه پايدار و تلاش براي ريشه كن كردن فقر گفت: نگهداشتن افزايش دماي ميانگين جهاني در حد كمتر از 2 درجه سلسيوس پايين تر از سطح دما تا قبل از دوران صنعتي شدن و تقويت توانايي مقابله و سازگاري با اثرات نامطلوب تغييرات اقليم از جمله اهداف مهم اين توافق نامه است.
وي با بيان اينكه تاكنون 21 نشست و كنفرانس براي التزام و همكاري كشورها در حفاظت از محيط زيست برگزار شده است، ادامه داد: توسعه، پيشرفت و صنعتي شدن راهي است كه بشر نيازمند آن است، اما بايد تلاش كرد تا كمترين تأثير مخرب را در محيط زيست و تغييرات اقليم داشته باشد.
دبيركل كميسيون ملي يونسكو با بيان اينكه توافق نامه پاريس شامل 29 ماده است، اضافه كرد: كاهش انتشار گازهاي گلخانه اي، سيستم شفاف براي پايش اقليم و فعاليت هاي مرتبط با آن، تأمين منابع مالي و انتقال تكنولوژي مورد نياز براي مقابله با تغييرات اقليم و سازگاري با اثرات نامطلوب آن از جمله موادي است كه كشورها نسبت به آن متعهد شده اند.
دكتر حميدرضا غفارزاده مديركل روابط بين الملل واحد علوم و تحقيقات نيز در اين نشست با بيان اينكه موافقت نامه پاريس تعهدآور نيست، افزود: درست است كه در اين توافق نامه كشورها بر كاهش ميزان درجه حرارت كره زمين تا 2 درجه پيش از صنعتي شدن و اقداماتي نظير آن توافق كرده اند، اما اگر كشوري به تعهدات خود عمل نكند هچ گونه الزام حقوقي در قبال عدم تعهد وجود ندارد.
وي گفت: از آنجايي كه بودجه و اقتصاد كشور برپايه فروش نفت است، با اجرايي شدن اين توافق نامه ميزان تقاضا و در نتيجه قيمت نفت كاهش خواهد يافت و در نتيجه در اقتصاد ما تأثيرگذار خواهد بود.
نصيري ادامه داد: اگر بخواهيم به اين توافق نامه پايبند باشيم بايد مواردي نظير صنعت و تكنولوژي حمل و نقل خود را كه آلودگي زيادي توليد مي كند، تغيير دهيم و اين امر هزينه بر خواهد بود. همچنين در بحث كشاورزي به واسطه توليد گاز متان در نوع كشاورزي حال حاضر در ايران، مجبور به تغيير در روش هاي كشت و زراعت هستيم.
دكتر محمد رجايي مقدم معاون مركز اطلاعات همگاني ملل متحد در اين نشست با بيان اينكه توافق نامه پاريس موافقت نامه اي بلند پروازانه، گويا و جهاني است كه تمام كشورها و گازهاي متصاعد شده را شامل مي شود و به گونه اي طراحي شده كه دوام يابد، افزود: اين موافقت نامهاي تاريخي است كه همكاري بين المللي براي تغييرات اقليمي را يكپارچه مي كند و راهي رو به جلو ارائه مي دهد.
وي مقدم ادامه داد: موافقت نامه پاريس چهارچوب شفافي دارد كه اطمينان و اعتماد متقابلي در ميان همه نقش آفرينان از جمله دولت ها، نهادهاي علمي و آموزشي نظير واحد علوم و تحقيقات، بخش خصوصي، جامعه مدني و سازمان هاي مردم نهاد ايجاد مي كند.
رجايي مقدم توافق نامه پاريس را آغاز راه دانست و تصريح كرد: پيام تصويب موافقت نامه پاريس، عزم راسخ جهانيان به رويارويي با تغييرات اقليمي است.
لاله دارايي، هماهنگ كننده ملي برنامه كمك هاي كوچك تسهيلات محيط زيست جهاني عمران ملل متحد(SGP/GEF/UNDP) نيز در اين نشست گفت: در زمينه بحث تغييرات اقليم نيازمند مشاركتي علمي بين مصرف كننده، بهره بردار و ذينفعان هستيم و اين امر بايد به صورت يك روش تحقيق كيفي در مباحث دانشگاهي مطرح شود تا بتوانيم برنامه ريزي از سطوح پايين را به برنامه ريزي سطوح بالا پيوند دهيم.
وي افزود: از جمله اقداماتي كه ساكنان مناطق مختلف در انجام آن كوشا بوده و پاسخ مثبتي نيز از آنها دريافت شده است، ايجاد صخره هاي مصنوعي براي رشد گسترش مرجان ها در خليج فارس و احياي تالاب ها در اطراف درياچه اروميه است.
دارايي با اشاره به اينكه در بحث توليد گازهاي گلخانه اي، ساختمان ها، انرژي هاي نو و بحث سرمايش و گرمايش نيز دخيل هستند، گفت: الگوي ساخت و ساز كنوني به هيچ عنوان پاسخگوي كاهش مصرف انرژي نيست بنابراين بايد در اين راستا نيز به فكر ارتقاي كيفيت و تغيير روش ها باشيم.
نشست بررسي توافق نامه تغييرات اقليمي پاريس با همكاري واحد علوم و تحقيقات دانشگاه آزاد و انجمن متخصصان محيط زيست ايران و با حضور مسئولاني از سازمان حفاظت محيط زيست، يونسكو، سازمان ملل متحد و اعضاي انجمن متخصصان محيط زيست ايران، جمعي ديگر از فعالان سازمان هاي مردم نهاد و دانشجويان برگزار شد.