رصد سیاره عطارد با چشم غیر مسلح امکان پذیر می شود

حامد الطافی کارشناس نجوم در خصوص رویداد نجومی امروز ، سی ام فروردین مبنی بر «رسیدن سیاره تیزپای تیر ( عُطارد) در ساعت ۱۶ و ۳۰ دقیقه به حداکثر کشیدگی شرقی خود با جدایی زاویه ای ۱۹۹ و ۹ درجه از خورشید» به مهر گفت: زاویه کشیدگی (یا به طور ساده «کشیدگی») به زاویه­ ای گفته می ­شود که خورشید در یک ضلع آن، سیاره در ضلع دیگر و زمین (یا ناظر زمینی) به عنوان نقطه مرجع در رأس آن قرار دارد.

وی افزود: بیشترین زاویه کشیدگی عطارد و زهره که مدار آن­ها داخل مدار زمین است، زمانی رخ می ­دهد که در مدارشان در دورترین موقعیت زاویه­ ای از خورشید باشد. در این حالت از دید ناظر زمینی، سیاره بیشترین فاصله ظاهری را از خورشید می ­گیرد و به این سبب یافتن و رصد آن در آسمان ساده ­تر می ­شود.

الطافی خاطر نشان کرد: بسته به اینکه سیاره در زمان کشیدگی، در شرق یا غرب خورشید باشد، بیشترین کشیدگی را به نام­های «بیشترین کشیدگی شرقی» و «بیشترین کشیدگی غربی» می­ خوانند؛ در زمان بیشترین کشیدگی شرقی، سیاره بعد از غروب خورشید در افق غربی و در بیشترین کشیدگی غربی پیش از طلوع خورشید در افق شرقی قابل مشاهده است.

وی افزود: اندازه­ بیشترین زاویه کشیدگی به دلیل بیضی بودن مدار سیارات و نیز انحراف صفحه مداری­شان نسبت به صفحه مرجع منظومه شمسی، متغیر است. این زاویه برای عطارد بین ۱۸ تا ۲۸ درجه و برای زهره بین ۴۵ تا ۴۷ درجه است.

این کارشناس نجوم عنوان کرد: در حدود ساعت ۴ بعد از ظهر روز ۳۰ فروردین، عطارد سیاره گریزپای منظومه شمسی با فاصله زاویه ­ای ۱۹.۹ درجه از خورشید، در موقعیت بیشترین کشیدگی شرقی قرار می­ گیرد؛ در غروب این روز، عطارد بالاتر از محل غروب خورشید و اندکی متمایل به سمت شرق (چپ) از قدر ۰.۴ مشاهده می ­شود.

وی اظهار داشت: رصدگران تا حدود ساعت ۹ شب که عطارد غروب می­ کند برای دیدن آن فرصت دارند و اگر دسترسی به آسمان تاریک و بدون غبار در افق داشته باشند، می­ توانند این سیاره را با چشم غیرمسلح هم رصد کنند.

الطافی با بیان اینکه  استفاده از دوربین دوچشمی یا تلسکوپ دیدن عطارد را ساده ­تر می ­کند، افزود: رصد این سیاره به دلیل ابعاد کوچک و فاصله زاویه­ ای اندکی که از خورشید می­ گیرد همواره چالشی برای رصدگران، بخصوص ناظران مناطق شهری است. در زمان کشیدگی در تهران عطارد تنها ۱۸ درجه از افق فاصله خواهد داشت.

وی تاکید داشت: بیشترین زاویه کشیدگی سیارات داخلی پدیده نادری نیست و هر چند ماه یکبار رخ می­ دهد.به گفته الطافی، عطارد تا پایان سال چندین بار در موقعیت بیشترین کشیدگی واقع می ­شود که دو کشیدگی بعدی در روزهای ۱۶ خرداد و ۲۶ مرداد، فاصله عطارد تا خورشید، یا همان بیشینه زاویه کشیدگی به ترتیب ۲۴.۲ و ۲۷.۴ درجه خواهد بود.

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا