موفقیت محققان رویان در ارتقای پرتوانی سلولهای بنیادی
مراد شریفی، مجری طرح در گفتوگو با ایسنا با بیان این که سلولهای بنیادی دارای انواع مختلفی هستند، گفت: این تحقیقات بر روی سلولهای پرتوان القایی که توانایی تولید سلولهای موجود در بدن را دارند، انجام شد. سلولهای مختلف از جمله سلولهای بنیادی حاوی مولکولی به نام RNA است که در این مطالعه به یک نوع از این مولکولها به نام میکرو RNA پرداخته شد.
وی خاطرنشان کرد: در این مطالعات مشخص شد زمانی که میکرو RNAها در سلولها کم و زیاد میشوند، رفتار سلولهای بنیادی تغییر میکند و حالت بنیادی و پرتوانی سلولها ارتقا مییابد.
مجری طرح با بیان این که در این مطالعات برای میکرو RNA ها نقشهای جدیدی در سلولها پیدا شده است، اظهار کرد: اگر بتوان سلولی را پیدا کرد که حالت پرتوانی و بنیادی سلولهای بنیادی را حفظ کند یک یافته مناسب است و ما در این مطالعات میکرو RNA هایی را پیدا کردیم که وقتی به سلولها تزریق میکنیم حالت پرتوانی و بنیادی آنها را حفظ میکند تا آنها برای مدت طولانیتری «بنیادی» باقی بمانند. این یافته به تمایز بیشتر سلول کمک خواهد کرد.
شریفی خاطرنشان کرد: سلولهای بنیادی این ویژگی را دارند که هم میتوانند با تقسیم شدن خودشان را بازتولید کنند.وی با تاکید بر این که سلولها میتوانند به دو سلول تقسیم شوند، اضافه کرد: سلولهای بنیادی نه تنها میتوانند با تقسیم شدن، خود را تولید کنند بلکه میتوانند انواع سلولهای بدن شامل چشم، پوست، مو، ریه و قلب را تولید کنند ولی باید در محیط آزمایشگاهی به آنها دستور داده شود.
مجری طرح تمایز سلولها به سمت تولید اندام را در گرو انجام کارهای آزمایشگاهی دانست و گفت: برای این امر باید سلولهای بنیادی را در محیط کشتهای مختلف قرار داد تا محیط کشت سلولهای قلب را تبدیل به قلب، محیط کشت سلولهای ریه را تبدیل به ریه و محیط کشت استخوان، سلولهای بنیادی را تبدیل به استخوان کند.شریفی به بیان تستهای آزمایشگاهی انجام شده پرداخت و گفت: در این فاز از تحقیقات سلولهای بنیادی در دو حالت بررسی شد. در یک حالت سلولها را تمایز داده نشدند و میکرو RNA ها را به آن اضافه کردیم تا اثرات میکرو RNA ها را بر روی سلولها بررسی کنیم.
وی حالت دیگر آزمایش را در حالت تمایز سلولها ذکر کرد و افزود: در این حالت به سلولها اجازه داده شد تا از حالت بنیادی خارج شوند و به سمت سلول پوست، ریه و قلب بروند و طی تمایز، میکرو RNA ها را به آنها اضافه کردیم تا رفتار سلولها با این مولکولها را مشاهده کنیم.
به گفته شریفی، میکرو RNA ها در دو حالت سلولهای بنیادی پرتوانی تمایر یافته و در حالت سلولهای تمایز یافته به سلولها تزریق شد و در هر دو حالت رفتار سلولها مورد بررسی قرار گرفت.