تسکین درد با نانومیلههای دارای پوشش پروتئینی
یک گروه تحقیقاتی از مؤسسه علوم مواد سلولی دانشگاه کیوتو موفق به ارائه روشی شدند که در آن از نانومیلههای طلا برای هدفگیری گیرندههای درد استفاده میشود.
نانومیلههای طلا ابعاد کوچکی دارند به طوری که طول و عرض آنها بین یک تا صد نانومتر است. پژوهشگران این پروژه اقدام به پوششدهی نانومیلههای طلا با نوعی پروتئین کردند؛ پروتئینی که چربی را در بدن منتقل میکنند. به این پروتئینها لیپوپروتئین گفته میشود. این پوششدهی موجب میشود تا نانومیلهها به غشاء سلولهای عصبی متصل شوند که این کار از طریق گیرندههای درد موسوم به TRV1 انجام میشود.
پرتوهای مادون قرمز به این نانومیلههای دارای پروتئین گیرندههای درد تابیده میشود. این نانومیلهها گرم شده و موجب فعال شدن گیرندههای درد در بدن میشود. با این کار یونهای کلسیم از بین غشاء اجازه عبور پیدا میکنند. با فعال شدن، گیرندههای درد حساسیت خود را از دست داده و به نوعی موجب تسکین درد میشوند. نکته مهم دیگر آن است که گرمادهی به نانومیلههای طلا موجب فعال شدن گیرندهها میشود بدون این که اثری روی غشاء باقی گذارد؛ اثری که معمولاً موجب آسیب غشاء میشود.
تحقیقات پیشین نشان داده بود که نانوذرات مغناطیسی نیز میتوانند موجب فعال شدن گیرندههای درد شوند که این کار با اعمال میدان مغاطیسی انجام میشود. در این روش لازم است سلولهای هدف به شکل ویژهای اصلاح شوند.
در این پروژه نیاز به اصلاح ژنتیکی سلولها نیست و کارایی نانومیلههای 1000 بار بیشتر از نانوذرات مغناطیسی میباشد.
توتسویا موراکامی از محققان اصلی این پروژه میگوید: «این نانوذرات طلا میتواند به مدت طولانی درون بدن باقی بمانند. کسانی که دردهای مزمن دارند میتوانند از تزریق موضعی این نانوذرات استفاده کنند.»