از مدیریت اضطراب در شرایط بحرانی بیشتر بدانید
به گزارش سینا پرس فارس، فریبا رضایی گفت: شرایط بحرانی و وقوع حوادث می تواند آسیب های جسمی و روانی بسیاری را برای افراد به همراه داشته و تنش های روانی قابل توجهی از جمله اختلالات اضطرابی برای آسیب دیدگان و بازماندگان ایجاد کند، در نتیجه لازم است مداخلات لازم از جمله آموزش خودمراقبتی صورت گیرد.
رضایی افزود، باید بدانیم اضطراب، واکنش طبیعی به شرایط سخت و تهدیدآمیز است، اما اگر این شرایط سخت و تهدیدآمیز، شدید، طولانی و رنج آور باشد، زندگی را مختل می کند.
او ادامه داد، اضطراب می تواند روی سیستم ایمنی تأثیر منفی داشته و بدن را در برابر بیماری ها ضعیف کند همچنین گاهی اضطراب باعث رفتارهای ناکارآمد می شود؛ برای مثال ممکن است باعث شود به طور مداوم اخبار اشتباه یا ناخوشایند را برای هم ارسال کنیم و پیام های درست و شیوه نامه های علمی را نادیده بگیریم.
وی خاطر نشان کرد، کارهایی که فرد مبتلا به اضطراب انجام می دهد و چرخه اضطراب خود و دیگران را گسترش می دهد، جست و جوی مداوم خبر در رسانه ها، شبکه های اجتماعی نامعتبر و همچنین عدم اطمینان و بزرگنمایی خطر را شامل می شود.
این مدیرگروه سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیرازادامه داد باید بدانید در شرایط بحرانی علائم زیر طبیعی و قابل کنترل است:
* بی قراری و کلافه بودن، ترس، شوکه شدن، اضطراب
* بدخوابی یا کم خوابی
* گوش به زنگی
* احساس گناه
* احساس ناامیدی و غمگینی
فریبا رضایی افزود، در این گونه موارد توصیه می شود اقدامات زیر را برای کاهش ترس و اضطراب انجام دهیم:
* بیشتر رفتارها و واکنش هایی که افراد در هنگام حوادث و بحران های غیرمنتظره از خود نشان می دهند، رفتارهایی طبیعی است، به همین دلیل توصیه می شود به خود یا دیگران برچسب ضعیف، ترسو و یا غیرطبیعی بودن نزنیم.
قبل از بازنشر اخبار و اطلاعات، از درستی آن مطمئن شویم؛ انتشار اخبار نادرست، اضطراب ما و اطرافیان را بی دلیل افزایش می دهد.
* با دوستان و اطرافیان خود صحبت کنیم؛ صحبت در مورد نگرانی ها به بهتر شدن حال ما کمک می کند، اما صحبت های خود را به اخبار حادثه محدود نکنیم.
* سعی کنیم بر مواردی که روی آن کنترل داریم، تمرکز کنیم؛ روش های آرام سازی را به کار ببریم؛ خود را سرگرم کنیم، فیلم تماشا کنیم یا هر فعالیت لذت بخشی که باعث آرامش می شود را انجام دهیم.
* از موقعیت هایی که استرس ما را زیاد می کند، دوری کنیم؛ برای مثال کمتر اخبار را بررسی کنیم.
* در مورد نگرانی ها و احساسات خود حرف بزنیم و از بیان آنها خجالت نکشیم؛ اجازه بروز احساساتی مانند گریه و خشم را به خود و دیگران بدهیم.
* با احساسات و فکرهای خود نجنگیم، تغییر حال ما در هر لحظه طبیعی است و برای حل و فصل آن زمان لازم است.
* در مواقع استرس نفس های عمیق بکشیم؛ چند نفس عمیق از بینی بکشیم و به آرامی از دهان خارج کنید(۵ بار تکرار)
* به روانشناسان مراکز خدمات جامع سلامت و پزشکان خانواده مراجعه کنیم.
* می توانیم با خط تلفن ۴۰۳۰ تماس برقرار کرده و مشاوره تلفنی دریافت کنیم.
* در حضور کودکان در مورد اخبار بد صحبت نکنیم.
* اعضای بدن خود را رها کنیم و تمرین های آرامش بخش انجام دهیم.
* به کودکان اطمینان دهیم این موقعیت موقتی است.
* در ذهن خود به اتفاقات مثبت و خوشایند فکر کنیم.
* در مورد موضوعی که ما را نگران کرده یا استرس داریم، با افراد آشنا و اعضای خانواده حرف بزنیم.
* به کودکان اطمینان دهیم که خطری آنها را تهدید نمی کند.
* با کودکان در منزل بازی و آنها را سرگرم کنیم.
گزارش: محمدرضا قشقایی زاده