توجه به مباحث انگیزشی برای ماندگار کردن نخبگان در کشور
به گزارش سینا پرس فارس، محمد مؤذنی در جمع اصحاب رسانه با بیان اینکه امروزه نخبگان علمی در سراسر جهان با اهداف مختلف دست به مهاجرت میزنند، یکی از ملزومات مهم برای ماندگار کردن نخبگان در کشور را توجه به مباحث انگیزشی دانست و گفت: رفع مسائل معیشتی از یک سو و ایجاد بستری برای انجام فعالیت بهتر و بروز استعدادها و توانمندیها، از سوی دیگر اهمیت دارد.
رئیس دانشگاه شیراز خاطرنشان کرد: دانشگاه بسترسازی برای بروز این مهم از طریق مراکز رشد و شرکتهای دانش بنیان را دنبال میکند.اخیرا هم طرح دستیار فناوری که محل عملیاتی شدن این طرح هم شیراز اعلام شده، در دستور کار قرار گرفته است.
مؤذنی در عین حال تاکید کرد که وظیفه اصلی جذب نخبگان و ایجاد زمینه اشتغال آنها به عهده بنیاد ملی نخبگان و معاونت علمی رئیس جمهوری است.
او در پاسخ به سوال یک خبرنگار درخصوص حواشی دانشکده ادبیات، با بیان اینکه قرار بر جابهجایی دانشکده ادبیات از محل کنونی نبوده و این برداشت به واسطه انتقال غیرصحیح اطلاعات ایجاد شده است، خاطرنشان کرد که دانشکده ادبیات همچنان در جوار آرامگاه لسان الغیب، حافظ شیرازی خواهد ماند.
موذنی خاطرنشان کرد که با منتفی شدن انتقال آن بخش از میراث فرهنگی کشور به شیراز، عملا موضوع منقضی است، گفت: بخشی از استانداری فارس در ساختمان دانشکده ادبیات فارسی مستقر بود که اکنون قسمتی تخلیه شده و قرار است مابقی نیز به دانشگاه بازگردانده شود.
رئیس دانشگاه شیراز تاکید کرد که تمام ساختمانهای دانشگاه شیراز مربوط به دانشکدههای علوم و ادبیات فارسی واقع در چهارراه ادبیات، همچنان با کاربری علمی و آموزشی به کار خود ادامه خواهد داد.
موذنی با اشاره به اهمیت جایگاه رسانه و نقش آن در اعتلای یک جامعه بیان کرد: یکی از روشهای موثر در توقف رشد و پیشرفت و اعتلای یک جامعه، حاکمیت فضای یاس و ناامیدی و بزرگنمایی مشکلات و به حاشیه بردن موفقیتهاست.
او با بیان اینکه میزان سیاهنمایی و انعکاس اخبار ناامیدکننده در مورد ایران، بالغ بر هشتاد برابر دیگر کشورهای جهان است، یکی از رسالتهای مهم رسانهها را تلاش برای ایجاد و گسترش امید و نشاط در جامعه دانست و گفت: این به معنای انعکاس ندادن اخبار نیست. انعکاس صحیح و دقیق خبرها و توجه بیشتر به اخبار خوب و امیدبخش باید مد نظر باشد.
موذنی در ادامه با بیان اینکه افزایش تعداد رشتهها و گرایشهای تحصیلی دانشگاه شیراز با میزان توسعه فیزیکی آن همخوانی نداشته است، گفت: به همین دلیل بعضی از ساختمانهایی که اکنون به عنوان دانشکده یا مرکز اداری استفاده میشود، کاربری دیگری داشته و به اجبار به طور موقت مورد استفاده آموزشی قرار گرفته است.
رئیس دانشگاه شیراز همچنین با بیان اینکه در مورد ساختمان موزه تاریخ طبیعی نیز نظرات مختلفی وجود دارد، تاکید کرد که با توجه به فرسودگی ساختمان کنونی این موزه و دوری آن، یکی از پیشنهادها، ایجاد موزه در محل کنونی یکی از ساختمانهای موجود در چهارراه ادبیات است.
موذنی، یکی از مشکلات جدی دانشگاه شیراز را پراکندگی دانشکدهها و مراکز علمی و پژوهشی دانست و گفت: از گذشته طرح ایجاد پردیس دانشگاهی و انتقال دانشکدههای مختلف به این مکان مد نظر بوده و اراضی منطقه "پشت مله" نیز برای همین هدف در نظر گرفته شده و در آینده باید این کار انجام شود.
رئیس دانشگاه شیراز در خصوص ماجرای سر در این دانشگاه ضمن بیان اینکه بیانیهای از سوی روابط عمومی دانشگاه مبنی بر دلایل چرایی احداث این سر با سازه فعلی منتشر شد، گفت: لزوم ایجاد یک نماد برای ورودی دانشگاه شیراز موضوعی است که شاید ابتدای دهه هفتاد جدی شد و حتی فراخوانی هم منتشر شد اما در نهایت به دلایلی متوقف ماند.
موذنی، به هم خورد منظر شهری خیابان ارم به عنوان یک مسیر مهم گردشگری، دانشگاهی را یکی از این دلایل دانست و تاکید کرد که بحث طراحی و نصب یک المان مناسب برای دانشگاه شیراز همچنان در دستور کار قرار دارد.
او همچنین در خصوص تمهیدات دانشگاه شیراز برای حمایت از نخبگان در راستای جلوگیری از مهاجرت هم گفت: مهاجرت یک موضوع جهانی و بینالمللی است و در ایران هم به دلیل مسائلی به ویژه اقتصادی، این موضوع پررنگ شده و البته یکی از موضوعاتیست که بسیار پررنگتر از آنچه هست، جلوه داده شده است.
او همچنین تعداد دانشجویان ورودی دانشگاه شیراز در سال گذشته را ٣٣ نفر و تعداد دانشجویان خارجی این دانشگاه را ٣٥٠ نفر در ٤٥ رشته تحصیلی اعلام کرد و گفت: در یکسال اخیر افزایش ١٤٠ نفری جذب دانشجوی خارجی داشتهایم که امید است این روند افزایشی، تداوم یابد.
رئیس دانشگاه شیراز با بیان اینکه صندلی خالی در سال ١٤٠٠ نداشتیم اما در بعضی از زشتههای علوم انسانی و کشاورزی کاهش تعداد دانشجو داشتهایم، خاطرنشان کرد: خوشبختانه دانشگاه شیراز دانشجوی ستاره دار ندارد.
مؤذنی از تلاش دانشگاه بر حضوری شدن تمام رشتهها در سال تحصیلی جدید خبر داد و گفت: به دلیل اینکه بخشی از خوابگاهها در حال بازسازی است، ممکن است بعضی از ورودیهای جدید با تاخیر یکی دو هفتهای وارد دانشگاه شوند.
او در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه به عملکرد پژوهشی خود در دانشگاه شیراز نمره چند میدهید؟ گفت: بنده حدود ۹ ماه است که در مسند ریاست این دانشگاه قرار گرفتهام و عملکرد در آینده مشخص میشود.
رئیس دانشگاه شیراز با بیان اینکه این دانشگاه در سال ٢٠٢١، دو هزار و ١٦٣ مقاله در نشریات بینالمللی منتشر کرده است، میانگین نسبت استاد به دانشجو در دانشگاه شیراز را عدد ٢٣ اعلام کرد و افزود: دانشگاه شیراز در جذب دانشجو همیشه تلاش کرده تا استانداردها را رعایت کند.
مؤذنی همچنین اعتبار سال گذشته در بخش پژوهشی را ١٥ میلیارد تومان اعلام کرد و گفت: امسال ٢٠ درصد اعتبارات پژوهشی دانشگاه شیراز افزایش خواهد یافت.
او با اشاره به استفرار مرکز شتاب دهنده کوانتوم، مرکز نوآوری علوم انسانی، مرکز نوآوری مهندسی، پردیس مشترک علم و فناوری و…گفت: دانشگاه شیراز تلاش کرده تا با راهاندازی این مراکز بستری فراهم کند تا دانشجویان حین تحصیل خدمات مشاورهای، بازاریابی، مشاوره مالی و فرایند تبدیل ایده به محصول را دریافت و دنبال کنند.
رئیس دانشگاه شیراز با بیان اینکه این دانشگاه قراردادهای کاربردی برای ازدیار برداشت از مخازن فنی، حوزه محیط زیست و … دارد، گفت: دانشگاه شیراز هماینک ٧٠ بخش تخصصی دارد.
موذنی تصریح کرد: کاربردی شدن پژوهشها به صورت جدی برای ارتقای کیفیت زندگی مردم و حل مسائل جامع باید در دستور کار قرار بگیرد.
او ادامه داد: همچنین مقرر شده راکتور ١٠ هزار مگاواتی در استان فارس با همکاری بخش مهندسی هستهای دانشگاه شیراز احداث شود.
رئیس دانشگاه شیراز در ادامه به چرایی تاخیر در احداث نیروگاه خورشیدی ۷۰ مگاواتی در این دانشگاه هم اشاره و بیان کرد: اراضی پیشبینی شده برای این نیروگاه اوقافی است و موافقت نهایی با این پروژه توسط اداره اوقاف انجام نشده که با اعلام موافقت، پروژه کلید زده خواهد شد.
موذنی عنوان کرد: قرار بوده ٥٠٠ هکتار زمین برای احداث شهرک دانشگاهی در صدرا اختصاص داده شود اما حتی یک متر زمین هم تاکنون به دانشگاه شیراز اختصاص داده نشده است.شرکتی هم در این باره برای پیگیری موارد حقوقی و حل معارضین زمینهای موجود شکل گرفته است.
او خاطرنشان کرد: احداث دانشکده علوم پایه با ١٥ هزار مترمربع نیز در سفر مقام معظم رهبری به فارس مصوب شد که هماینک ٦٠ درصد پیشرفت فیزیکی دارد اما با گذشت زمان به دلیل اتمام اعتبارات پیشبینی شده، متوقف شده است که در حال تلاش برای اخذ اعتبارات جدید هستیم.
رئیس دانشگاه شیراز عنوان کرد: در سفر رئیس جمهور دولت سیزدهم هم برای تجهیز دانشکده مهندسی شیمی، نفت و گاز ٧ میلیارد تومان مصوب شده بود که همه آن تخصیص یافت.
موذنی با بیان اینکه از بین حدود ۱۷ هزار دانشجو، نزدیک به ۷ هزار نفر خوابگاهی هستند، گفت: آمارها نشان دهنده آنست که بیشتر از ۵۰ درصد از کل دانشجویان دانشگاه شیراز، اهل یا ساکن این شهر یا به نوعی بومی شهر شیراز هستند.
گزارش: محمدرضا قشقایی زاده