سوگواره ملی آئینهای عاشورایی در شیرازبرگزار شد
به گزارش سینا پرس فارس، به نقل از اداره کل ارشاد فارس، نخستین سوگواره ملی آئینهای عاشورایی، به همت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی، حوزه هنری و جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی فارس و شهرداری شیراز و با همکاری مجموعههای مذهبی مردمی، طی روزهای پنجشنبه دهم و جمعه یازدهم شهریور به میزبانی شیراز و با حضور گروههایی از ۱۲ استان کشور در تالار حافظ برگزار شد.
طی ۲ روز برگزاری این سوگواره، گروههایی از استانهای فارس، گیلان، خوزستان، هرمزگان، لرستان، خراسان جنوبی، بوشهر، اردبیل، کهگیلویه و بویراحمد، سیستان و بلوچستان و آذربایجان شرقی و غربی، با اجرای برنامه پرداختند.
دبیر سوگواره ملی آئینهای عاشورایی در این خصوص گفت: سوگواره ملی آیین ها، آوا و نواهای عاشورایی؛ تلاشی در راستای احیای سنت ها و نغمه هایی ست که سالیان دراز در سرتاسر این مرز و بوم جان های تشنه به محبت حضرت حسین بن علی علیه السلام را سیراب کرده است.
سعید کریمی با اشاره به اینکه نواها و آواهای آیینی و عاشورایی؛ جزئی جداناشدنی از هویت ایرانی و اسلامی است و در فرهنگ عاشورایی و آیینی ایرانیان نقش مهمی را ایفا مینماید؛ گفت: موسیقی سوگواری سیدالشهدا روحی فداه در نواحی مختلف ایران هویت مستقل و خاص خود را دارد که با هجوم مدرنیته و قالب های غربی موسیقی به مرور زمان در حال فراموشی است.
دبیر نخستین سوگواره آئینهای عاشورایی ادامه داد: از نوای سنج و دمام جنوب، تا کرب زنی شمال و دهل و سرنای لرستان و دوتار خراسان، چاووش خوانی ها و مصیبت خوانی ها و شروه خوانی ها، موسیقی تعزیه و بسیاری از قالب های دیگر، همه نمونه هایی از این موسیقی به شمار میروند و حفظ و تقویت این میراث به وسیله، حفظ اصالت ها، تولیدات و نوآوری ها با نگاهداری از هویت اصیل آن، آموزش تخصصی و ترویج آیین ها، نواها و آواها عاشورایی از مهم ترین اولویت های فرهنگی در عصر حاضر است.
کریمی گفت: در این سوگواره با شناسایی آیین ها و گروه هایی از ۱۲ استان کشور، از آن ها دعوت و سعی شد از هر استان خلاصه ای از آیین های سوگواری به همراه نواها و آواهای عاشورایی آن زیست بوم اجرا شود که مجموعا در دو شب حدود ۱۴ اجرا شد.
این مقام مسئول از برنامهریزی برای برگرازی دومین سوگواره آئینهای عاشورایی خبر داد و گفت: سوگواره آیین ها، نواها و آواهای عاشورایی بخشی از برنامه های مستمرِ مکتب احیای هنرهای آیینی و عاشورایی است که اطلاعات بیشتر در مورد آن در صفحه رسمی اینستاگرام مکتب به آدرس maktab.art میشود.
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری فارس نیز در حاشیه برگزاری این سوگواره، آن را رویداد فرهنگی هنری بزرگی ارزیابی کرد که از یک سو موجب پیوند اعتقادات اصیل با زیباییهای هنر و از سوی دیگر زمینه ساز نمایشی از تنوع فرهنگی و در عین حال اشتراکات فرهنگی بین گروهها و اقوام مختلف ایرانی بود.
به نقل از استانداری فارس، اسماعیل محبیپور، میزبانی فارس و شیراز در نخستین سوگواره آئینهای عاشورایی، گفت: در این رویداد، تُرک، کُرد، لُر، بَلوچ و فارس در کنار هم حول محور یک مکتب، آنچه که در عرصه هنر شایسته بود را به نمایش درآوردند.
محبیپور گفت: وقتی هنر با اعتقادات عجین میشود قطعا آثار دلنشین و ماندگاری را خلق میکند و شنونده به وجد میآید؛ این اتفاق بزرگ برای نخستینبار در کشور در استان فارس رخ داد.
او اضافه کرد: در آیینهای محلی افزون بر اصالتها امکان نوگرایی و نوشَوَندگی وجود دارد و این ویژگی هم باعث میشود، از تکرار موضوعات و خستگی ناشی از تکرار جلوگیری شود.
معاون استانداری فارس خاطرنشان کرد: زمانی که یک واقعه تاریخی مانند عاشورا به زبانها و گویشهای مختلف و با ادبیات و ابزار متفاوت به روی صحنه میرود و به نمایش گذاشته میشود حکایت از غنای فرهنگیِ ایرانی اسلامی دارد.
وی استقبال مردم فارس از این رویداد را چشمگیر خواند و گفت: استقبال خوب مردم فارس از این برنامه نشان میدهد که ظرفیتهای فکری و تمایلات فرهنگی مردم بسیار بالاست و هرچقدر این تمایلات و عطشها با خوراک مثبت و سازنده پُر شود قطعاً خلأیی باقی نخواهد ماند تا در آن منکرات و نارساییها ظهور و بروز پیدا کند.
محبیپور یادآور شد: استقبال مردم در این دو شب نشان داد که نه در حد تالار حافظ بلکه میتوان فضای بسیار وسیعتری را برای برگزاری این برنامه در سال آینده در نظر گرفت تا میزبان مردم در این رویداد باشد. امیدواریم این امر توسط دستاندرکاران این رویداد با جدیت دنبال شود.
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری فارس افزود: برای برگزاری این رویداد عناصر دولتی صرفا به عنوان محرک و پشتیبانیکننده عمل کردند و برنامهریزی و اجرا توسط گروههای مردمی انجام شده بود و این رویکرد نیز لذت کار را چندین برابر کرد.