کشف سیارهای که به دور یک ستاره داغ در گردش است
به گزارش سینا پرس فارس، بر اساس یک پژوهش جدید، درخشانترین ستارههای آسمان شب، سیارات پیرامون خود را تکه تکه میکنند، این اظهارنظر دانشمندانی است که یک سیاره جدید و بسیار غیرعادی به نام «اچدی ۵۶۴۱۴ بی» (HD56414 b) را کشف کردهاند.
این سیاره به دور یک ستاره داغ و با دوره حیات کوتاه از نوع "ای" در حال گردش است. دانشمندان غولهای گازی با ابعاد کوچکتر از مشتری را عموما در اطراف چنین ستارههای درخشانی پیدا نمیکنند.
ستارهشناسان در دهههای اخیر، هزاران سیاره فراخورشیدی را در اطراف ستارگان مختلف در سراسر کهکشان پیدا کردهاند. تقریبا همه آنها، بیش از ۹۹ درصد به دور ستارگان کوچکتر میگردند. "یعنی طیفی از" کوتولههای سرخ کوچک تا ستارههایی که کمی از خورشید ما با ابعاد متوسطش پرجرمترند.
اما ستارگان پرجرمتر تمایل دارند همراه با تعداد کمی از سیارات فراخورشیدی که در اطراف اجرامی مانند ستارههای نوع "ای" یافت میشوند کاملا تنها باشند. ستارگانی که ازجمله درخشانترین ستارگان در آسمان شب به شمار میروند. اغلب سیارات فراخورشیدی که یافت میشوند نسبتا بزرگاند، به اندازه مشتری یا حتی بزرگتر.
این سیاره جدید میتواند به ارائه سرنخی در مورد دلیل این موضوع کمک کند؛ تا حدی به این دلیل که پیدا کردن چنین سیارهای دشوار بود. بیشتر سیارات فراخورشیدی با مشاهده حفرههای نوری که هنگام عبور از مقابل ستارههایشان اتفاق میافتد، کشف میشوند، به این معنی که سیاراتی که بیشتر از بقیه سیارات کشف میشوند مدارهای کوتاه و سریعی دارند.
اما سیاره جدید، دوره مداری نسبتا طولانی دارد. این ممکن است به این دلیل باشد که سیاراتی که پیدا کردنشان راحتتر است، به ستارهی نوع "ای" خود نزدیکترند در چنین مواقعی گاز این سیارات، توسط ستارهشان جدا میشود و تنها یک هسته باقی میماند که تشخیص و شناسایی آن غیرممکن است.
استیون جیاکالونه میگوید: این یکی از کوچکترین سیاراتی است که در اطراف این نوع ستارگان بسیار عظیم میشناسیم.
در واقع، این داغترین ستارهای است که سیارهای کوچکتر از مشتری دارد و ما آن را شناسایی کردهایم. این سیاره پیش از هر چیز به یک دلیل جالب است، اینکه شناسایی این نوع سیارات واقعا سخت است و ما احتمالا در آینده نزدیک، مشابه آنها را نخواهیم یافت.
گزارش: محمدرضا قشقایی زاده