افراد دارای آلودگی ویروسی برای پشه ها جذاب تر هستند
به گزارش سینا پرس فارس، پنگوآ ونگ، استادیار ایمنیشناسی دانشگاه کانکتیکات، گفت: پشهها کشندهترین حیوان جهاناند که هر ساله باعث میشوند بیش از یک میلیون مرگ بر اثر ابتلا به بیماریهایی نظیر مالاریا، تب زرد، تب دنگی، زیکا و تب چیکونگونیا رخ دهد.
وقتی یک پشه فردی ناقل ویروس را نیش میزند، ممکن است آن ویروس را به فرد بعدی که نیش میزند، منتقل کند، وعواملی از قبیل دمای بدن، مقدار دی اکسید کربن موجود در بازدم و بوی تن شخص، همگی در هدف بعدی که پشه برمیگزیند، نقش دارند.
پوفسور ونگ نوشت که این محققان «هریک از موشهای مبتلا به ویروس دنگی یا زیکا، موشهای سالم و پشهها را در یکی از مجراهای سهگانه یک محفظه شیشهای قرار دادند.»
او گفت: «وقتی در محفظه موشها هوا را به جریان انداختیم تا بوی تنشان را به پشهها برسانیم، دیدیم که پشههای بیشتری تصمیم گرفتند به جای موشهای سالم به سمت موشهای مبتلا بروند.»
ونگ با اشاره به اینکه: در مجراهای شیشهای یک صافی قرار دادیم تا بوی موشها به پشهها نرسد، مشاهده کردیم تعداد پشههایی که به سوی موشهای مبتلا و سالم پرواز کردند، تقریبا مساوی است گفت: سه تا از ۲۰ ترکیب شیمیایی گازی حاصل از بوی منتشرشده از تن موشهای آلوده به «تحریک واکنشی چشمگیر در شاخکهای پشه» منجر شد و وقتی تن موشها و دست انسانهای داوطلب را به یکی از این سه ترکیب- استوفنون- آغشته کردیم، نسبت به گروه کنترل، پشههای بیشتری را به خود جذب کرد.
این پروفسور اضافه کرد: همچنین متوجه شدیم بوی زیر بغل بیماران مبتلا به تب دنگی در مقایسه با افراد سالم استوفنون بیشتری دارد. وقتی یک دست داوطلبی را به این بوی بیمار مبتلا به تب دنگی و دست دیگر او را به بوی فردی سالم آغشته کردیم، پشهها به طور مدام به دست آغشته به بوی تب دنگی جذب میشدند.
او میگوید بر اساس این کشفیات، میتوان گفت که ویروسهای دنگی و زیکا میتوانند مقدار تولید استوفنون را افزایش دهند و باعث شوند شخص برای این حشرات جذابیت بیشتری داشته باشد.
وانگ مینویسد: وقتی پشههای غیرآلوده این میزبانهای جذاب را نیش میزنند، ممکن است به سراغ گزیدن سایر افراد بروند و این ویروس را حتی بیشتر گسترش دهند.
او افزود: این امر بهویژه در کشورهای جنوب صحرای آفریقا و آسیای جنوب شرقی، جایی که بیماریهای ویروسی مسری از طریق پشه شیوع دارد، صادق است. گامهای بعدی ما این است که تحقیق کنیم آیا ویتامین آ خوراکی یا مشتقات آن میتواند جذب پشه به افراد مبتلا به زیکا و دنگی را کاهش دهد و در نتیجه در دراز مدت، بیماریهای انتقالی از پشه را کاهش دهد یا خیر.
گزارش: محمدرضا قشقایی زاده