دایناسورها خونسرد بودند یا خونگرم؟

 به گزارش سیناپرس، اگر بسیاری از کتاب ‌های قدیمی مرتبط دایناسورها را بخوانید، مشاهده می کنید دایناسورهایی مانند تی رکس و برونتوزاروس به‌عنوان جانوران سنگینی که شبیه مارمولک‌ های بیش از حد رشد کرده یا کروکودیل‌ ها هستند به تصویر کشیده شده ‌اند. زمانی تصور می شد که دایناسورها متابولیسم خونسرد و مشابه خزندگان دارند و به عبارت دیگر بیشتر دیرینه شناسان قدیمی فکر می کردند که آن ها نمی ‌توانستند دمای بدن خود را به صورت درونی کنترل کنند، بنابراین برای گرم کردن خود به محیط متکی بوده و به همین دلیل رشد زیادی داشته و به کندی حرکت می کردند.
با این حال، در اواخر دهه ۶۰ و ۷۰ میلادی، دیرینه شناسان شروع به تردید در این کلیشه کردند. کشف گونه‌های پرنده‌ مانند دایناسورها نشان داد که برخی از دایناسورها سریع‌ تر، باهوش ‌تر، چابک ‌تر و پرانرژی ‌تر از آن چیزی که تصور می ‌شد، بودند.

در ادامه دیرینه شناسان مشهور و برجسته ای چون جان اوستروم و رابرت باکر، استدلال کردند که دایناسورها خونگرم و دارای فیزیولوژی مشابه پرندگان و پستانداران امروزی بودند. به گزارش سیناپرس، این دیرینه شناسان نظریه ای مطرح کردند که بر اساس آن دایناسورها می توانستند دمای بدن خود را به خوبی کنترل کرده و بدون توجه به محیط اطرافشان، آن را ثابت و بالا نگه دارند.

در طول چهار دهه گذشته، دیرینه شناسان به بحث در مورد این سوال ادامه داده و در حال حاضر به طور گسترده پذیرفته شده است که دایناسورها در مقایسه با خزندگان امروزی واقعاً پرانرژی تر بوده و متابولیسم و سرعت رشد بالایی داشتند. اما آیا آنها با خون گرمی مناسب به این مهم دست یافتند یا از طریق مکانیسم دیگری؟

متاسفانه هنوز هیچ پاسخ قطعی به این سوال داده نشده است و البته باید به یاد داشته باشیم که طبیعت سیاه و سفید نبوده و حیوانات لزوما همیشه خونسرد یا خونگرم نیستند. به گزارش سیناپرس،در این میان واسطه هایی وجود دارد، و یک فرضیه جدید این است که دایناسورها «مزوترم» بودند یعنی آنها تا حدودی دمای بدن خود را کنترل می کردند، اما کنترل دقیقی روی آن نداشتند و بسیاری از گونه های این دایناسورها می توانستند به طور منفعلانهای  خود را از طریق حجم عظیمشان گرم نگه دارند.
با این اوصاف، ما می دانیم که پرندگان امروزی خونگرم هستند و پرندگان از دایناسورهایی مانند Deinonychus تکامل یافته اند، بنابراین در مقطعی از دوران گذار تکاملی دایناسور- پرنده، دایناسورها  باید به طور کامل خون گرم شده باشد. چه زمانی و چگونه؟ این سوال بزرگی است که هنوز دیرینه شناسان موفق به یافتن پاسخی برای آن نشده اند.

مترجم: احسان محمدحسینی
منبع: sciencefocus
 

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا