آیا امکان استخراج برق از صاعقه وجود دارد؟

به گزارش سیناپرس، تا کنون پژوهشگران توانسته اند منابع طبیعی مختلفی همچون  باد ، خورشيد، آب و حتی امواج دریا را برای استخراج نیروی الکتریسیته مورد استفاده قرار دهند.

یکی دیگر از عناصر بالقوه در طبیعت که دارای انرژی الکتریکی مناسبی است، رعد و برق یا همان صاعقه است که به طور معمول در آن مقادیر عظیمی از انرژی آزاد می شود. حال قصد داریم بررسی کنیم  آیا انسانها می توانند رعد و برق را مهار کرده و انرژی آن را استفاده کنند؟

مطمئناً تصور استفاده از انرژی الکتریکی آزاد شده در هنگام رعد و برق، وسوسه انگیز است. به هر حال ، یک رعد و برق  به طور متوسط  حاوی حدود پنج میلیارد ژول انرژی است. با این حال ، جذب و استفاده از این انرژی مجموعه ای از چالش ها را به دنبال دارد که برای دستیابی به این انرژی، باید آن ها را پشت سر گذاشت.

نخستین چالش موجود در مسیر استخراج انرژی از رعد و برق، دانستن این موضوع است که صاعقه به کجا می زند. اگرچه در هر ثانیه تقریبا ۱۰۰ رعد و برق در کره زمین رخ می دهد اما این چشمک زدن های آسمان، کاملا نامنظم و غیرقابل پیش بینی هستند و تنها بخش کوچکی از آن به زمین می رسد.
چالش بعدی موجود در این مسیر، تبدیل انرژی به شکل قابل استفاده خواهد بود. صاعقه در صورت برخورد با سطوح مختلف می تواند حرارتی بالغ بر ۲۰ هزار درجه سانتی گراد ایجاد کرده و از سوی دیگر اختلاف پتانسیل ایجاد شده در زمان تخلیه بار الکتریکی یک رعد و برق، حدود صد میلیون ولت است. به گزارش سیناپرس، از جمله دیگر مشکلات اجرایی موجود در استخراج نیروی برق از صاعقه ها، ساخت و ایجاد تجهیزاتی است که قادر باشند این شرایط سخت را تحمل کنند.

از سوی دیگر هرگونه انرژی جذب شده باید بلافاصله مورد استفاده قرار گرفته یا در محلی  ذخیره شود و در نهایت انرژی عظیم موجود در رعد و برق باید به گونه ای قابل استفاده در مصارف عادی شود. برای این منظور باید نیروی صاعقه را به ولتاژ پایین تبدیل کرده و البته آن را به شکل جریان AC یا همان جریان متناوب که به خانه های ما نیرو می بخشد ، در آورد که کار بسیار دشواری است.

موضوع توجیه پذیری اقتصادی نیز در این فرایند باید مد نظر قرار گیرد زیرا میزان انرژی که می توانید از صاعقه به دست آورید ممکن است به سادگی این تلاش را توجیه نکند. مقدار پنج میلیارد ژول در یک صاعقه در حدود ۱۴۰۰ کیلووات ساعت است که برای تامین انرژی متوسط یک خانه به مدت چهار ماه کافی است. اما در حقیقت ، بخش قابل توجهی از این انرژی به صورت گرما در اتمسفر پخش می شود.

به گزارش سیناپرس، همه این موانع و مشکلات ممکن است توضیح دهد که چرا هنوز هیچ کشوری در این زمینه پیشگام نشده و آخرین سازمانی که این ایده را در نظر گرفته است، یک شرکت آمریکایی به نام Alternate Energy Holdings  بود که  در سال ۲۰۰۷ از انجام طرح خود منصرف شده و اعلام کرد: ما به صراحت اعلام می کنیم که موفق به عملی کردن ایده استخراج برق از صاعقه نشدیم.

مترجم: احسان محمدحسینی
منبع: sciencefocus

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا