رام کردن رعد و برق!

بررسی های جدید دانشمندان بین المللی نشان از آن دارند که استفاده از یک فناوری جدید می تواند به ما امکان کنترل محل برخورد صاعقه به زمین را داده و از این طریق، خطر آتش سوزی های فاجعه بار را کاهش دهد. این مسئله آن جا اهمیت پیدا می کند که متوجه شویم بسیاری از آتش سوزی های ویرانگر در کشورهای مختلفی نظیر استرالیا در اثر برخورد رعد و برق ایجاد می شوند.

این تیم بین المللی از محققان با همکاری دانشگاه ملی استرالیا (ANU) و UNSW، موفق به توسعه پیشگامانه فناوری پرتو لیزری خاصی شده اند هستند که توانایی کنترل مسیر و جهت صاعقه را دارد. تیم فوق از پرتوی لیزری استفاده کرده است که شبیه همان روند صاعقه عمل می کند و امکان تخلیه های الکتریکی را به سمت اهداف خاص دارد.

به گفته این دانشمندان، «آزمایش مورد اشاره در شرایط جوی مشابه با شرایط رعد و برق واقعی شبیه سازی شده است. ما می توانیم آینده ای را تصور کنیم که این فناوری ممکن است باعث تخلیه الکتریکی رعد و برق گردیده و به هدایت آن به اهداف ایمن کمک کند و از این راه، خطر آتش سوزی های فاجعه بار را کاهش دهد».

در مطالعه فوق، دانشمندان از شدت لیزر هزار برابر کمتر از موارد قبلی استفاده کردند. این پرتو با به دام انداختن و گرم نمودن ریز ذرات گرافن در هوای محیط کار می کند. به بیان آن ها، «با گرم کردن ریز ذرات گرافن به دام افتاده در پرتو، ما قادر به ایجاد شرایط لازم برای شکست و انتقال الکتریکی در مسیر لیزر فقط با استفاده از یک لیزر معمولی با شدت کم شدیم».

آن ها می افزایند: «این کشف کاربردهای مهمی در کاهش خطر آتش سوزی دارد، زیرا پرتو لیزری فوق می تواند در فواصل طولانی هدایت شود و امکان کنترل دقیق تخلیه رعد و برق را فراهم کند. درواقع ما چیزی شبیه به یک نخ نامرئی یا یک قلم داریم که می توانیم با آن نور بنویسیم و تخلیه الکتریکی را به اندازه عرض یک دهم موی انسان کنترل کنیم».

این دانشمندان همچنین اظهار داشته اند: «این کشف همچنین دارای پتانسیل خوبی برای کنترل مقیاس خرد تخلیه الکتریکی در پزشکی و کاربردهای مربوطه است. برای مثال می تواند به عنوان یک تیغ جراحی کارا برای از بین بردن بافت سرطانی سخت به روش های غیر تهاجمی به کار گرفته شود».

گفتنی است این یافته ها در نشریه معتبر Nature Communications منتشر شده اند.

نویسنده: محمدرضا دلفیه

 

No tags for this post.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا