دسترسی به فضا پاسخی برای مشکلات زمین
مدیریت بحران و عملکرد مدبرانه از جمله واژه هایی است که این روزها به کمک فناوری های مختلف از جمله فناوری فضایی معنا می یابد. چراکه فضا و فناوری فضایی ویژگیهای منحصربهفرد زیادی دارند و برای حل مشکلات اقتصادی، آب و انرژی گرفته تا چالشهای عجیبوغریب امنیتی، فضا و فناوری فضایی به کمک می آیند.
فضا برای هند احترام و قدرت آورد
هرروز در کشور هند بسیاری از مردم از گرسنگی تلف میشوند. همچنین این کشور با پیچیدهترین مشکلات روی زمین از بهداشت گرفته تا حتی تأمین مواد غذایی برای مردم عادی دستوپنجه نرم میکند. بااینوجود سیاستمداران هند سالهاست که ارزش فضا را درک کرده و برنامهریزیهای خوبی درزمینه فناوری فضایی دارند. برای نمونه از سال گذشته تاکنون هند با پرتاب و اعزام موفق یک کاوشگر به مدار مریخ با هزینهای حدود 70 میلیون دلار کلیه معادلات فضایی و حتی برخی معادلات اقتصادی جهان را به هم زده است. درحالیکه برای ساخت فیلم پرفروش جاذبه (Gravity) رقمی معادل 100 میلیون دلار هزینه شد، هند با خلق این شاهکار، توجه دهها کشور دارای فناوری را به خود جلب کرده است. هرازگاهی چین، روسیه، ژاپن، اروپا و سایر کشورهای رقیب هند با این کشور قراردادهای همکاری مشترک درزمینه فناوری فضایی میبندند.آمریکا (ناسا) نیز یک کارگروه مشترک با هند (ایسرو) جهت مطالعه سطح مریخ تشکیل داده است.
به نظر شما نتیجه این اتفاقات چیست؟ کارشناسان اعتقاد دارند که هند در آینده نهچندان دور به یکی از کشورهای پیشرفته و بدون رقیب در حوزه فناوری فضایی تبدیل خواهد شد. دانش و فناوری فضایی همچون گذشته و حال در آینده نزدیک نیز موتور محرک سایر علوم و فناوریهای بومی هند شده و این کشور در مدیریت مشکلات خود یک الگوی موفق خواهد بود.
خلاصه سخن اینکه هند با دستاوردهایی که داشته میتواند بهعنوان یک الگوی مناسب برای کشور ما در زمینه فناوری فضایی باشد.
اعراب در فکر تسخیر فضا
سال گذشته شرکت ماهوارهای عربست اعلام کرد که قصد دارد در سال 2015/ 94-93، حدود 2.5 میلیارد دلار برای راهاندازی 5 ماهواره مخابراتی پیشرفته هزینه کند. این رقم درست برابر با کل بودجه فضایی کشورهایی مثل فرانسه و ژاپن بوده و حدوداً 2.5 برابر کل بودجه فضایی کشور هند است. هزینه کردن رقمی تقریباً 20 تا 25 برابر بودجه فضایی ایران برای ساخت تنها پنج ماهواره مخابراتی بهوضوح نشان میدهد که اعراب برای فضا و فناوری فضایی برنامههای گستردهای دارند. آنها اهمیت فناوری فضایی را بهخوبی درک کرده و میدانند اگر فضا را در چنگ خود نداشته باشند، زمین دیگر برای آنها ارزش چندانی ندارد.
در یک مثال دیگر میتوان به فعالیتهای فضایی اخیر کشور امارات اشاره کرد. امارات نیز اعلام کرده است که در سال 2021/ 1400 میخواهد کاوشگر خود را بهسوی مریخ بفرستد. در حال حاضر نیز این کشور سرمایهگذاریهای کلانی در حوزههای مختلف فضایی از ماهوارههای سنجشازدور و مخابراتی گرفته تا توریسم فضایی انجام میدهد. با چنین فعالیتهایی این کشور در سالهای اخیر به دنبال آن است که منابع انسانی خود را نیز در زمینه فناوری فضایی ارتقا دهد چراکه پس از گذشت سالها، مجموع متخصصین فضایی این کشور هنوز به ۳۰ نفر نمیرسد. به همین دلیل این کشور با الگو قرار دادن صنعت نفت خود، راهبرد جذب متخصصین خارجی بهویژه متخصصین فضایی ایران را در پیش گرفته و با سوءاستفاده از عدم توجه دولت به بخش فضایی کشورمان این روند را نیز شدت بخشیده است. تا جایی که بر اساس آخرین اخبار از منابع غیررسمی دعوتنامههایی نیز برای دهها نفر از کارشناسان فضایی که طی سالهای گذشته در حوزه فضایی در ایران مشغول بودهاند نیز ارسال شده است.
توانایی هایی که می بایست تقویت شوند
چند سال پیش که ماهواره امید سوار بر ماهوارهبر بومی سفیر به فضا رفت، ایران نشان داد که تواناییهای بسیار زیادی در حوزه فناوری فضایی دارد. بااینکه امید و سفیر از سادهترین نوع مدل ماهوارهها و ماهوارهبرهای فضایی بودند، اما پرتاب موفقیتآمیز آنها ایران را در آن زمان جزو 10 کشور دارای توانمندی پرتاب فضایی قرار داد. کارشناسان میگویند انجام چنین مأموریتی برای ایران با رقمی کمتر از یکپنجاهم هزینههای معمول دنیا برای انجام مأموریتهای مشابه در شرایط مشابه رخ داد. آخرین پرتاب فضایی ایران (کاوشگر پژوهش) نیز دقیقاً نشان میدهد ایران میتواند با رقمی معادل هزینه ساخت فیلمی مثل «شهر موشها» یک مأموریت فضایی انجام دهد.
No tags for this post.