توصیه های تغذیه ای برای کودکان دچار کم وزنی و قد کوتاه

کم وزنی و کوتاه قدی کودکان دغدغه ای بزرگ برای بسیاری از پدر و مادر است. کارشناسان مرکز بهداشت رشد کودک را با اندازه گیری قد و وزن و مقایسه آن با استانداردهای رشد مورد ارزیابی قرار می دهند که می تواند شاخص خوبی برای بررسی وضعیت رژیم غذایی کودکان باشد. موضوع مهم در کم وزنی و کوتاه قدی کودکان، اقدام به موقع برای تشخیص و درمان است.

کم وزنی و کوتاه قدی می تواند دلایل متعددی از جمله موارد زیر داشته باشد:

  • عدم شروع به موقع تغذیه تکمیلی و اجرای آن
  • مصرف زیاد غذاهای بی ارزش و هله هوله
  • بی حوصلگی مادر در دادن غذای کمکی به کودک
  • مشکلات گوارشی
  • کمبود آهن و روی

توصیه های تغذیه ای برای بهبود وضعیت تغذیه کودکان دچار کم وزنی

  • در غذا دادن به کودک عجله نداشته باشید و بدون اصرار و تهدید به کودک غذا بدهید.
  • غذاها را به صورت تزئین شده و جذاب به کودک بدهید.
  • از غذا دادن به کودک مقابل تلویزیون و زمانی که کودک حواسش پرت است، اجتناب کنید.
  • هنگام غذا دادن به کودک با او صحبت کنید و او را به خوردن غذا تشویق کنید.
  • در کودکان شیرخوار دفعات و مدت زمان شیردهی را افزایش دهید.
  • غذای کمکی مناسب با سن کودک را نیم تا یک ساعت پس از تغذیه با شیر بدهید.
  • غذای کودک با آب کم پخته شود.
  • اضافه کردن مقدار کمی کره یا روغن به غذای کودک باعث افزایش کالری، نرم شدن بافت غذا و بهبود طعم غذا می شود.
  • اضافه کردن زرده تخم مرغ به غذای کودک علاوه بر انرژی می تواند تامین کننده ویتامین های A و B و آهن برای بدن باشد.
  • از مغزها به صورت پودر شده می توان برای مقوی کردن غذای کودک استفاده کرد.
  • غذا خوردن در جمع همسالان می تواند موجب افزایش مصرف مواد غذایی برای کودک شود.

توصیه های تغذیه ای برای بهبود وضعیت تغذیه کودکان دچار کوتاه قدی

  • نان مصرفی برای کودک از نان های تخمیری باشد. (استفاده از جوش شیرین در تهیه نان می تواند باعث جلوگیری از مواد مغذی مانند آهن و روی شود.)
  • اضافه کردن پودر جوانه غلات به غذای کودک
  • کیفیت تغذیه تکمیلی را می توان با کاهش مصرف چای و قهوه افزایش داد؛ زیرا پلی فنول های موجود در این مواد جلو جذب آهن و روی را می گیرند.
  • اضافه کردن گوشت به غذای کودک
  • تخم مرغ آب پز را می توان داخل سوپ، ماکارونی یا برنج پس از طبخ اضافه کرد.
  • می توان از انواع حبوبات مانند عدس و ماش کاملا پخته شده به شیرخوار داد. توجه شود که حبوبات قبل از طبخ به طور کامل خیسانده شوند.
  • انواع پودر مغزها مانند گردو، بادام و پسته به غذای کودک اضافه شود.
  • مصرف دو واحد از گروه لبنیات (مثلا یک لیوان شیر و یک لیوان ماست) در طول روز توصیه می شود.

فروغ صفری

کارشناس تغذیه مرکز بهداشت شبکه بهداشت و درمان شهرستان داراب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا