شرط شورای عالی انقلاب فرهنگی برای حمایت از شورای «عتف»

 دکتر محمدرضا مخبر دزفولی روز یکشنبه، 9 اسفند ماه در هم‌اندیشی ملی تدوین سیاست‌های اجرایی و اولویت‌های علم و فناوری کشور با تاکید بر اینکه نقشه جامع علمی کشور اولویت‌ها و سیاست‌های این حوزه را مطرح می‌کند، افزود: بر این اساس در این نقشه حداقل 13 محور اصلی مشخص شده است که این محورها، محورهای اصلی افق 1404 محسوب می‌شوند.

وی با تاکید بر اینکه اقدامات دستگاه‌های اجرایی کشور باید مبتنی بر محورهای تعیین شده در نقشه جامع علمی کشور باشد، اظهار کرد: در نقشه جامع بیش از 200 اقدام آمده است که باید محقق شود و اگر قرار است نقشه جامع علمی کشور در اختیار دانشگاهیان قرار گیرد، باید همه به آن ملتزم باشند؛ ضمن آنکه برنامه‌های پنج‌ساله و بودجه‌ها نیز باید منطبق با اهداف نقشه جامع علمی باشد.

وی با اشاره به نقش شورای عالی عتف در تحقق اهداف نقشه جامع علمی یادآور شد: شورای عتف باید بازوی پرتوان اجرایی‌سازی اهداف نقشه جامع علمی باشد و در این راستا ما فعالیت‌های شورای عتف را قبول داریم و حتما از آن حمایت می‌کنیم؛ اما شورای عتفی که در مسیر نقشه جامع علمی کشور در حرکت است چراکه این نقشه، موخر از همه مصوبات قبلی است.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه نمی‌شود چند مرجع مختلف در یک موضوع سیاست‌گذار باشند، ادامه داد: از نظر ما تخصصی‌ترین کمیسیون‌هایی که می‌توانند اهداف نقشه جامع علمی کشور را محقق کنند، کمیسیون‌های تخصصی شورای عتف هستند. از این رو این کمیسیون‌ها باید در کنار هم فعالیت کنند؛ چراکه بدون همراهی کمیسیون‌های تخصصی عتف تحقق اهداف نقشه امکان‌پذیر نخواهد بود.

مخبر دزفولی با تاکید بر اینکه هیچ تقابل و اختلافی میان مجموعه‌های درگیر حوزه‌های علمی و فناوری دیده نمی‌شود، خاطرنشان کرد: ولی از سوی دیگر باید برای رسیدن به اهداف افق 1404 دست به دست هم دهیم؛ چراکه ما در رتبه‌بندی‌های جهانی هدف، فاصله زیادی داریم و در ثبت اختراعات نیز عقب هستیم.

به گفته وی، در ثبت اختراعات و «یو اس‌ پتنت» و «یورو پتنت» از سه تا چهار اختراع در سال 2000 میلادی به سالانه 43 تا 45 پتنت رسیده‌ایم و عدد ما در ثبت اختراعات همچنان دو رقمی است.

وی با بیان اینکه در ثبت مقالات پراستناد روند رو به رشدی داریم، اضافه کرد: اما در این زمینه نیز با هدف‌گذاری‌ها فاصله زیادی داریم که لازم است در این زمینه رفتارهای فرسایشی را کنار بگذاریم و با تدبیری که شده با اعتبارات 15 هزار میلیارد تومانی بتوانیم 1.1 درصد جی‌دی‌پی (تولید ناخالص ملی) را به امر پژوهش اختصاص دهیم.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با تاکید بر برنامه‌ریزی و همکاری صندوق‌های پژوهش و فناوری خاطرنشان کرد: نمی‌شود شورای عتف جزیره جداگانه‌ای باشد که اولویت‌هایی را تعیین کند و نهادهای اجرایی نیز اولویت‌های خود را در پیش بگیرند. لازم است در این زمینه هم‌افزایی و تعامل میان نهادها ایجاد شود.

 

مخبر دزفولی با تاکید بر اینکه فاصله داشتن ما از هدف‌گذاری‌هایمان حرف گزافی نیست، گفت: ما در حوزه دانشجویان دکتری عقب هستیم؛ چراکه در هرم دانشجویی این مقطع کمتر از دو درصد و در هرم دانشجویی مقطع کارشناسی ارشد نیز کمتر از 17 درصد هستیم.

وی با اشاره به برآوردهای یونسکو افزود: براساس برآوردهای یونسکو 7.8 میلیون نفر محقق در دنیا وجود دارند و اروپا نیز با رشد 20 درصدی در تربیت محقق مواجه است.

مخبر دزفولی تحصیلات تکمیلی را موتور تحقیق و توسعه کشورها دانست و افزود: در کشور چین تعداد محققان از 19 درصد به 28 درصد رسیده است، ولی باز شاهدیم که 72 درصد مجموع محققان دنیا در کشورهای اروپایی و آمریکای شمالی مشغول به فعالیت هستند.

وی با بیان اینکه سهم آمریکا از تحقیق و توسعه جهانی 28 درصد است، خاطرنشان کرد: ما باید تلاش کنیم که همه مراکز تحقیقاتی به صورت هم‌گرا و همنوا عمل کنند تا در حوزه‌های علم و فناوری روند رو به رشدی داشته باشیم.

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا