دلیل آمار متغیر مرگومیر ویروس کرونا چیست
به تازگی در مجله بیماریهای عفونی نوظهور دو پژوهش به چاپ رسیده که توسط مراکز کنترل و پیشگیری از بیماریها انجامشده است. در این مطالعات تلاش شده تا خطر مرگ ناشی از بیماری کووید 19 که بیماری جهشیافته سارس است، موردمحاسبه قرار گیرد. هدف از این گزارش نشان دادن بهترین و بدترین حالت سناریوی شیوع و مرگومیر این بیماری است.
در این پژوهشها دکتر کنجی میزوموتو (Kenji Mizumoto) از دانشگاه کیوتو و دکتر جراردو چوول (Gerardo Chowell) از دانشگاه ایالتی جورجیا به بررسی مرگ بیماران کووید 19 از ابتدا تا 11 فوریه (22 بهمنماه) در چین پرداختند.
آزمایش گروهی، ردیابی بیماران، قرنطینه و مهار رفتوآمدها و اجتماعات میتواند تعداد موارد ابتلا را در سطوح قابلکنترل قرار دهد و میزان مرگومیر را تا 1٪ یا پایینتر نگه دارد اما در کشورهایی که سیاستهایی غیرازاین به کار گرفتهشده، میتواند عواقب فاجعهآمیز و کشندهای به همراه داشته باشد و شیوع بیماری و مرگومیر آن را از کنترل خارج سازد.
ارزیابی تنظیم میزان مرگومیر در این بیماری بهویژه نرخ مرگومیر بین جمعیت آسیبپذیر و جمعیت سالم میتواند به محققان کمک کند تا شکل درستی از میزان خطر احتمال مرگ در بیماران کووید 19 را شناسایی کنند.
آنها دریافتند که در مراحل اولیه شیوع، خطر مرگ ناشی از بیماری کووید 19 در ووهان چین، مرکز این بیماری به 2/12 درصد رسید. همانطور که به یاد میآورید، سیستم پزشکی ووهان در مراحل اولیه شیوع این بیماری، دولت را مجبور به ساخت دو بیمارستان طی بیش از یک هفته کرد تا بتواند از این طریق خدمات بهداشتی و درمانی درستی به بیماران ارائه دهد.
لازم به توضیح است که در کنار ساخت این دو بیمارستان، اقداماتی همچون قرنطینه شهری و خانگی باعث کاهش میزان مرگومیر ناشی از کووید 19 در هفتههای گذشته شده است. برای کسی که امروز در ووهان به این بیماری مبتلا میشود، احتمالاً خطر مرگش با خطر مرگ کسی که در خارج از استان هوبی در چین زندگی میکند، متفاوت است و میتوان گفت احتمال خطر مرگ در او نسبت به ماه قبل 9/0 درصد یا پایینتر است.
محققان گروه بهداشت عمومی دانشگاه اوتاگو (Otago) در ولینگتون (Wellington) نیوزلند، از دادههای مربوط به مرگومیر بیماری کووید 19 در سراسر جهان که از سازمان بهداشت جهانی تا تاریخ 5 مارس (15 اسفندماه) جمعآوریشده استفاده کردند تا دامنه مرگومیر این بیماری را در سطح جهانی به دست آورند.
دکتر میزوموتو و دکتر چوول سعی کردند میزان و نرخ مرگومیر و بهبودی این بیماری را بهطور دقیقتری به دست آورند. آنها در گزارششان عنوان کردند که ممکن است مسئولان در بخش بهداشت و درمان بیماری کووید 19، خطر مرگومیر این بیماری را در طیف گستردهای از 0/25 تا 0/3 درصد در نظر بگیرند. آمار بالای مرگومیر این بیماری بیشتر ناشی از ضعف منابع بهداشتی و کیفیت بیمارستان و مراقبتهای ویژه آن است.
علاوه بر این، مقادیر مرگومیر بالا در کشورهای پیشرفته، ممکن است با ظرفیت بالای منحصر در خدمات بیمارستان نیز متناسب باشد زیرا خطرات ناشی از مرگومیر در اوج بیماریهای همهگیر محلی دیده میشود.
در هر دو پژوهش، دانشمندان اذعان میکنند که به دلیل عدم آزمایش و همچنین موارد خفیف گزارش نشده، آمار شیوع و مرگومیر میتواند به میزان قابلتوجهی بالاتر باشد. ممکن است میزان مرگومیر واقعی در ماههای آینده مشخص نباشد اما کارشناسان خوشبین هستند که بر اساس تخمینهایی که زدهاند، احتمالاً دهند که این آمار کمتر از دو یا حتی یک درصد باشد.
در حال حاضر بیماری کووید 19 ناشی از ویروس کرونا در سطح جهان، با 169 هزار و 175 مورد تأییدشده و 6 هزار و 499 مرگومیر تا تاریخ 15 مارس (25 اسفندماه) گسترش پیداکرده است. اساساً همه کشورها و مردم جهان در این حادثه فراگیر، با بدترین سناریو که در اویل شیوع بیماری در ووهان چین شاهد بودیم و بهترین سناریو در کشوری مانند سنگاپور جایی که میزان مرگومیر صفر است، روبهرو شدند.
آزمایش گروهی، ردیابی بیماران، قرنطینه و مهار رفتوآمدها و اجتماعات، همانطور که در کره جنوبی و سنگاپور شاهد بودیم، میتواند تعداد موارد ابتلا را در سطوح قابلکنترل قرار دهد و میزان مرگومیر را تا 1٪ یا پایینتر نگه دارد اما در کشورهایی همچون ایتالیا، ایران و (احتمالاً ایالاتمتحده آمریکا) با توجه به سیاستهای به کار گرفتهشده، میتواند عواقب فاجعهآمیز و کشندهای به همراه داشته باشد و شیوع بیماری و مرگومیر آن را از کنترل خارج سازد.
بهطورکلی باید عنوان کرد که نرخ شیوع و میزان مرگومیر بیماری نوظهور کووید 19 علاوه بر مداخلات بهداشت عمومی ازجمله اقدامات پیشگیرانه از تجمعات بالا، قرنطینه، کنترل بیماران مبتلا، افزایش کنترل عفونت در تنظیمات بهداشت و درمان و محدودیتهای سفر و غیره به اقدامات بهداشتی پیشرفته در جمعیت عمومی و افزایش ظرفیت سیستم مراقبتهای بهداشتی نیز بستگی دارد.
شرح کامل این دو پژوهش در آخرین شماره مجله تخصصی بیماریهای عفونی نوظهور (Emerging Infectious Diseases) منتشر شده و در اختیار پژوهشگران قرار دارد. خلاصه این تحقیقات نیز در وبسایت علمی Real clear science قابل دسترسی است.
مترجم: فاطمه کردی
No tags for this post.