معجزه بوی پیراهن یوسف

مطالعات جدید پژوهشگران نشان می‌دهد که استشمام رایحه طبیعی یک فرد عزیز از طریق لباس او می‌تواند به فرد آرامش‌ داده و با کمک این بو، هورمون ملاتونین (melatonin) ترشح‌شده و خواب آرامی به وی ببخشد.

فرانسیس چن (Frances Chen) استادیار روان‌شناسی دانشگاه بریتیش کلمبیا (British Columbia) در ونکوور کانادا از محققان این پروژه در این رابطه می‌گوید: یکی از شگفت‌آورترین یافته‌های جدید این است که چگونه رایحه و بوی شریک زندگی و عزیز انسان می‌تواند باعث بهبود کیفیت خواب حتی خارج از آگاهی هوشیارانه او شود.

این یافته‌ها، شواهد جدیدی ارائه می‌دهد که صرفاً خوابیدن با رایحه و بوی شریک زندگی و یک عزیز، راندمان خواب را بهبود می‌بخشد. این بهبودی و پیشرفت راندمان خواب در شرکت‌کنندگان، به‌طور متوسط بیش از 2 درصد بوده است.

در این تحقیقات به 155 نفر دو پیراهن داده شد تا هنگام خواب روی بالش خودشان بکشند. یکی از این پیراهن‌ها توسط شریک یا عزیز آن شرکت‌کننده مورد استفاده قرارگرفته بود و دیگری یا پیراهن تمیز بود یا پیراهنی که توسط فرد غربیه‌ای پوشیده شده بود.

لازم به توضیح است، شرکایی که پیراهن‌های موردنظر را پوشیده بودند، در استفاده از دئودورانت و عطر و هر چیزی که بر بوی بدن آن‌ها تأثیر گذارد مانند سیگار کشیدن، ورزش و خوردن غذاهای خاص محدودیت داشتند. درواقع تلاش بر این بوده که این پیراهن‌ها حاوی بوی کاملاً طبیعی بدن فرد موردنظر باشد. برای اینکه رایحه افراد باقی بماند، پیراهن‌ها را منجمد کردند.

شرکت‌کنندگان در دو شب مجزا به‌جای روبالشی از دو پیراهن مختلف یکی پوشیده شده توسط عزیزانشان و دیگری پیراهن تمیز، استفاده کردند. البته شرکت‌کنندگان اطلاع نداشتند که کدام‌یک از پیراهن‌ها، پیراهن عزیزانشان است.

نتایج نشان داده است، شرکت‌کنندگان زمانی که از پیراهن عزیزشان استفاده می‌کردند، احساس راحتی بیشتر کرده و خواب آرامش‌بخشی را تجربه کردند. داده‌های دستگاه سنجش خواب که در این تحقیقات به‌کاررفته، این خواب آرام افراد را تائید می‌کند.

مارلیز هوفر (Marlise Hofer) دانشجوی دکترای روانشناسی اجتماعی دانشگاه بریتیش کلمبیا و از دیگر محققان این پروژه در رابطه با نتایج این تحقیقات می‌گوید: «یافته‌های ما شواهد جدیدی ارائه می‌دهد که صرفاً خوابیدن با رایحه و بوی شریک زندگی و یک عزیز، راندمان خواب را بهبود می‌بخشد. این بهبودی و پیشرفت راندمان خواب در شرکت‌کنندگان، به‌طور متوسط بیش از 2 درصد بوده است.»

هوفر در مصاحبه مطبوعاتی خود در دانشگاه، در ادامه توضیحاتش از این تحقیقات گفت: «در این آزمایش، ما تأثیر مشابهی با آنچه از مصرف مکمل‌های خوراکی ملاتونین گزارش‌شده و اغلب به‌عنوان عاملی برای خواب بهتر استفاده می‌شود، مشاهده کردیم.»

به عقیده هوفر نتایج این تحقیقات می‌تواند منجر به تحقیقات جدید آینده شود که روش‌های ساده و مؤثر در بهبود خواب مانند استفاده پیراهن بسته‌بندی‌شده، همسر یا عزیز در هنگام مسافرت برای داشتن خواب آرامش‌بخش را بررسی و پیدا کند. علاوه بر این محققان در حال استخدام شرکت‌کنندگانی برای مطالعه اثر عطر بدن والدین بر خواب آرام نوزادان هستند.

شرح کامل این پژوهش‌ها و نتایج حاصل از آن برای چاپ در مجله علوم روانشناسی (Psychological Science) ارائه و به‌زودی منتشر خواهد شد.

مترجم: فاطمه کردی

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا