اعتیاد، عامل فرسودگی روابط زوجین

اما در قرورن اخیر بروز و گسترش بسیاری از مشکلات فردی، اجتماعی و دیگر آسیب ها و انحرافات ناشی از اختلال در کارکرد نهاد خانواده است.

به گفته قدیر شهبازی، کارشناس ارشد روانشناسی، کاهش مسوولیت ‌پذیری، نبود نظم در نوع روابط اعضای خانواده، دخالت های نابه جای اطرافیان، بحث فرهنگی و طبقاتی ( حاصل تبلیغ تجمل ‌گرایی در فضای مجازی)، کاهش میل جنسی در میان زوج‌ها و اعتیاد از مهمترین عوامل طلاق در جامعه محسوب می ‌شوند.

در این بین اعتیاد یکی از موضوعات مهم و بحث برانگیز در اکثر جوامع است که تاثیرات منفی مستقیم و غیر مستقیم زیادی را به جامعه وارد می کند و خانواده از مهمترین نهادهایی است که آسیب فراوانی را در قبال اعتیاد اعضای خود متحمل می شود.

به گفته ضرابی، استاد دانشگاه، مصرف مواد مخدر ارتباط مستقیمی با طلاق دارد. مطالعات نشان داده اند که هم اکنون ۵۵ درصد طلاق های زوجین ریشه در اعتیاد زن یا مرد دارند.

وی در این خصوص اظهارداشت: فردی که به اعتیاد وابسته است و مواد مخدر برای او یک نیاز تلقی می شود، حاضراست برای رفع نیاز خود به فروش وسایل منزل، طلا و جواهر همسر و کودک خود دست بزند؛ مواد مخدر برای او بیش از خانواده اهمیت دارد. زنان این افراد ابتدا به علت تعهد اخلاقی، داشتن فرزند یا دلسوزی، با همسرشان سازش می کنند اما در نهایت زمانی که مشاهده می کنند تلاش شان بیهوده است، تقاضای طلاق و جدایی می دهند. طلاق زوجین به طبع می تواند زندگی فرزندان آنها را نیز تحت شعاع قرار دهد.

به گفته حجت‌الاسلام والمسلمین مجتبی ذوالنوری، نماینده قم درمجلس شورای اسلامی، طلاق عامل فروپاشی و مرگ خانواده‌هاست. فرزندان درجریان طلاق دچار عقده‌ های عاطفی و مشکلات بسیاری می‌ شوند که این معضل منشا هزاران بدبختی است.

اثر بخشی زوج درمانی در کاهش تعارضات زناشویی

سیده نجمه مهدی زاده دانش آموخته دانشکده علوم انسانی دانشگاه علم و فرهنگ با راهنمایی دکتر علی اکبر سلیمانی، طی پژوهشی به اثربخشی زوج درمانی رفتاری در بهبود عملکرد ازدواج و کاهش تعارضات زناشویی در بین زوجین دارای عضو معتاد پرداخته است.

نتایج پژوهش او نشان داده است که آموزش زوج درمانی رفتاری به طور معناداری بر بهبود عملکرد ازدواج و کاهش تعارضات زناشویی موثر بوده و زوجین در گروه آزمایشی افزایش معناداری را در عملکرد ازدواج و همچنین کاهش معناداری را در تعارضات زناشویی نشان داده اند.

از اینرو با توجه به یافته های این پژوهش می توان روش مداخله زوج درمانی رفتاری را به عنوان یک روش موثر در بهبود عملکرد ازدواج و کاهش تعارضات زناشویی پیشنهاد داد؛ این روش مداخله در مقیاس عملکرد ازدواج، بیشترین اثربخشی را در زیر مقیاس نقش و ارتباط داشت. همچنین درمقیاس تعارضات زناشویی، بیشترین اثر بخشی را در زیر مقیاس افزایش واکنش های هیجانی داشت.

گزارش: فرزانه صدقی

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا